Rewolucja funkcji stożka: szkic i plan

Witam, mam problem ze stworzeniem stożka obrotu na części. Ma to na celu zakończenie tworzenia punktu do rundy.

Problem polega na tym, że mój okrąg ma wygięcie 10° i chciałbym zacząć od końca koła, który w związku z tym nie znajduje się już w klasycznej płaszczyźnie odniesienia X,Y,Z. Zrozumiałem, że muszę odtworzyć płaszczyznę, aby móc wykonać szkic trójkąta u podstawy mojego stożka obrotu o wysokości 30 mm, Ale nie mogę stworzyć tego cholernego planu (myślę, że jestem zbyt nowy we wzornictwie przemysłowym. W załączeniu znajduje się

grelinette_dent.sldprt

jeśli zrobiłeś sferę, którą po przeczytaniu pytania rozumiem 

Na tej sferze mówisz, że stworzyłeś wygięcie pod kątem 10°

A więc stworzyłeś osie symetrii tej wspomnianej sfery i tej za pomocą płaszczyzny

Więc po prostu musisz wziąć tę płaszczyznę, aby stworzyć ten trójkąt i wykonać obrót

opublikować jedno lub więcej zdjęć, nie wszyscy mamy tę samą wersję oprogramowania

@+ ;-)

Chcę dodać szczyt (stożek) do pełnego koła. I nie mogę znaleźć samouczka, jak stworzyć tę nową płaszczyznę, aby narysować szkic podstawowego trójkąta stożka.

Załącznik do obrazu

dent_cone.jpg

Witam

Nie mogę otworzyć twojej monety, ponieważ tylko w 2016 roku, oto fałszywa moneta, którą stworzyłem, aby pokazać ci zasadę.

dent_cone.sldprt
1 polubienie

Witam

Nie mam obecnie dostępu do Solidworks.

Widzę 2 rozwiązania:

1. Stwórz płaszczyznę na osi zęba i wykonaj obrót

2. Przechodząc przez wygładzanie .

• Podsumowanie nietypowego planu
  • Wybierz profil kołowy
  • Wybierz punkt jako profil.

Pozdrowienia

Yannicka

@ Maksyma

Pokaż nam swoją mapę 

Aby to zrobić, zobacz swoje drzewo stworzenia 

Wyjaśnij, w jaki sposób stworzyłeś swoje okrągłe i zagięte

teoretycznie w zależności od sposobu, w jaki procedura została

Powinniśmy znaleźć plany, które odpowiadają twojej osi twojego solidnego okręgu

@+

1 polubienie

Udało mi się zrobić stożek. To, co jest dla mnie skomplikowane, to stworzenie planu referencyjnego z 1, 2, 3 odniesieniem. Udało mi się stworzyć oś rundy, a następnie dwie osie na cylindrze na końcu, co pozwoliło mi mieć odpowiedni plan. Z drugiej strony, ogólnej teorii budowy planu, nie mogę znaleźć, a tym bardziej dla solidworks

dent_cone_ok.jpg
1 polubienie

Pozostaje tylko zamknąć pytanie

poprzez zaznaczenie po prawej stronie odpowiedzi, która umożliwiła rozwiązanie postawionego problemu

Ułatwi to znalezienie najlepszej odpowiedzi na zadane pytanie bez konieczności czytania całego wątku COM

@+ ;-) 

1 polubienie

Witam

Twój pionek nie różni się w górnej płaszczyźnie.

Wziąłem ten plan jako odniesienie do mojego szkicu i przycisnąłem pociągnięcia do istniejącego tomu

grelinette_cone_1.jpg
1 polubienie

Nie ma potrzeby wykonywania trójkątnego szkicu z jednym obrotem dla stożka. Wszystko, czego potrzebujesz, to pływ i punkt na płaszczyźnie w odpowiedniej odległości i skorzystaj z funkcji wygładzania. Zobacz przykład w moim fragmencie poprzedniego postu.

1 polubienie

@ac Kobra 427

Zgadzamy się, że istnieje kilka sposobów na wykonanie tej samej części w Solidworks

Osobiście dla korpusu głównego zacznę od profilu wytłaczanego zgodnie z trajektorią, integrując wygięcie pod kątem 10° w obrysie trajektorii.

Jeśli chodzi o sposób wykonania stożka, jest taki sam, jest kilka sposobów.

Tym, co popycha mnie do szkicu rewolucji, jest czas potrzebny na rekonstrukcję dzieła

Na obrazku zobaczysz różnicę między Twoją metodą a moją ;)

reconstruction.jpg
2 polubienia

@pascal + 1

Po co to upraszczać, skoro można to skomplikować ;-)

Tak, dzięki modelowaniu, a zwłaszcza w przypadku dużych zespołów

Potrzeba uproszczenia konstrukcji jest zrozumiała

a tym samym zminimalizować czas odbudowy 

ale nie sądzę, żeby nasz kandydat tam był........ ;-)

@+ ;-)

2 polubienia

@gt22

Zgadzamy się z tym w stu procentach.

Skorzystałem z okazji, aby mimochodem zasugerować prostszą konstrukcję podstawową.

Zamiast tworzyć cylinder, po którym następuje zginanie (metoda "złożona"), wykonaj trajektorię kształtu zęba, wyciśnij cylinder i dodaj stożek.

Plusy (z mojego skromnego punktu widzenia):

Podstawowe plany wystarczą, aby zbudować wszystko

Trajektoria jest bardzo łatwo modyfikowalna

zostajemy w wolumenie (co SW lubi najbardziej)

Plik jest szybki w czasie rekonstrukcji

Postępuję w ten sposób, ponieważ wyginamy profile i dzięki temu operator ma wymiary do uformowania części, a jeśli chodzi o rekonstrukcję, to jest to prawie zero, ponieważ zawsze używamy listwy blokującej, która rozwiązuje ten problem.