Pracuję na dość ciężkich zespołach i chciałbym stworzyć uproszczoną konfigurację zespołu głowicy, aby łatwiej się otwierał i obsługiwał (nawigacja, widok, sekcja...).
Mam metodę pracy: tworzę elementy wielobryłowe (które są liczone w tysiącach, dość ciężkie), a następnie tworzę zespół złożony z kilku części. Moja głowa w tym te zespoły. Zasadniczo mam 3 poziomy: SET, Assembly, multibody piece.
Dla Twojej informacji, nie używam wiązań montażowych, wszystkie moje części mają ten sam początek, więc wszystko jest wszędzie naprawione. I nigdzie nie mam żadnych śrubek.
Do tej pory, aby rozjaśnić partie, umieszczałem funkcje (takie jak powtarzanie ciała) w stanie usuniętym, w konfiguracji "PROSTEJ". Tworzę konfigurację 'SIMPLE' w montażu i w całości.
Moje pytanie: czy jest to właściwa metoda, aby ułatwić otwarcie zgromadzenia ogólnego? Innymi słowy, czy oprogramowanie ładuje funkcje, które są w stanie usuniętym , czy tylko odbudowuje to, co jest aktywne? Ponieważ ładowanie nadal zajmuje dużo czasu...
W przeciwnym razie, oprócz speedpaku, masz bardziej odpowiednie rozwiązanie?
Witam, czy aktywujesz kratki blokujące w pokojach, aby ograniczyć automatyczne rekonstrukcje wszystkich pomieszczeń???
W przeciwnym razie twoja metoda wydaje się odpowiednia. Ogranicz konfiguracje. każdego pomieszczenia, uprościć funkcje i ograniczyć stopnie swobody (nieobecne w Twoim domu)
@dimitri: Wszystkie moje części są zamocowane w zespole. Nie ma potrzeby stosowania ograniczeń, ponieważ wszystkie są już umieszczone w przestrzeni w odniesieniu do tego samego początku.
@G. Sloubi 1: Tak, używam prętów blokujących na wszystkich częściach. Ale czasem mam wrażenie, że on i tak się odbudowuje.
Bardzo dobrze, nie zrozumiałem od razu. Poza tym zgadzam się z tym, co powiedział G. Sloubi, wiedząc, że montaż będzie z konieczności dość ciężkim plikiem.
Będziesz musiał być odpowiednio wyposażony w komputery, w przeciwnym razie może to być poważne wiosłowanie!
W przypadku niektórych powtórzeń ciała potrzeba 20-30 minut, aby rozłożyć ciała. To dłuuu Powiedziałem więc sobie, że musi być inna opcja, aby być lżejszym.
Właśnie przeszliśmy na SW 2016 (zanim byliśmy w 2013 roku), więc to już mała zmiana!
Tutaj, na przykład, właśnie skończyłem okrągłe powtórzenie ciała (x6). Znalazłem się więc z 6000 ciał w pokoju. Zajęło mi 40 minut, aby wszystko rozwiązać i zaktualizować listę ciał (czego nawet nie robię automatycznie). Tak więc, aby rozjaśnić otwór, stworzę konfigurację, usuwając tę funkcję. Znalazłem to rozwiązanie, więc jeśli mówisz, że jest właściwe, cóż, cieszę się, ale wolałbym cud^^
Tak, wszystko z SolidWorks. Na początku metoda polegała na tworzeniu uproszczonej geometrii (bez wiercenia, bez skomplikowanej obróbki), ale zdaliśmy sobie sprawę, że potrzebujemy szczegółów.
Tak, muszę wszystko zamodelować, ponieważ na końcu jest inwentaryzacja fizyczna do zrobienia więc potrzebna jest odpowiednia ilość elementów, aby mieć odpowiednią masę końcową.
Cześć, zdecydowanie radzę wypróbować speedpack, jest to specyficzna funkcja dla dużych zespołów. W przeciwnym razie, należy zapoznać się z zaleceniami solidworks dla złożonych złożeń:
Jeśli szukasz tylko nawigacji i rekonstrukcji, aby zaoszczędzić czas, radzę użyć narzędzia paska bloków, ponieważ pozwala to uniknąć niepotrzebnych przebudów.
@gt22: Tak, obejrzałem film i już go w ten sposób skonfigurowałem.
@.PL: tak, chciałem wypróbować speedpak, ponieważ już go używałem, ale jest długi w konfiguracji, dlatego szukam czegoś innego wcześniej, ale myślę, że będę się tego trzymać!
@ac kobra: Używam już pręta blokującego na wszystkich moich częściach.
Dziękuję wszystkim, postaram się kontynuować optymalizację ustawień.
Jest coś, co również mnie spowalnia i denerwuje: dlaczego przy zmianie konfiguracji (zespołu lub części) następuje operacja rekonstrukcji, gdy pasek blokujący jest aktywowany i na dole dla wszystkich części?