Konfigurator biżuterii w oparciu o CAD 3D

Witam

Czy istnieją konfiguratory biżuterii oparte na jednym z rozwiązań CAD 3D?

Jeśli w ogóle, to jakie? Na podstawie jakich aplikacji? 

Jeśli nie spełniam swoich potrzeb, z kim powinienem się skontaktować, aby je opracować i w jakim języku programowania?

Na jakich aplikacjach CAD 3D powinien polegać konfigurator w przypadku biżuterii?

Czy aplikacje CAD 3D są ze sobą kompatybilne? (Czy możliwe jest wykorzystanie komponentów wytworzonych w aplikacji CAD 3D w innej aplikacji CAD 3D)

Czy możesz mi powiedzieć o ekspertach, z którymi mógłbym porozmawiać na ten temat?

Dziękuję za pomoc

Pozdrowienia

OG

Witam

Nie mogę powiedzieć, że to konfigurator, ale w oprogramowaniu do projektowania jest Rhino3D (RhinoGold), który jest bardzo dobry dla biżuterii.

http://www.rhino3d.com/fr/

http://www.rhinogold.fr/

Jeśli chodzi o kompatybilność między programami, sprawa się komplikuje...

Nadal będzie można eksportować lub importować pliki CAD między programami, ale z pewnymi stratami.

Oznacza to, że jeśli weźmiesz plik (klejnot) z innego oprogramowania, będziesz miał trudności z jego przerobieniem, zwłaszcza w przypadku skomplikowanych elementów, takich jak biżuteria!

2 polubienia

Witam

Mam przyjaciela w jubilerstwie, który używa Solidworks do swoich projektów. Dobrą rzeczą jest to, że możesz z łatwością bawić się kilkoma modułami, które Cię interesują.

Następnie, jak mówi Tomalam, Rhino ma dobry moduł biżuterii o nazwie Gold, który oferuje dość proste rzeczy.

Jeśli chodzi o kompatybilność między oprogramowaniem, zawsze istnieją bramki, które pozwalają na pracę na kilku programach. (Eksport w specjalnych formatach, wtyczkach lub oprogramowaniu innych firm)

Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli mówiąc o konfiguratorze, ale jeśli szukasz oprogramowania, które chcesz stworzyć bibliotekę konfigurowalnych pierścieni lub inne, jest to całkiem możliwe dzięki tego rodzaju oprogramowaniu.

Zależy to również od stopnia inwestycji i budżetu.

medium.jpg
3 polubienia

@bart,

Bardzo ładny rendering!! prawie sprawiłaby, że miałabym ochotę rzucić wyzwanie na biżuterię "Diamenty są najlepszym przyjacielem dziewczyny" ♪♫♪♫ ;-) 

6 polubień

@Clémentine

Tak, to druk 3D dla pierwszych 3!

Z drugiej strony, poczekaj trochę, tylko po to, aby zregenerować się po poprzednich wyzwaniach^^

2 polubienia

Pozycja w końcu sprawna!!

Wraca jako nowy od HP.

W końcu będę mógł rozpocząć wyzwania!! ^^

Trochę się spóźniam, ale drżę!!! Oto jestem! =)

Nie bardzo też rozumiem, co masz na myśli mówiąc o konfiguratorze? Aby zmienić materiały i kształty,...

Jeśli chodzi o wyzwanie, pojawiło się już kilka świetnych propozycji:

http://www.lynkoa.com/propositions/bague

http://www.lynkoa.com/propositions/bague-toi-et-moi

Witam

Myślę też, że najbardziej odpowiednim oprogramowaniem jest Rhino3D, ze względu na jego moduł Gold, jak mówi Bart.

