Cześć wszystkim,
Aby radzić sobie z podwykonawcami i utrzymać produkcję we własnej firmie, musimy absolutnie skrócić czas nauki.
W związku z tym obecnie pracuję nad dużym projektem ulepszającym: całkowicie przemyślełem sposób pracy i powiązania między naszym Biurem Projektowym (BE) a warsztatem blacharskim.
To wciąż etap refleksji i pomysł musi dojrzeć, ale oto trzy główne obszary, na które chciałbym poznać wasze opinie:
- Przejście na globalny CAM
Pomysłem byłoby zainwestowanie w narzędzie takie jak Trumpf TruTops Boost, które pozwoli zaprogramować zarówno nasze lasery, jak i maszyny do zginania.
Prawdziwym plusem było to, że operator miał animację składania bezpośrednio przed oczami, na ekranie maszyny.
- Powiedz (prawie) żegnaj się z dwuwymiarowymi szczegółowymi planami i przejdź do PDM
Wygięte części blachy były zarządzane bezpośrednio przez FAO.
Klasyczne rysunki zachowywaliśmy tylko dla rzeczywistych wyjątków (bardzo precyzyjne obróbki, ostre tolerancje geometryczne).
Jednocześnie tworzyliśmy PDM, aby zachować czystą historię każdego pliku i dokumentu.
- Wprowadzenie kontroli jakości 3D bezpośrednio do warsztatu
Animacja na sterowaniu numerycznym jest świetna dla operatora, ale to za mało, by zweryfikować jakość elementu.
Aby trwale usunąć papierowy plan, chciałbym zainstalować terminale w warsztacie z przeglądarką 3D (np. eDrawings).
Operator mógł manipulować swoją częścią, pobierać jej wymiary sterujące i nawiązywać bezpośrednie połączenie z BE.
Zanim przejdę do tego tematu, potrzebowałbym Waszych spostrzeżeń:
-
" Bezpapierowe " (lub definicja modelowa): Czy ktoś z was kiedykolwiek zdecydował się na krok między projektowaniem a blachą blachową?
-
Oprogramowanie: Jakie są Twoje opinie na temat tego typu przepływu (zwłaszcza w przypadku TruTops Boost, jeśli niektórzy z niego korzystają)?
-
Pułapki, których należy unikać: Na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas rozstawiania? (Wybór sprzętu komputerowego w warsztacie, opór wobec zmiany zespołu, zarządzanie tolerancjami...)
Bardzo interesują mnie wszystkie wasze rady, anegdoty czy opinie, które pomogą mi to wszystko poukładać.
Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia!