Losowy szkic pozostawiony

Witam

Mam problem ze stworzeniem szkicu 3D wykorzystywanego do skanowania. Muszę połączyć punkt A z punktem B za pomocą zakrzywionego prostokątnego pręta tak krótkiego, jak to możliwe, z ograniczeniami promienia gięcia i minimalnej odległości między dwiema szprychami (15 mm).

Udało mi się zrobić szkic 3D, który zadziałał, ale gdy zmieniałem ustawienia na końcowej pozycji, często miałem problemy z "przypadkowymi" liśćmi.

Czy są jakieś rozwiązania, aby zmusić SW do zachowania interesującego nas urlopu?

Zrobiłem kilka testów z bardzo prostym szkicem.

W pierwszym przypadku szkic 3D:

W drugim przypadku stworzyłem normalny szkic (2D)

W przypadku mojej trajektorii jestem na szkicu 3D, a mimo to urlop nie zawsze działa zgodnie z oczekiwaniami...

Jeśli ktoś ma sztuczkę, która sprawi, że ta funkcja będzie mniej losowa, jestem za tym.

Dziękuję.

Witam

Czy próbowałeś umieścić swój urlop w stałym związku? 

Próbowałem, dziękuję, ale to nadal nie działa. Powinien tylko blokować półkę.

Witam

Nie ma sposobu, aby lepiej zarządzać inwersjami promienia. Zapewniamy, że (główna) konkurencja nie jest lepsza. 

Mały roztwór majstrował przy nim i jest ustalony (w pewnych granicach). Zobacz mój przykład w załączeniu.

Zmienić tylko kąt szkicu 1.

conge_esquisse.sldprt

Musimy unikać linii współliniowych, ponieważ nieskończony promień jest więc błędem.

1 polubienie

Witam

Możesz ustawić kąt między dwiema prostymi lub jeszcze lepiej po stronie krzywej, działa to bardzo dobrze.

Gdy jedna część splajnu odpowiada temu, czego chcesz : ale przesuwasz inną część splajnu, oczywiście pierwsza część się przesunęła i nie jest już zgodna z Twoimi oczekiwaniami.
Zazwyczaj od tego momentu zaczynamy przeklinać wynalazcę spaghetti.
Ten samouczek oferuje elastyczne towarzyszenie w dążeniu do lepszego opanowania różnych typów splajnów.

Pozdrowienia

PS: Pytanie qwizz Dlaczego b-splajny i style spilne?

maitriser_les_plines____b-spline_et_de_styles_vue_1_.sldprt
maitriser_les_splines_version_sauvegardee_2020.docx

Dziękuję za odpowiedzi, niestety to nie rozwiązuje mojego problemu.

W moim przypadku jest to naprawdę bardzo specyficzna aplikacja. Muszę połączyć dwa punkty w przestrzeni o zadanych kątach i bardzo się cieszę, że SW udaje się samodzielnie rozwiązać mój problem ze szkicu 3D.

Problem pojawia się, gdy chcę ponownie użyć mojego modelu do innego projektu, ponieważ aktualizacja ustawień rujnuje sporą część mojego urlopu.

Ale jeśli nie ma rozwiązania, które ograniczyłoby te liście, będę majstrować w każdym przypadku z osobna. Martwi mnie losowość problemu.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

1 polubienie