Koncepcja

Witam
Mam projekt, który polega na wykonaniu 12-metrowego delfina o wysokości 4m, korpus i konstrukcja są aluminiowe, maszt jest stalowy.
Czy mogę pomóc w zaprojektowaniu połączenia między masztem a nadwoziem?
Czy można zasymulować konstrukcję, zostanie ona zainstalowana na marinie.
Dziękuję

4 polubienia

Witaj Farouk,
Przede wszystkim projekt delfina jest wspaniały.
Po co więc robić tego typu podporę na tak ładnym kawałku?
Moim zdaniem podpora powinna być znacznie bardziej " designerska " lub bardziej " płynna ". Nie?
W każdym razie to świetny projekt.
Pozdrowienia

1 polubienie

Bardzo ładny design!! Rzeczywiście, dlaczego nie zrobić bardziej designerskiego wsparcia?

Tak, jak fala z rozpryskami kamuflującymi maszt.

Jeśli chodzi o połączenie maszt-delfin, wszystko zależy od akceptowalnej złożoności.

Kilka pomysłów.
Słup " parasolowy ". Otwór pod delfinem do włożenia kija i rozwinięcie mechanizmu parasola typu chupa chups, który rozkłada się w kształcie kuli, aby " wypełnić " przestrzeń i wejść w kontakt z wewnętrzną strukturą.
Tę samą zasadę trzymania przez prosty kontakt/nacisk można również przewidzieć w przypadku pewnego rodzaju balonu; Maszt jest wkładany, balon jest nadmuchiwany, aby wypełnić pustkę.

Innym prostszym pomysłem jest dodanie między 2 czerwonymi kwadratowej ramki w kształcie serca, aby wsunąć w nią maszt, który powinien mieć płaskie powierzchnie na części w delfinie, aby uniknąć robienia z niego wiatrowskazu.

1 polubienie

Witam
Dziękuję za odpowiedzi,
Nie wiem, czy dodałbym strukturę falową, rozważałem to, ale jeszcze się nie zdecydowałem.
Chcę montaż, który jest najprostszy, planuję ocynkować maszt i wszystko stalowe i potraktować je farbą do łodzi.

Stalowa rama oddzielona od masztu, która łączy maszt z aluminiową konstrukcją. to idea, którą zachowuję,
Nie chcę robić klapy/otworu ani dzielić środkowej części ciała na dwie części
Pod budynkiem znajdą się klienci i stoliki restauracyjne.
Co myślisz?

Witam

Projekt ilustrujący tę kwestię:

Oszczędziłem Ci wzmocnień między " cyjanem " sercem a czerwonymi ramkami dla większej czytelności.
W kolorze niebieskim proponuję rodzaj kręgosłupa (aluminiowa listwa powinna wystarczyć) dla lepszego rozłożenia ciężaru na maszcie i zapewnienia większej sztywności, ponieważ jeśli delfin jest dostępny dla publiczności, możemy się założyć, że niektórzy będą chcieli go dotknąć, trzymać się, zwisać z niego, zwłaszcza z ogona, pyska i płetw, do zdjęcia... Tak, nawet z odległości 4 metrów. Płetwy są bardzo wrażliwe i delikatne, mogą wymagać wzmocnienia.

2 polubienia

Uważaj też na warunki pogodowe, wiatr, śnieg...
Zwłaszcza wiatr o długości 12 m, szkoda by było, gdyby znalazł się 100 m dalej posadzony w dachu!

4 polubienia

Wreszcie, pozostawienie masztu wolnego jak wiatrowskaz jest prawdopodobnie najlepszym sposobem na oparcie się wiatrom :nerd_face:

2 polubienia

@Sylk
Dziękuję za odpowiedź
Zacząłem od koncepcji wykorzystania blach stalowych i aluminiowych. obrobione i gwintowane w celu przymocowania masztu do konstrukcji, myślę, że złożę pierwszą propozycję, która polega na użyciu prętów montowanych za pomocą

Naprawdę nie rozumiem, jak mógłbym zintegrować kolumnę delfinów w jednym kawałku

Na moim zrzucie ekranu struktury w kolorze czerwonym to 50 kwadratowych rur, a 40, te w niebieskim to 30 kwadratowych rur
Czy użycie fioletowych pasków wystarczy?

Nie, fioletowy (magenta) szkielet nie wystarczy, aby utrzymać razem 2 czerwone i środkową. Muszą być one ze sobą powiązane tak jak inne. Na mojej ilustracji karmazynowe linie pochodzą z tej samej tuby, co czerwone ramki.

Myślałem, że to, co widzieliśmy w wireframe na twoich zdjęciach, to skóra renderowana w wireframe, ale jeśli dobrze rozumiem, skóra delfina jest rzeczywiście z drutu, więc ramka jest widoczna na gotowym produkcie?

są to okrągłe pręty Ø8 z aluminium, będzie dywan lub okładzina z tworzywa sztucznego (która zawiera wzory: falę lub inne).

W moim projekcie mam problem z metodą montażu i złożonością, którą stworzyłem ^^".

12-metrowa konstrukcja podtrzymywana przez aluminiowe koła Ø12 wydaje mi się sprawiedliwa.
Zwłaszcza na zewnątrz, jeśli tak jest, a zatem z powodu możliwych silnych wichur, a ponadto z publicznością poniżej.
Ze swojej strony zintegrowałbym sztywną i nośną konstrukcję wzdłuż (na czerwono).

3 polubienia

Tak, to samo, to był cel mojego kręgosłupa w kolorze niebieskim.

1 polubienie

Nie widziałem tego kręgosłupa!
Ale jest to rzeczywiście niezbędne w centrum lub na górze, to nie ma znaczenia.

1 polubienie

Jeśli chodzi o " kręgosłup ", chciałbym zobaczyć projekt skrzydła samolotu!