Witam, mam problem ze stworzeniem stożka obrotu na części. Ma to na celu zakończenie tworzenia punktu do rundy.
Problem polega na tym, że mój okrąg ma wygięcie 10° i chciałbym zacząć od końca koła, który w związku z tym nie znajduje się już w klasycznej płaszczyźnie odniesienia X,Y,Z. Zrozumiałem, że muszę odtworzyć płaszczyznę, aby móc wykonać szkic trójkąta u podstawy mojego stożka obrotu o wysokości 30 mm, Ale nie mogę stworzyć tego cholernego planu (myślę, że jestem zbyt nowy we wzornictwie przemysłowym. W załączeniu znajduje się
Chcę dodać szczyt (stożek) do pełnego koła. I nie mogę znaleźć samouczka, jak stworzyć tę nową płaszczyznę, aby narysować szkic podstawowego trójkąta stożka.
Udało mi się zrobić stożek. To, co jest dla mnie skomplikowane, to stworzenie planu referencyjnego z 1, 2, 3 odniesieniem. Udało mi się stworzyć oś rundy, a następnie dwie osie na cylindrze na końcu, co pozwoliło mi mieć odpowiedni plan. Z drugiej strony, ogólnej teorii budowy planu, nie mogę znaleźć, a tym bardziej dla solidworks
Nie ma potrzeby wykonywania trójkątnego szkicu z jednym obrotem dla stożka. Wszystko, czego potrzebujesz, to pływ i punkt na płaszczyźnie w odpowiedniej odległości i skorzystaj z funkcji wygładzania. Zobacz przykład w moim fragmencie poprzedniego postu.
Postępuję w ten sposób, ponieważ wyginamy profile i dzięki temu operator ma wymiary do uformowania części, a jeśli chodzi o rekonstrukcję, to jest to prawie zero, ponieważ zawsze używamy listwy blokującej, która rozwiązuje ten problem.