Konfiguracja bryły dla bryły

Witam wszystkich i bardzo dziękuję za pomoc.

Spadam z krzesła, gdy odkrywam narzędzie do oceny wydajności i to, czego mnie uczy...

Spędziłem dużo czasu na budowaniu kompletnej biblioteki 3D wszystkich komponentów, których powszechnie używamy, a Béné Inox jest moim głównym źródłem informacji...

Patrząc na wszystkie moje modele, raport z oceny jest bardzo zły i wskazuje na całą kolekcję Béné i firmy. W rzeczywistości wszystkie pokoje wydają się być unikane i sprawiają, że ich zasada dzielenia się jest więcej niż bezużyteczna, jest to karzące.

Muszę teraz wymienić i przerobić wszystkie moje zawory, kołnierze, instrum. Systematycznie modeluj wymiennik ciepła, pompę ciepła  bez korzystania z 3d dostarczanego indywidualnie

Wszystko to zmienia charakter mojej pracy i właściwie spowalnia mnie, ponieważ moje harmonogramy projektowania będą się skracać...

Czy nie ma po prostu konfiguracji komputera, która to obsługuje? (solidna konfiguracja dla Solid)

Czy te części 3D od dostawców są dobrze wykonane dla kogoś? 

Nie musisz robić tego od nowa.

Proste usunięcie materiału może wystarczyć, aby model był użyteczny.
Nie musisz robić wszystkiego na raz, możesz je zmieniać w miarę ich używania.

2 polubienia

Wolę ze Stefbeno.

Musisz tylko "wyczyścić" importowane pliki (głównie zamienić grawerunki w 3D).

Inna opcja: zamiast za każdym razem ponownie importować modele BénéInox, czasami lepiej jest utworzyć część (być może na podstawie ich) z konfiguracjami. Przyspieszy to również normalne otwieranie plików (ładowanie zamiast 8 różnych modeli, ponieważ długości zmieniają się z jednej na drugą). Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku wszystkiego, co jest ustandaryzowane.

W przypadku bardzo skomplikowanych plików może to rzeczywiście wymagać przerysowania uproszczonego woluminu.

Nb1: istnieją biblioteki 3D, które można pobrać ze strony internetowej Visativ. Może to zaoszczędzić dużo czasu, aby uniknąć przeprojektowywania naprawdę standardowych części. W szczególności posiadają regały na orurowanie (kołnierze, kolanka itp.).

Nb2: jest to zazwyczaj rodzaj pracy, który jest dość "łatwy" do zlecenia podwykonawcom (firma usługowa, samozatrudnienie, umowa na czas określony, stażysta...).

Nb3: ponieważ jesteś rurociągiem, planowanie komponentów tak, aby same się wiązały za pomocą smartmates (lub tworzyły komoposant 'routing soldiworks', jeśli masz licencje premium) byłoby preferowane. Pozwoliłoby to zaoszczędzić jeszcze więcej czasu na użytkowanie (w porównaniu do korzystania z "neutralnych" komponentów pobranych z Internetu).

2 polubienia