Główne zalety:

• Obróbka modeli woskowych za pomocą frezarki 4-osiowej (opcja JewelCam lub RhinoCAM) lub poprzez zakończanie woskiem za pomocą maszyny do szybkiego prototypowania.
  • Pobieraj i modyfikuj pliki 3D z innego oprogramowania jubilerskiego 3D za pomocą natywnych formatów SolidWorks, IGES lub STEP.
  • Rozsądna cena (1 895  € ) i brak opłat za konserwację i  aktualizacje są bezpłatne.

Kiedy istnieje oprogramowanie specyficzne dla danego zastosowania, myślę, że naprawdę musimy je przestudiować i iść w jego kierunku.

Ponadto oczywiście istnieje eksport w standardowych plikach, ale w przypadku współpracy prościej jest pracować na plikach podstawowych.

Powodzenia

1 polubienie

Oczywiście oprogramowanie nie jest bardzo drogie, ale trzeba policzyć baterię szkolenia z oprogramowania, jeśli użytkownik jest nowicjuszem.

Musisz sprawdzić, czy jest już bezpłatna wersja próbna do pobrania, a będziesz miał własne zdanie.

@Tomala: Tak tak, jest to bezpieczne, ale z definicji każde oprogramowanie wymaga szkolenia ;)

Tak więc bez względu na to, jakie jest ostateczne oprogramowanie, konieczne będzie szkolenie.

1 polubienie

Clementine

Wyzwanie przyjęte!

Dziękujemy za szybką informację zwrotną.

Przez konfigurator rozumiem aplikację zdolną do wykorzystania elementów biżuterii do skomponowania innego - Przykład: Wykonałem jedną lub więcej główek pierścienia oraz kilka korpusów pierścienia (pierścionka) i chciałbym zmontować dowolną główkę na dowolnym pierścionku za pomocą "jednego kliknięcia" (przynajmniej bardzo łatwo). To samo dotyczy innych elementów.

Rhino i Solidworks (i ich odmiany) wydają się być bardzo istotne dla projektowania biżuterii, ale nie są darmowe.

Blender jest darmowy. Czy jest to również odpowiedni wybór dla biżuterii?

OG

Osobiście nigdy nie używałem Blendera, więc nie wiem, ile jest wart.

Z drugiej strony, oto strona wprowadzająca do Blendera dla czystych nowicjuszy:

http://fr.openclassrooms.com/informatique/cours/debutez-dans-la-3d-avec-blender

Witam

Blender jest bardzo wydajny, ale w ogóle nie działa jak SW.

Jest modelarzem, bardziej w duchu Nosorożca.

Podsumowując, budujemy tylko powierzchnię, ale nie ma ona takiego zastosowania jak oprogramowanie i nie jest przeszkodą w pracy takiej jak Twoja, która nie wymaga tych samych rzeczy, co projektant mechów.

Postępowałem zgodnie z samouczkiem, który Tomalan opublikował, kiedy zaczynałem i jest naprawdę bardzo dobrze zrobiony.

Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby potrenować (niektóre rozdziały można "pobieżnie") i sprawdzić, czy odpowiada to temu, czego szukasz.

Ale powtarzam, to doskonałe oprogramowanie, i to open source.

Powodzenia

2 polubienia

Witam

Jeszcze raz dziękujemy za Twoją opinię.

A priori Blender nie byłby parametryczny, a zatem nie pozwalałby na automatyczne dostosowywanie proporcji biżuterii po modyfikacji wymiaru, takiego jak rozmiar palca w przypadku pierścionka; Czy słusznie?

W ten weekend powiedziano mi o 2 aplikacjach: Netfabb i Minimagics, które wydają się pozwalać na łatwe składanie plików STL i odgrywanie, a priori, tej roli konfiguratora.

Ale czy wiesz, czy pozwalają Ci to zrobić, w tym poprzez dostosowanie wymiarów (rozmiar palca do pierścionka, ...) - zawsze w tym samym pomyśle, co w przypadku konfiguratora? I czy są jakieś ograniczenia dotyczące tych zgromadzeń?

Pozdrowienia

OG