Cześć,
Mój przypadek dotyczy pilnika śrubowego o kilku rozmiarach (przykład: CHC M3 lg10 do CHC M12 lg50) i chcę przypisać kolor do rozmiaru śruby oraz kolor do rozmiaru narzędzia i kolor do oczka narzędzia.
Nadałem więc wygląd mojej śrubie, a wygląd usuwaniu materiału, który tworzy odcisk narzędzia.
Już stworzyłem rodzinę części, które kontrolują wszystkie rozmiary śrub. Ponieważ Solidworks już potrafi znaleźć kolor części za pomocą zmiennej: " $COULEUR ", mam kolumnę, w której przypisuję kolor przed moją konfiguracją.
Jednak nie mogę znaleźć zmiennej mojego drugiego pojawienia się i chciałbym móc nią kontrolować przez moją rodzinę z części rodziny.
Chciałbym zaznaczyć, że moje stany wyświetlania są powiązane z moimi konfiguracjami.
Czy ktoś ma pomysł, jak to zrobić?
Cześć,
Jeśli masz już prawidłową rodzinę części, spróbuj zmienić kolor funkcji (a nie twarzy) w jednej z konfiguracji, a następnie ponownie edytuj rodzinę części, aby sprawdzić, czy pojawi się nowy parametr.
Próbowałem w wersji V2020 i wydaje się, że nie działa. Nowsze wersje mogą obsługiwać stany wyświetlania.
Jeśli usuwanie materiału odbywa się za pomocą funkcji bibliotecznej, możesz być w stanie kontrolować kolor części .sldlfp i to, że jest ona importowana podczas wstawiania funkcji do części (mało prawdopodobne, ale i tak warto to sprawdzić).
Z kolei powinieneś móc bawić się materiałami zgodnie z konfiguracjami (to na pewno), ale nie jestem pewien, czy wygląd może wzrosnąć przy wstawianiu rodziny części.
1 polubienie
Szukałem z ciekawości i nic nie znalazłem.
Testowałem w rodzinie kawałków coś, co miało wartości noszące nazwę ciała. Ale nie, byłoby to zbyt łatwe.
Jedyną możliwością jest poziom części lub zespołu.
Dla twojej informacji, jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś, RGB sterowane w rodzinie pokoi przechodzi sprytne obliczenia.
Dobre badania, ale myślę, że to już martwe, może przez makro.
Witam i witamy Niel_SCHAFER,
Z mojej strony znalazłem to=>Witamy w SOLIDWORKS Web Help
Może to ci pomoże.
Powodzenia.
@+.
AR.
1 polubienie
Dziękuję za odpowiedź,
Oczywiście fakt, że nałożenie materiału na wygląd usuwania materiału nic nie zmienia, Solidworks nie daje mi dodatkowej zmiennej dla mojej rodziny części.
W przeciwnym razie oddzieliłem stany wyświetlacza od konfiguracji. Mogę uzyskać kolumnę $ETAT_DISPLAY.
Jednak Solidworks nie zmienia stanu wyświetlania, gdy zmieniam konfigurację (ponieważ te dwie rzeczy nie są ze sobą powiązane). A moja rodzina części nadpisuje zmiany stanu wyświetlania, które stosuję.
Na koniec, jeśli spróbujesz powiązać stany wyświetlania z konfiguracjami, otrzymasz stan przez confiq i unikalną nazwę (to oznacza, że nie możesz skopiować stanu wyświetlacza do innej konfiguracji bez konieczności zmiany nazwy, o ile kolory się zgadzają).
Krótko mówiąc, będę musiał to zrobić ręcznie i szkoda, mam wrażenie, że jest wszystko, czego potrzebujesz, by zautomatyzować funkcje, ale nie zostało to zaprogramowane z myślą o tym przypadku.
Aby zaproponował ci opcję kolorów, musisz zastosować 2 różne kolory (każdy w swojej konfiguracji) do tej samej funkcji, a potem powinien ci ją zaoferować przy tworzeniu rodziny w pokoju
Do kolumny $COULEUR Solidworks znalazł mi ją. Trudność polega na posiadaniu drugiej kolumny kontrolującej kolor wyglądu przypisanego funkcji lub twarzy.