Witam
Mam projekt, który polega na wykonaniu 12-metrowego delfina o wysokości 4m, korpus i konstrukcja są aluminiowe, maszt jest stalowy.
Czy mogę pomóc w zaprojektowaniu połączenia między masztem a nadwoziem?
Czy można zasymulować konstrukcję, zostanie ona zainstalowana na marinie.
Dziękuję
Witaj Farouk,
Przede wszystkim projekt delfina jest wspaniały.
Po co więc robić tego typu podporę na tak ładnym kawałku?
Moim zdaniem podpora powinna być znacznie bardziej " designerska " lub bardziej " płynna ". Nie?
W każdym razie to świetny projekt.
Pozdrowienia
Bardzo ładny design!! Rzeczywiście, dlaczego nie zrobić bardziej designerskiego wsparcia?
Tak, jak fala z rozpryskami kamuflującymi maszt.
Jeśli chodzi o połączenie maszt-delfin, wszystko zależy od akceptowalnej złożoności.
Kilka pomysłów.
Słup " parasolowy ". Otwór pod delfinem do włożenia kija i rozwinięcie mechanizmu parasola typu chupa chups, który rozkłada się w kształcie kuli, aby " wypełnić " przestrzeń i wejść w kontakt z wewnętrzną strukturą.
Tę samą zasadę trzymania przez prosty kontakt/nacisk można również przewidzieć w przypadku pewnego rodzaju balonu; Maszt jest wkładany, balon jest nadmuchiwany, aby wypełnić pustkę.
Innym prostszym pomysłem jest dodanie między 2 czerwonymi kwadratowej ramki w kształcie serca, aby wsunąć w nią maszt, który powinien mieć płaskie powierzchnie na części w delfinie, aby uniknąć robienia z niego wiatrowskazu.
Witam
Dziękuję za odpowiedzi,
Nie wiem, czy dodałbym strukturę falową, rozważałem to, ale jeszcze się nie zdecydowałem.
Chcę montaż, który jest najprostszy, planuję ocynkować maszt i wszystko stalowe i potraktować je farbą do łodzi.
Stalowa rama oddzielona od masztu, która łączy maszt z aluminiową konstrukcją. to idea, którą zachowuję,
Nie chcę robić klapy/otworu ani dzielić środkowej części ciała na dwie części
Pod budynkiem znajdą się klienci i stoliki restauracyjne.
Co myślisz?
Witam
Projekt ilustrujący tę kwestię:
Oszczędziłem Ci wzmocnień między " cyjanem " sercem a czerwonymi ramkami dla większej czytelności.
W kolorze niebieskim proponuję rodzaj kręgosłupa (aluminiowa listwa powinna wystarczyć) dla lepszego rozłożenia ciężaru na maszcie i zapewnienia większej sztywności, ponieważ jeśli delfin jest dostępny dla publiczności, możemy się założyć, że niektórzy będą chcieli go dotknąć, trzymać się, zwisać z niego, zwłaszcza z ogona, pyska i płetw, do zdjęcia... Tak, nawet z odległości 4 metrów. Płetwy są bardzo wrażliwe i delikatne, mogą wymagać wzmocnienia.
Uważaj też na warunki pogodowe, wiatr, śnieg...
Zwłaszcza wiatr o długości 12 m, szkoda by było, gdyby znalazł się 100 m dalej posadzony w dachu!
Wreszcie, pozostawienie masztu wolnego jak wiatrowskaz jest prawdopodobnie najlepszym sposobem na oparcie się wiatrom
@Sylk
Dziękuję za odpowiedź
Zacząłem od koncepcji wykorzystania blach stalowych i aluminiowych. obrobione i gwintowane w celu przymocowania masztu do konstrukcji, myślę, że złożę pierwszą propozycję, która polega na użyciu prętów montowanych za pomocą
Naprawdę nie rozumiem, jak mógłbym zintegrować kolumnę delfinów w jednym kawałku
Na moim zrzucie ekranu struktury w kolorze czerwonym to 50 kwadratowych rur, a 40, te w niebieskim to 30 kwadratowych rur
Czy użycie fioletowych pasków wystarczy?
Nie, fioletowy (magenta) szkielet nie wystarczy, aby utrzymać razem 2 czerwone i środkową. Muszą być one ze sobą powiązane tak jak inne. Na mojej ilustracji karmazynowe linie pochodzą z tej samej tuby, co czerwone ramki.
Myślałem, że to, co widzieliśmy w wireframe na twoich zdjęciach, to skóra renderowana w wireframe, ale jeśli dobrze rozumiem, skóra delfina jest rzeczywiście z drutu, więc ramka jest widoczna na gotowym produkcie?
są to okrągłe pręty Ø8 z aluminium, będzie dywan lub okładzina z tworzywa sztucznego (która zawiera wzory: falę lub inne).
W moim projekcie mam problem z metodą montażu i złożonością, którą stworzyłem ^^".
12-metrowa konstrukcja podtrzymywana przez aluminiowe koła Ø12 wydaje mi się sprawiedliwa.
Zwłaszcza na zewnątrz, jeśli tak jest, a zatem z powodu możliwych silnych wichur, a ponadto z publicznością poniżej.
Ze swojej strony zintegrowałbym sztywną i nośną konstrukcję wzdłuż (na czerwono).
Tak, to samo, to był cel mojego kręgosłupa w kolorze niebieskim.
Nie widziałem tego kręgosłupa!
Ale jest to rzeczywiście niezbędne w centrum lub na górze, to nie ma znaczenia.
Jeśli chodzi o " kręgosłup ", chciałbym zobaczyć projekt skrzydła samolotu!