Projektowanie paneli balonów na ogrzane powietrze solidworks

Witam

Nowy na tym forum i amator na solidworks, chcę zamodelować balon na ogrzane powietrze z 18 panelami (zszytymi ze sobą kawałkami płótna). Czy wiesz, jak i za pomocą jakiej funkcji SolidWorks będę w stanie to zrobić? Rzeczywiście, udało mi się wykonać panele, ale nie udało mi się wykonać zwieńczenia płótna dla każdego panelu.

W pj projekt na solidworks balonu na ogrzane powietrze, dzięki czemu możesz widzieć trochę lepiej

Z góry dziękuję, życzę miłego dnia

ballon.jpg

Witam

Czy są to ciała objętościowe czy powierzchniowe?
Jeśli jest to korpus woluminu, możesz użyć funkcji "Połącz"
Jeśli jest to obiekt powierzchniowy, należy użyć funkcji "Zszyta powierzchnia"

Witaj Pierre,

Dziękuję za odpowiedź 

Jaką różnicę robisz między objętością a powierzchnią ?

Witaj @vbruno391,

Przykład projektu wielokąta w załączniku (wersja 2018).
Pierwszy panel opiera się na funkcji wygładzania powierzchni za pomocą dwóch krzywych południka obwiedni i dwóch krzywych prowadzących opartych na łukach okręgów do "wybrzuszenia" płótna.
Pozostałe panele są wyprowadzane z pierwszego przez cykliczne powtórzenia.
Wersja objętościowa nadałaby płótnu grubość.
Miłego lotu...

balon.sldprt
2 polubienia

Witaj czołg podstawowy!

Dziękuję za opinie, na lot będzie czekać lol...

Dziękuję za wyjaśnienia, z drugiej strony nie mogę otworzyć twojego pliku, mam solidworks 2010 czy po co?

Miłego dnia

Rok 2010... To średniowiecze w ujęciu 3D.
Wersja Solidworks może otworzyć model tylko wtedy, gdy został utworzony przy użyciu tej samej wersji lub starszej wersji. Odwrotna sytuacja jest niemożliwa, chyba że poprzez formaty wymiany, które degradują informacje w drzewie tworzenia.
W rezultacie będziesz musiał ponownie zbudować model. W załączeniu znajduje się dokument dotyczący procedury, którą zastosowałem z SolidWorks 2018.
M. Blt

montgolfiere.pdf
4 polubienia

Załączyłem plik, na którym narysowałem krzywą, chciałem wiedzieć, jak mogę zduplikować tę krzywą o kącie 20° wokół osi środkowej, aby mieć dwie krzywe

Dziękuję

montgolfiere_ligne_courbe.sldprt

Dziękuję Ci ma.bt

Tak, wiem, że jest stary, ale próbuję sobie z tym poradzić. 

Naprawdę wielkie dziękuję za samouczek, będę go uważnie oglądał.

Dobry wieczór

Dobry wieczór m.blt

Postępowałem zgodnie z samouczkiem i udało mi się. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Jestem bardzo szczęśliwy