Stożek blaszany z nakładką do zgrzewania punktowego

Witam

Widziałem już samouczki, jak zrobić stożek i móc go rozłożyć za pomocą obrotu o 359° i dodania zagięcia.

Moja potrzeba jest trochę bardziej zaawansowana, ponieważ chciałbym uzyskać opracowanie stożka ALE z zakładką blachy, aby umożliwić montaż stożka w zgrzewaniu punktowym.

Czy ktoś ma pomysł?

Przybliżone wymiary: wysokość=1200mm, Øbas=500mm, Øhaut=450mm, zakładka 50mm, grubość 1,5mm.

Z góry dziękuję!!

Witam

Wykonujesz normalny stożek od krawędzi do krawędzi, a następnie dodajesz linię do prasy płaskiej (szkic z niezbędnymi zaokrągleniami + wytłoczenie 50 mm niezbędne do nałożenia się).

Następnie, aby uzyskać odpowiednią szerokość w zależności od tego, czy robisz jedwab, czy nie.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Sprawdź, czy to może Ci pomóc? Wykonane za pomocą Solidworks 2016

teste.sldprt
1 polubienie

Ten wydaje mi się lepszy!

Aktualizacja części po błędzie grubości...

teste_02.sldprt
1 polubienie

@ac cobra nie można otworzyć plików

Zobacz załączony obraz

Stożek nakładający się

Nakładanie się szczegółów

Rozłożeniu

@+ ;-)

2 polubienia

Dziękuję za różne odpowiedzi, ale nie mogę ich zastosować w praktyce:(

Korzystanie z systemu zagięć przejściowych, takich jak ac_cobra, naprawdę nie ułatwia mi sprawy, ponieważ mój szkic jest wykonany ze złożenia.

Krótko mówiąc, chciałbym zachować funkcję obracania, aby wykonać pierwszą część stożka.

Załączam mój plik roboczy, odnośniki zewnętrzne użyte w szkicu 1 zostały usunięte.

test_cone.sldprt

Witam

Nie należy używać funkcji obrotu, a następnie konwertować na arkusz blachy, ale zagięcie przejściowe.

Tworzysz  dolny kształt, a następnie górny kształt płaszczyzny, który zostanie utworzony wcześniej, a następnie używasz funkcji arkusza blachy zagięcia przejściowego, tak jak w mojej ostatniej, którą dołączyłem w poprzedniej odpowiedzi (część teste_02.sldprt) wykonanej w SolidWorks 2016

1 polubienie

No cóż, jeśli nie mam wyboru, postaram się to zrobić w ten sposób, nawet jeśli nie do końca mi to odpowiada ;)

Nadal mam jednak problem, kiedy próbuję odtworzyć metodę twojego pliku ac-cobra, nie mogę wybrać 1. szkicu... Co wydaje się identyczne z twoim. Jakiś pomysł?

Komunikat o błędzie jest następujący: Wszystkie elementy szkicu wymagają miękkich połączeń. Proszę dodać filet do ostrych narożników lub rel...

A jednak to właśnie zrobiłem:(