Przekonwertuj wszystkie części SolidEdge do SolidWorks za pomocą funkcji Featureworks

Witam wszystkich.

Pracuję przy maszynie zaprojektowanej pod Solidedge i my
Przenieśmy to do SolidWorks 2018.
Aby uniknąć konieczności przerysowywania wszystkiego w 3D, pomyślałem o otwarciu części solidedge
Z Solidworks (co daje importowane ciało), a następnie użyłem
Funkcje działają z rozpoznawaniem cech w celu rekonstrukcji drzewa. Następnie otwieram każdy szkic funkcji, aby naprawić
szkic (to po to, żeby iść szybciej, zamiast cofać relacje i wymiary)

Potem nagrywam swój utwór.

Myślę, że prawdopodobnie da się stworzyć makro, które będzie przetwarzać hurtowo
wszystkie dokumenty w tym pliku.

Problem w tym, że jestem tym, co można nazwać nowicjuszem, niebieskim i równym
Nowicjusz w makroekonomii :slight_smile:

Czy ktoś z was wie, czy jest grywalna? I masz jakieś tropy?
Właśnie przetestowałem funkcję nagrywania makro, ale naprawdę nie wiem, jak jej używać, jestem w totalnym zamgleniu mimo tej cholernej fali upałów.

Dziękuję za Twoją opinię.
Konwersja makro solidedge_SW2018.swp (38 KB)

To już bardzo przeciętna funkcja dla części, więc wyciąganie wielu części w partii, by zrobić maszynę, myślę, że to będzie piekło.
A nawet jeśli jakimś cudem zadziałało, a struktura części byłaby mniej więcej poprawna, wyobraź sobie dzień, w którym trzeba będzie zmodyfikować jakąś część maszyny...

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie między ekranem a krzesłem i wydaje mi się jedynym realnym rozwiązaniem dla produkcji.

Nie jest to oczekiwane rozwiązanie, ani najszybsze, ale jedyne, które może dać poprawny wynik. (według rysownika!)

1 polubienie

Całkowicie zgadzam się z tobą co do zasady. Tyle że to już istniejąca maszyna, która została zbudowana 3 lub 4 razy. Więc zakładam, że nie powinien
Tylko kilka procent części jest modyfikowanych podczas montażu i rozwoju.
Dodatkowo, biorąc pod uwagę rozmiar maszyny, mówimy o ponad 1000 godzinach pracy.
Rozważaliśmy nawet pozostawienie części w importowanym nadwoziu i tylko
jeśli zajdzie taka potrzeba, modyfikacja i przebudowa go w 3D.

Robiłem to samo od Topsolid do Solidworks na 2-3 ważnych maszynach (przez 5-6 miesięcy), kilka lat temu i osobiście było zbyt duże ryzyko z menedżerem funkcji, nigdy nie udało mi się uzyskać poprawnej części (poza bardzo prostą częścią, potem 1000...)
Z drugiej strony, przekształcanie maszyny i nałożenie na siebie tego, co się przerysuje, tak, to nawet dla mnie obowiązkowe. I tak, jest długi (krótszy niż nauka o zero), ale przynajmniej jest wiarygodny.
Tak czy makro musi być wykonalne, ale czy będziesz szybszy, by je stworzyć i ewentualnie uczynić niezawodnym, a potem przetestować? (Uważaj, makro jest dość złożone, zobacz więcej, obowiązkowa znajomość VBA lub .net)

Dziękuję za tę opinię, już mamy podwykonawcę, który odbudowuje podzbiór za pomocą funkcji featureworks.
Będę zwracać uwagę na ten podzbiór, aby sprawdzić, czy wszystko się pokrywa
poprawnie, aby wykryć wszelkie anomalie.

1 polubienie

Szczególnie wybór funkcji jest często katastrofalny dla tej cechy, a także absolutnie niesprawne żebra...

W przeciwnym razie najłatwiejszym sposobem na ustawienie części stożkową jest dobra maszyna :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:do walcowania: