Nowy na tym forum i amator na solidworks, chcę zamodelować balon na ogrzane powietrze z 18 panelami (zszytymi ze sobą kawałkami płótna). Czy wiesz, jak i za pomocą jakiej funkcji SolidWorks będę w stanie to zrobić? Rzeczywiście, udało mi się wykonać panele, ale nie udało mi się wykonać zwieńczenia płótna dla każdego panelu.
W pj projekt na solidworks balonu na ogrzane powietrze, dzięki czemu możesz widzieć trochę lepiej
Czy są to ciała objętościowe czy powierzchniowe? Jeśli jest to korpus woluminu, możesz użyć funkcji "Połącz" Jeśli jest to obiekt powierzchniowy, należy użyć funkcji "Zszyta powierzchnia"
Przykład projektu wielokąta w załączniku (wersja 2018). Pierwszy panel opiera się na funkcji wygładzania powierzchni za pomocą dwóch krzywych południka obwiedni i dwóch krzywych prowadzących opartych na łukach okręgów do "wybrzuszenia" płótna. Pozostałe panele są wyprowadzane z pierwszego przez cykliczne powtórzenia. Wersja objętościowa nadałaby płótnu grubość. Miłego lotu...
Rok 2010... To średniowiecze w ujęciu 3D. Wersja Solidworks może otworzyć model tylko wtedy, gdy został utworzony przy użyciu tej samej wersji lub starszej wersji. Odwrotna sytuacja jest niemożliwa, chyba że poprzez formaty wymiany, które degradują informacje w drzewie tworzenia. W rezultacie będziesz musiał ponownie zbudować model. W załączeniu znajduje się dokument dotyczący procedury, którą zastosowałem z SolidWorks 2018. M. Blt