Witam
Czy mnożenie konfiguracji w złożeniu wpływa na wydajność Solidworks (jesteśmy w 2021 roku), jak zdaje się mówić nowy kolega?
Na przykład mamy zestaw ogólny z 8 konfiguracjami dla 539 000 KB w 4 podzespołach.
Z góry dziękuję
Witam
Czy mnożenie konfiguracji w złożeniu wpływa na wydajność Solidworks (jesteśmy w 2021 roku), jak zdaje się mówić nowy kolega?
Na przykład mamy zestaw ogólny z 8 konfiguracjami dla 539 000 KB w 4 podzespołach.
Z góry dziękuję
Witam
Zazwyczaj nie. Gdy jedna konfiguracja jest włączona, pozostałe są wyłączone. Szybkość wyświetlania zależy od liczby aktywnych części na ekranie. Nie sądzę, aby najnowsze wersje oprogramowania działały w jakikolwiek inny sposób.
Witam;
Wszystko zależy od zarządzania konfiguracją...
Załóżmy, że zestaw nie ma konfiguracji: rozmiar jego pliku będzie wynosił "N" KB
Jeśli włączyłeś systematyczne zapisywanie wszystkich swoich konfiguracji (ikona dyskietki przed konfiguracjami), to
Twój plik będzie ważył N x (liczba konfiguracji) KB...
Odnosi się to również do użycia odrębnych konfiguracji komponentu w złożeniu... (Ikona zaznaczenia przed konfiguracjami)
Pozdrowienia.
Witam, bardzo dziękuję za odpowiedzi
Witam;
Oto więcej informacji:
Jest to film w języku angielskim, ale, o dziwo, lepiej wyjaśnia to, co mozolnie próbowałem wyjaśnić powyżej:
Forum Solidworks:
https://3dswym.3dexperience.3ds.com_1530 - Pełna wycieczka po konfiguracjach
Pozdrowienia.
Witam
Jak mówi Maclane, wszystko zależy od tego, jak zarządzasz swoimi konfiguracjami. Dobrym sposobem na złożenie złożonych zespołów staje się konfiguracja części, a te będą zarządzane przez konfiguracje złożeń. Możemy również wprowadzić stany wyświetlania.
Ponadto na Wstążce można uaktywnić (w Paskach narzędzi kliknąć prawym przyciskiem myszy na Wstążce) dwa okna: okno Konfiguracje i okno Stan wyświetlania.
Pozwoli to na uzyskanie widoku, który jest nadal aktualny.
Dla Maclane'a: "powyższy link nie odsyła mnie na adres samouczka... "Czy tylko ja nie widzę?
Dziękuję