Konfiguracja komputera PC dla solidworks2014

Witam

Czy możesz mi powiedzieć, jakiej mapy graficznej używasz do renderowania?

Z góry dziękuję.

Witam

Na moim komputerze mam Nvidia quatro 2000 i 2014 działa bardzo dobrze.

Czy renderujesz za jego pomocą?

Witam

W przypadku renderowania ważna jest liczba rdzeni procesora, karta graficzna schodzi na dalszy plan!

Wyniki różnych stacji roboczych / konfiguracji można porównać na stronie internetowej SolidWorks:

http://www.solidworks.com/sw/support/shareyourscore.htm

Ostatnia kolumna Render to render. Z drugiej strony obawiam się, że wartości, które są zbyt niskie, są tendencyjne.

4 polubienia

Witam

Na moim komputerze mam NVIDIA quatro FX 3800 i 2014 działa bardzo dobrze.

OK, czy zalecana jest minimalna liczba?

Zależy to od częstotliwości renderingu (raz w tygodniu, kilka razy dziennie) i wymaganej jakości: musiałem renderować na 32-bitowym dwurdzeniowym plakacie o wymiarach 4 na 3 metry na pokaz, a zajęło mi to prawie 80 godzin...

Później zalecane jest 8 rdzeni, po prostu zajmie to więcej czasu, więc jeśli zostawisz maszynę uruchomioną na noc, naprawdę nie ma problemu, aby wziąć 4 rdzenie...

Myślę, że potrzebujesz też dużo pamięci RAM, 8 GB dość szybko, wydaje się to minimum (ale z 16 GB prawdopodobnie będzie działać lepiej!).

2 polubienia

Jak mówi Lucas:

To nie karta graficzna kalkuluje, ale procesor(y).

Weź czterordzeniowy w i5, to więcej niż wystarczająco.

Jeśli chodzi o kartę graficzną, weź co najmniej quadro 2000. ale radzę ci bardziej 4000

2 polubienia

Co więcej, podczas renderowania widzimy, że każdy procesor jest reprezentowany przez mały żółty kwadrat: przy 8 rdzeniach dzielimy czas renderowania przez 2.

Ale zawsze jest to kwestia stosunku "zaoszczędzonego czasu do inwestycji finansowej", który jest trudny do oceny!

Ale w każdym razie: renderowanie będzie dokładnie takie samo z najgorszą i najlepszą stacją roboczą!

Jedyne, co się zmieni, to czas obliczeń !!

3 polubienia

Oprogramowanie do renderowania też jest ważne!! Aby uzyskać to samo renderowanie w tej samej jakości, przeglądarka zdjęć solidworks 360 trwa od 8 do 10 razy dłużej niż strzał z klucza.... Więc nie bez znaczenia!

Intel Xeon 6 rdzeni 3,33 GHz / 24 GB RAM / 3 GB Nvidia

1 polubienie

Powiedziałeś wszystko.

Często ludzie myślą, że potrzebujesz wyścigowej bestii, aby zyskać na jakości. Oczywiście, że nie!

To tylko po to, aby zaoszczędzić czas. (A także po to, żeby machia też się nie zapaliła :p)

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi,

Mam 6 rdzeniowy z 12 GB pamięci RAM

Gdy robię rendering o wymiarach 2x1,5m zajmuje mi to około 50 godzin, montaż składa się z 15 części.

1 polubienie

Witam

Wracam do tematu, nawet jeśli nie znam się dobrze na problemach z renderowaniem w solidworks, głównie zajmuję się problemami z symulacją.

Problem z Solidworks (niezależnie od wersji) polega na tym, że jest on jednordzeniowy! Mam taki problem w symulacji, gdzie tylko proces obliczeniowy (star.exe) jest wielordzeniowy. Wszystko, co działa w  procesie solidworks.exe, jest jednordzeniowe. Więc niezależnie od tego, czy są 2, 4 czy 8 rdzeni, jest to bezużyteczne, interweniuje tylko czysta częstotliwość procesora.

Po opinii na temat twojej konfiguracji, 12 GB pamięci RAM wydaje mi się trochę za mało. Jeśli nie masz dysku twardego SSD, czas wymiany musi być ogromny.

Dla informacji, miałem problemy z wydajnością stacji DELL T3600 na dysku SAS, właśnie dołożyłem dysk twardy SSD do plików tempo (windows i SolidWorks), była noc i dzień. Jedyny problem jest na gwarancji producenta DELL... pierdzi, jeśli to nie jest dysk DELL

1 polubienie