Czy znasz Creo Elements Direct Modeling Express 4.0?

Witam

Natknąłem się na to darmowe oprogramowanie CAD 3D.

Czy ktoś kiedykolwiek testował ich umiejętności?

Jakie są jego granice?

Czy jest praktyczny, łatwy w użyciu, użyteczny?

Poniżej znajduje się link do strony z oprogramowaniem.

http://fr.ptc.com/products/creo-elements-direct/modeling-express/

S.B

3 polubienia

Nigdy o tym nie słyszałem, ale wygląda to dość podobnie do SketchUp z kopiowaniem/wklejaniem i wypychaniem/ściąganiem.

Jest to lekki tryb Creo, który powinien świetnie nadawać się do studiów koncepcyjnych. Może przetestuję to w domu^^

2 polubienia

Wiem trochę o tym, czym był jego poprzednik: SolidDesigner / CoCreate Modeling.

Nie wiem, jak system ewoluował, ale w porównaniu z SW jest naprawdę bardzo inny. Nie jest parametryczny. Nie ma drzewa projektowego. Twoja część to plastelina.

W przypadku zestawów nie pozostają żadne ograniczenia, to tylko pozycjonowanie. Nie ma więc możliwości łatwego przeprowadzania symulacji ruchu. Brak pojęć konfiguracji.

Ponadto, ale tutaj myślę, że jest to wybór konfiguracji skrzynki, która go używa, wszystkie części są przechowywane w złożeniu. Świetnie nadaje się do nagrywania, jest tylko plik 3D. Ale nagle duplikacja, którą generuje, staje się alizinalna do opanowania!! :s To trochę tak, jakby projektować wszystko w SW w wirtualnych częściach!

Mając za sobą 10 lat SW, nie zdążyłem się do tego przyzwyczaić. I ja też nie musiałem. Tam, gdzie mam najwięcej kłopotów, są szkice.

To powiedziawszy, ci, którzy zostali do tego zmuszeni, zrobili to dość szybko, za radą ludzi, którzy praktykowali to od lat.

Mianowicie, że owo oprogramowanie było "logiczną" kontynuacją ME10 dla tych co wiedzą.

Żeby wiedzieć, czy to dla zawodowców, czy dla wyzwań ;-)

2 polubienia

Ja mam SW, a Catia  resztę.................

SketchUp, Spaceclaim, draftsight.......... Próbowałem Mam problem ze zrozumieniem, jak to działa

Mam problem ze sformatowaniem, ale tak naprawdę nie wszedłem w to nie + posiadanie innego dziennika

@+ ;-)

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie warto go porównywać z SW, ja go nie znam.

ME10: Pierwsze oprogramowanie, na którym nauczyłem się zawodu (poza szkołą), tak, wiem, a na uniksie nigdy się nie zawiesiło.

Do dziś pamiętam tablet graficzny i ołówek optyczny.

Z drugiej strony nie rozumiem, jak to jest sequel ME10.

Zainstalowałem go tylko po to, żeby zobaczyć.

System 2D, wręcz przeciwnie, uważam go za intuicyjny.

Rysujesz linię, kąt i długość są wyświetlane na żywo.

Z drugiej strony, z punktu widzenia nagrań, nie ma nic.

Brak eksportu w dobrze znanym formacie, z wyjątkiem stl.

Do użytku profesjonalnego lub na wyzwanie, nie, będę czuł się zbyt ograniczony w porównaniu z moim wildfire 5.

Dla tych, którzy chcą zainwestować w drukarkę 3d w domu, dlaczego nie.

Dla mnie była to po prostu ciekawość, a może robiłem jakieś szkice w biegu, kiedy nie miałem pod ręką licencji.

S.B

1 polubienie

Najlepsze z najlepszych byłoby to, że mógłby działać na tablecie

@s.b

Przepraszam, że mówię o SolidWorks. Ale nie znam Pro/E. Przepraszam.

Powiedziałem sequel ME10, ponieważ wydaje mi się, że słyszałem, że pierwotnie był to ten sam wydawca.

ME10 Nie wiedziałem. Ale znam wielkiego nostalgika za tym systemem (kiedy mu to pasuje): @fifounet44.

Jeśli chodzi o nagrania, może działać jak każde inne, na płatnych wersjach według typu, który chcesz wyeksportować.

Do szkiców może i ewoluowało, ale przy starym, nawet biednym niezwymiarowanym okręgu, potrzebuję 3 kulek do kopania. Zwłaszcza plan szkicu: nie możesz rysować bezpośrednio z jednej strony! Ale to pochodzi ode mnie, inni robią to doskonale. Zbyt sformatowany SolidWorks/Catia/SolidEdge!