Zaokrąglenie szkicu między 2 różnymi szkicami

Cze wszystkim

Chciałem wiedzieć, czy możliwe jest utworzenie zaokrąglenia szkicu między 2 różnymi szkicami, zbudowanymi na 2 różnych płaszczyznach?

Dodaję zdjęcie elementów , w których chcę zbudować ten szkic zostaw.

W tej chwili nie jestem w stanie stworzyć tego urlopu. 

Dziękuję za odpowiedzi i rady^^  

Witam

rzutując linię 1. szkicu na 2.

1 polubienie

Witaj @victor.parmentier,

Domyślam się, że mówiąc "zostaw" masz na myśli łuk styczny do dwóch elementów znajdujących się na dwóch oddzielnych szkicach (twój zrzut ekranu nie jest zbyt wymowny...).
Połączenie tego typu jest możliwe tylko w szczególnym przypadku: dwa  elementy, które mają być połączone, muszą mieć swoje styczne współpłaszczyznowe, a zatem być współbieżne, tak jak ma to miejsce w przypadku dwóch linii konstrukcyjnych na poniższym rysunku (na czerwono dla szkicu 1, na fioletowo dla szkicu 2).
Zaokrąglenie jest następnie konstruowane w płaszczyźnie zawierającej te dwie linie konstrukcyjne.  Inne krzywe (elipsa, splajn itp.) mogą mieć więcej stopni swobody.

W ogólnym przypadku krzywa 3D jest wymagana do połączenia dowolnych dwóch elementów z wiązaniami styczności. W przypadku SolidWorks, splajnu zbudowanego w szkicu 3D, połączenie dwóch punktów połączenia jest doskonale odpowiednie. Następnie początkowo przyjmuje on formę odcinka linii. Następnie wystarczy dodać wiązania styczności pomiędzy uchwytami sterującymi splajnem a dwoma elementami początkowych szkiców.

W tym momencie szkic trójwymiarowy (3D) ma jeszcze dwa stopnie swobody, które są długościami uchwytów sterujących (krzywiznami w punktach połączeń).
Efekt końcowy poniżej.

4 polubienia

Dziękujemy za Twój wkład @soring i @m.blt 

Udało mi się rozwiązać mój problem.

Życzę Ci miłego dnia :)