Warunek w funkcji właściwości oprogramowania

Witam

W tabeli właściwości muszę, w zależności od długości części, wyświetlić tekst lub inny tekst:

iif ( « testlongueurbarre@test . SLDPRT » > 1000 , 1 , 2 )

Jeśli utworzę formułę z wartościami liczbowymi 1 i 2 w wyniku, wynik wynosi 1 lub 2 w zależności od testu.
ale to nie jest 1 lub 2, ale tekst, który chcę wyświetlić

iif ( « testlongueurbarre@test . SLDPRT " > 1000 , " Bar 1 " , " Bar 2 " )

Poza tym zwraca błąd " składnia równania jest niepoprawna ", jakie byłoby rozwiązanie?

Z góry dziękuję.

Witam
Nie sądzę, aby było to możliwe bezpośrednio w nieruchomościach. O ile mi wiadomo, równania manipulują wartościami liczbowymi tylko pod względem wyniku, a w żadnym wypadku nie tekstu.
Jedynym rozwiązaniem, które widzę na pierwszy rzut oka, jest przejrzenie rodziny części Excela i wykonanie przetwarzania w Excelu, który jest znacznie bardziej skłonny do wykonania tego rodzaju "obliczeń".

3 polubienia

+1 dla rodziny części, zawsze możesz zachować swoje 1-2-3 i w Excelu wykonać test, aby przypisać żądany tekst i ponownie wstrzyknąć go do SW w Reference bis , który będzie miał do niego tekst.
Korzystam z okazji, aby zapytać, z której wersji oprogramowania możemy używać równań? W 2019 roku go tam nie ma.
Z góry dziękuję.

@FUZ3D równania istniały już w 2010 roku:
https://help.solidworks.com/2010/French/SolidWorks/sldworks/LegacyHelp/Sldworks/Parts/Entering_Equations.htm
Tyle, że nie musisz szukać we właściwym miejscu.
W zespole lub części, menu narzędzi, a następnie równanie (w razie potrzeby dodaj wpis menu):

Nie, wcale nie chodzi o to, używam ich również od 2009 :wink: roku , ale jest we właściwościach, jak na zrzucie ekranu Stephd. W 2019 roku mamy wybór między liczbowym lub tekstowym lub datą a tak/nie, ale nie równaniem w kategorii typu danych.

Tylko uwaga, i to jest również ważne dla mnie, Przeczytaj dobrze wiadomości , a nie to, co myślisz, że zrozumiałeś :wink: (kilku z nas popełniło ten sam błąd w zeszłym tygodniu w innym poście)

1. wiersz po Hello→ W tabeli właściwości ... :innocent: