Jesteśmy 3 w naszym BE i zastanawiamy się nad zmianą naszych komputerów.
Obecna konfiguracja: -24 GB pamięci RAM w DDR3
- Procesor Intel Xeon 3,33 GHz
- Karta graficzna NVDIA Quadro FX3800
- DD przy 7500 obr./min
Pracujemy z SW 14 na złożeniach składających się z około 300 części (czasami trochę więcej) i to, czego szukamy, to super szybkie otwieranie naszych plików, super szybka rekonstrukcja zespołów i dobra płynność ruchu podczas projektowania!
Stąd moje pytanie: jaką masz konfigurację komputera (do użytku równoważnego z naszym)? A jakie elementy powinny być napompowane?
Witam, najlepszą rzeczą jest posiadanie dysku twardego SSD do systemu i do przechowywania planów, komponentów itp. ale w tej chwili nadal dość drogie.
Dlatego polecam dysk twardy SSD do systemu operacyjnego o pojemności około 150 GB
I klasyczny dysk twardy Sata o prędkości 15000 Turs/minutę, zgodnie z zaleceniami Lucasa.
Istnieją również tak zwane "hybrydowe" dyski twarde z chipem SSD, który poprawia szybkość konwencjonalnego dysku. (trochę tańszy niż klasyczny dysk SSD.
Oprócz szybkości, zaletą dysku SSD jest to, że jest znacznie solidniejszy i bardziej niezawodny niż klasyczny dysk, ponieważ nie ma w nim żadnej "mechaniki".
Oczywiście, jeśli projekty są przechowywane w sieci, dostosuj konfigurację do swojego środowiska.
(szybki sieciowy itp.)
Jeśli chodzi o pamięć RAM, procesor i kartę graficzną, wszystko wydaje mi się bardzo akceptowalne.
Tak podejrzewałem, że DD jest trochę słaby, potem też pracujemy na serwerze więc może da się pograć!
W tej chwili mamy wiele problemów z naszą kartą graficzną: nie jest wystarczająco mocna lub jest zbyt stara! Po tym, jak ceny w ATI są znacznie niższe niż w NVDIA, nie wiem, która marka jest lepsza!
Uważaj, w pewnym momencie nie mówisz, gdzie są przechowywane twoje pliki.
Jeśli są na serwerze, co musi mieć miejsce, ponieważ jest Was 3, musicie przede wszystkim zwrócić uwagę na swoją sieć, czy jest zoptymalizowana, czy serwer jest specyficzny dla Twojego biura projektowego, czy dla całej firmy, ....
Rzeczywiście, możesz zainstalować teraz SSD 15 obr./min lub lepiej, jeśli sieć nie będzie śledzona, wszystko to nie przyniesie dużej poprawy.
@+
Edit: Mówię o sieci, ale najważniejszy jest też serwer i rodzaj zainstalowanego dysku twardego, bo tam też to ogromnie zmienia grę...
Dysk SSD działa bardzo dobrze z solidworks, ale system musi być na dysku SSD, a plan części blibliotheque na nim lub na innym dysku SSD
Biegam z kluczowym M500 480GB za 200€ bez żadnego problemu. mianowicie zaleca się wyłączenie automatycznej defragmentacji dysków SSD, ponieważ powoduje to ich przedwczesne zużycie (smutne doświadczenie)
Spójrz na prędkość zapisu i odczytu, ponieważ różni się ona w zależności od marki lub modelu tej samej marki. (np. w Cr.... seria M500 256 GB 400 MB/s w porównaniu z 480 GB przy 500 MB/s)
Myślę, że dysk twardy 15000 obr./min to około 200MB/s
i oczywiście zwróć uwagę na kompatybilność portu sataIII 6 Gb/s "nie ma sensu jeździć Ferrari z kołami 2KM"