Konfiguracja układu + automatyczne zestawienie materiałów

Witam

Pracuję na standardowym solidworks 2018 i wykonuję konkretny rysunek dla mojego klienta (w szczególności z jego kodami kolorów).

Pracuję nad moimi planami w .dwg, ale problem polega na tym, że na moich złożeniach i częściach, po narysowaniu za pomocą solidworks, linie osi otworów nie są wyświetlane. Będę musiał ustawić ustawienia rysunku tak, aby się pojawiały, niezależnie od tego, czy jest to otwór wykonany za pomocą kreatora wierteł, czy otwór wykonany za pomocą prostej funkcji wytłaczania.

Drugie pytanie, nie mogę znaleźć linii odpowiadającej moim reprezentacjom wątku.

Na przykład mam gwint w widoku z boku, zewnętrzne linie gwintu pojawią się w kolorze czarnym, z wyjątkiem tego, że na przykład ta linia jest ukrytą linią i powinna mieć kolor magenta zgodnie z kodami kolorów mojego klienta. Zielony, jeśli jest widoczny, ale tak nie jest i nie mogę znaleźć odpowiedniej linii.

W przedmiocie pytania trzeciego:

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest ustawienie różnych części w taki sposób, aby móc wskazać znak, materiał, wskaźnik przepływu i ilość oraz uzyskać nomenklaturę różnych elementów? Spędzam dużo czasu na odkładaniu wszystkiego w związku z moimi ogólnymi i definicyjnymi planami.

Mianowicie, pracuję na draftsight, aby wziąć całe 2D i wysłać tablice do mojego klienta, więc jeśli jest to możliwe na draftsight, też mi to nie przeszkadza, o ile mogę zoptymalizować czas pracy.

Z góry dziękujemy,

Pozdrowienia

1 polubienie

Po pierwsze, jeśli chcesz mieć szczegółowe odpowiedzi na swoje pytania, lepiej utworzyć jedno pytanie na post. Użytkownikom łatwiej będzie odpowiedzieć Ci zgodnie ze swoimi umiejętnościami i Twoją prośbą.

Dlaczego pracujesz nad swoimi planami w dwg. Wszystko można zrobić w oprogramowaniu MEP, a następnie wyeksportować do formatu DWG z ewentualnym użyciem plików "SW do DXF/DWG Custom Projection"

Pytanie 1:

Jeśli chodzi o twoje linie i osie konstrukcyjne, musisz przejść do opcji dokumentu i sprawdzić, co chcesz wstawić domyślnie. Jeśli wprowadzisz to ustawienie w szablonie dokumentu, nie będziesz musiał tego robić za każdym razem, gdy rysujesz. (Image1.png).

Pytanie 3:

Możesz tworzyć swoje prowadnice, pobierając właściwości ze swoich części: 1 właściwość "QTE", właściwość "Materiał", która będzie wskazywać na materiał twojej części, właściwość "Natężenie przepływu" itp., Zawsze możesz utworzyć bibliotekę bąbelków (prowadnicę), w której inicjujesz to, co chcesz, gdy tylko przeciągniesz ten znak na część, automatycznie pobierze wartości twoich właściwości. Tych właściwości można również używać do tworzenia zestawień komponentów (dostosowywania szablonu tabeli BOM ze wszystkimi żądanymi kolumnami). Ponadto to zestawienie komponentów można utworzyć w zespole 3D i wstawić do rysunku.

Pozdrowienia

image1.png
4 polubienia