Konfiguracje macierzy złożenia

Witam cześć.

Borykam się z małym problemem, z którym borykam się od lat. Ale w pewnym momencie musisz zmierzyć się z bestią przed tobą!

W jaki sposób zarządzasz swoimi zespołami za pomocą konfiguracji macierzowych?

Na przykład moje koło składa się z felgi A i kołpaka B.
Jednak moja felga A może być obręczą A1 lub A2 lub A3 i to samo dotyczy kołpaka, który może być B1, B2 lub B3
Daje nam to:

A1 A2 A3
Klasa B1 A1B1 A2B1 A3B1
Klasa B2 A1B2 A2B2 A3B2
Klasa B3 A1B3 A2B3 A3B3 powiedział:

Jak więc " aktywować " konfigurację zestawu przyjmującą A1 i konfigurację zestawu przyjmującą B2 bez konieczności tworzenia 9 konfiguracji?
Czy jest to w ogóle możliwe w przypadku Solidworks?

Witam

O ile coś mi nie umknęło przez te wszystkie lata pracy z oprogramowaniem, nie ma innego wyjścia, jak stworzyć 9 konfiguracji, ponieważ są to rzeczywiście 9 wariantów produktu.

Z drugiej strony jest to doskonały przykład na zastosowanie konfiguracji pochodnych:
3 konfiguracje pierwszego poziomu z 2 pochodnymi konfiguracjami każdy:

A1B1
↳ A1B2
↳ A1B3

A2B1
↳ A2B2
↳ A2B3

A3B1
↳ A3B2
↳ A3B3

4 polubienia

Powinieneś rzucić okiem na wydawcę konfiguracji. Myślę, że to może ci pomóc.
https://help.solidworks.com/2025/english/SolidWorks/sldworks/c_configuration_publisher_top.htm?id=d8f8f7d2570c48819d49c0617491be24#Pg0

2 polubienia

@Silver_Surfer tego właśnie się obawiałem... A celem było uniknięcie precyzyjnego tworzenia wszystkich konfiguracji :slight_smile:

@Walter_POOT , twój link jest dość interesujący. Nie do końca zdawałem sobie sprawę z tego rozwiązania! Wszystko, co musisz zrobić, to chłonąć go i zobaczyć możliwości

Wydawca konfiguracji umożliwia wybranie lub utworzenie konfiguracji w momencie wstawiania komponentu (części lub złożenia) do zespołu.
W kontekście dynamicznego tworzenia konfiguracji implikuje to dostęp do zapisu pliku, co jest nieco sprzeczne z zatwierdzonym statusem projektu.

2 polubienia