Aktywna konfiguracja przy otwarciu

Cześć;

Wciąż pracuję nad Solidworks 2022, ale myślę, że moje pytanie nie ogranicza się do wersji oprogramowania.
W naszych zespołach pracujemy głównie nad konfiguracją " Domyślną ".
W miarę postępu naszej pracy na tych zespołach tworzone są kolejne konfiguracje (najczęściej konfiguracja "Transport ").

Czy mógłbyś powiedzieć, czy możliwe jest otwarcie konfiguracji " Domyślnej " jako priorytetu, nawet jeśli w międzyczasie utworzono inne konfiguracje?

Obecnie Solidworks otwiera nasze zespoły na ostatniej aktywnej konfiguracji, ale niekoniecznie jest to najbardziej "czytelna  " konfiguracja...

PS: Tak, dałoby się stworzyć makro do otwierania (lub zamykania) zespołów, ale nie podoba mi się ta strona " makro zintegrowane z drzewami projektowania ", którą by to narzucało.

PS2: Korzystając z narzędzi Mycad, mogę też użyć " integracji ", by wymusić aktywną konfigurację zespołów, ale znowu, to nie jest rozwiązanie do końca trwałe.

Pozdrawiam.

Dobry wieczór,

Z tego co wiem, to niemożliwe, SW otwiera się ponownie na ostatniej aktywnej konfiguracji w momencie zamknięcia/zapisu.
Podobnie jest w PDM, gdzie wyświetlane są dane aktywnego conf (co jest zazwyczaj absurdalne w kontekście rysunków bez konfiguracji)

Czy makro może to zrobić? Biorąc pod uwagę, że istnieje możliwość wyboru przy otwieraniu dokumentu SolidWokrs?

Zapytałem starego, inteligentnego przyjaciela AI

"Aby zapewnić, że to otwarcie w konfiguracji " Domyślnej " będzie systematyczne bez konieczności ręcznego uruchamiania makra za każdym razem, najefektywniejszą metodą jest przechwycenie zdarzenia otwarcia pliku SolidWorks za pomocą dodatkowego makro lub skryptu startowego."

Dobry wieczór,

Możesz opcjonalnie stworzyć makro nagrywania, które wybiera ' domyślne ' i zapisuje.
Następnie tworzysz osobistą ikonę, która wywołuje to makro, i umieszczasz ikonę obok klasycznej ikony zapisu.

Wtedy zrobiłem taki, żeby powiększyć wszystko przed nagraniem (co pozwala mieć ikonę SW wyglądającą jak coś).