Konfiguracja pokoju rodzinnego

Witam, chciałbym wiedzieć, czy w rodzinie pokoi możliwe jest skonfigurowanie jednej strony tak, aby zmieniała się zgodnie z inną.

Pozwólcie, że wyjaśnię, chciałbym, aby na przykład, gdy zmienię wymiar "Inclination tube" (powiedzmy, że zmienię go na 45°), moje wymiary "B/E inclination" i "B/S inclination" również automatycznie przełączały się na 45°.

Nigdy nie używam rodzin części, więc nie mam pojęcia, jak to działa.

Pracuję na SolidWorks 2018. 

famille_de_piece.png

Witam

Możesz użyć funkcji ''=If(E2=360; 90; 45)", na przykład w komórce F3 i tak samo w komórce G3

W Twojej rodzinie pomieszczeń automatycznie dostosuje się do wprowadzonych wartości

Pozostaję do dyspozycji, jeśli masz jakiekolwiek pytania

Dzień dobry

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź! Rzeczywiście, twoja funkcja działa dobrze, ale pojawia się kolejny problem, w tym konkretnym przypadku muszę być w stanie upewnić się, że wszystkie boki podążają za sobą zgodnie z kątem (i długością, ale jeden problem na raz) mojej rury, problem polega na tym, że nachylenie mojej rurki nie tylko zmienia się między 0 ° a 45 °, wszystkie wartości znajdujące się między nimi również muszą zostać wprowadzone równanie (tj. pod kątem 1°; 2°; 3°ect... do 45°).

Więc funkcja działa niquel, ale jest trochę zbyt "binarna" jak na to, co chcę zrobić^^

Tobie też dzień dobry

Możesz łatwo dodać inne kąty zgodnie z "=If(E2=360; 45; (if(E2=359;44...))"

A jeśli masz więcej miejsca, możesz dodać go w innej kolumnie, wpisując nazwę "$commentaire" , aby Solidworks go nie usunął

Albo zrób to na kilku kolumnach, a następnie na ostatniej kolumnie, bierze tę, która pasuje według :), wystarczy zamienić 45, na pole dotyczące pożądanej wartości :)

1 polubienie

Dziękuję bardzo, wypróbuję!

1 polubienie

Witam

Dlaczego nie umieścić wartości B/S i B/E = do nachylenia rury za pomocą równań? 

Pozwoli to uniknąć posiadania dużej kolumny w rodzinie, ale zawsze tak musi być.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Co to oznacza? Naprawdę nie rozumiem, co masz na myśli, mandragora.

Mam ostatnie małe pytanie, a potem przestanę cię zawracać głowę, obiecuję!

Myślę, że jest to możliwe, ale nie wiem jak to zrobić, czy mogę dokonać zmiany wymiaru według dwóch wartości? Na przykład zmieniłeś wartość "strona L" na "nachylenie rury" ORAZ "długość rury"? 

Ach! Rozumiem co masz na myśli mandragora, jest dobrze przemyślana, ale nie mogę, ponieważ kąt nie jest taki sam dla rurki i B/S i B/E

spójrz na załącznik, aby zobaczyć, jak wygląda moje równanie (pierwsza liczba odpowiada kątowi rury, a druga kątowi B/S i B/S) 

equation.png

Tak, jest to możliwe

Musisz zrobić to samo na 2 kolumnach, gdzie będziesz miał wartość L z nachyleniem i 2. z długością

A potem w ostatniej komórce umieszczasz element, który sprawi, że wybierzesz wartość, którą chcesz wziąć :)

Nie martw się, nie zawracaj nam głowy, jesteśmy tutaj, aby pomóc ;)

Super! Dziękuję za pomoc! 

1 polubienie

Serdecznie zapraszamy :)

W końcu musiałem po prostu zagnieździć funkcje jedna w drugiej, dołączyłem moją ostateczną tabelę do mojego zagnieżdżonego równania

equation.png
1 polubienie