Muszę sprawdzić wytrzymałość układu przeznaczonego do podnoszenia ładunku o masie 9,5T.
System składa się z poprzeczki wykonanej z HEB 180. Na końcach poprzeczki przymocowane są uszy podnoszące przeznaczone do zawieszania szekli. Ciężar, który ma zostać podniesiony, nie spoczywa na całej powierzchni belki (patrz PJ: Modelowanie problemu + Ograniczony wynik).
Aby poznać maksymalne naprężenie równoważne, a także odkształcenie, ustaliłem przemieszczenie otworów na uszy i przyłożyłem siłę (na element podparcia obciążenia).
Chciałbym wiedzieć, czy to możliwe, czy moje modelowanie problemu jest poprawne.
Załączam również wyniki, które uzyskałem za pomocą symulacji SW.
Wygląda całkiem nieźle poza uszami, mam wrażenie, że w Twoim przypadku 2 uszy są jakby przykręcone. Zamiast tego należy umieścić 2-punktowe podpory, które reprezentują punkty styku szekli.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Na poziomie uszu nie wiem jak precyzyjnie wymodelować kontakt, dlatego wgłębiłem całą powierzchnię otworu.
Jeśli dobrze rozumiem Twoją propozycję, to nie powinienem naprawiać całej tej powierzchni (inaczej jest to model do przykręcania/przykręcania) tylko raczej położyć dwie podpory płaskie?
Jeśli mogę tak powiedzieć, nie zgadzam się z twoim modelingiem.
Mówisz, że każdy koniec będzie przymocowany za pomocą szekli, więc nie jest to połączenie wpuszczane, ale raczej kluczowe lub punktowe.
Jeśli spojrzysz na wygląd swojej deformacji, oba końce mają poziomą styczną, ze względu na połączenia osadzone. Zdeformowany ma wygląd litery "S". W rzeczywistości tak nie będzie.
Belka będzie się raczej wyginać, gdy obraca się wokół swoich końców (stąd czopy) z odkształceniem w kształcie "części łukowej".
Spójrz w formie mechanicznej na różnicę w wyniku między belką na 2 podporach a belką osadzoną na 2 końcach.
Rzeczywiście, dlatego staram się być poprawiony. Wiedziałem, że moje modelowanie połączenia z szeklą nie było poprawne, ale nie mogłem wymyślić, jak to zamodelować, aby jak najbardziej zbliżyć się do prawdziwego przypadku.
Bardzo dziękuję wszystkim , miło jest podzielić się ze mną swoimi opiniami.