Porada dotycząca rozpoczęcia pracy z Solidworks od podstaw

Witaj Społeczności,

"Solidworks" interesuję się już od jakiegoś czasu, ponieważ to oprogramowanie fascynuje mnie ze względu na swoje możliwości. Nie jestem codziennym użytkownikiem, ponieważ moja praca nie ma nic wspólnego z CAD , ale "zakochałem się" w nim kilka razy, gdy go używałem.

Jeśli więc tak jak ja niektórzy z Was zaczynali od zera i mogą mi doradzić, nie wahajcie się. Powiesz mi, że każdy zaczynał od zera, ale mam na myśli coś innego niż program szkolny, ponieważ w wieku 44 lat nie mogę zmienić swojej orientacji akademickiej :-)

Moje aktualne badania:

1. Zastanawiam się nad możliwością odbycia kursu szkoleniowego za pomocą mojego konta szkoleniowego (CPF). Wydaje się, że jest to skompromitowane, ale uparcie dążę do tego.
  2. Pod względem wyposażenia patrzę  na stacje stacjonarne HP prezentowane na stronie. Ale z tego co już wyczytałem na forum, to lepiej mieć dobrą okazję niż nową przeciętną stację. Nie określiłem budżetu, ale jeśli wiesz, gdzie znaleźć dobre okazje, z góry dziękuję. Szkoda, że nie ma działu do sprzedaży forów.
  3. Jeśli chodzi o oprogramowanie Solidworks to zapytam moją firmę czy możemy mieć dostęp do licencji w preferencyjnej cenie. Jeśli znasz inne alternatywy, widziałem również, że wynajem wynosi około 300 € miesięcznie.
  4. Do treningu szukam metodycznej nauki, ponieważ ten świat jest tak ogromny, że nie wiem, od czego i od czego zacząć. MyCAD Premium Services oferuje alternatywę dla e-learningu, ale musi być zbyt drogi w przypadku prywatnego nauczania.

Masz to, przyjaciele, wszystkie wasze uwagi będą mile widziane, aby zacząć od dobrej myszy.

Życzę Wam szczęśliwego nowego roku 2019 bardzo "Solidnego" :-)

Schuss!!  

Uwaga: Ze względu na czarter reklamowy lub inne forum nie wahaj się skontaktować ze mną przez wiadomość prywatną, jeśli to konieczne. 

1 polubienie

Dla kursów oto podstawy

https://openclassrooms.com/fr/courses/1553986-apprenez-a-utiliser-solidworks

Co do reszty, jest tutaj wiele samouczków

W przypadku komputerów PC dobra stacja mobilna z zewnętrznym ekranem SUP dobrze spełnia swoje zadanie

Znajdziesz tu m.in. laptopa HP 8770 W około 500€

zrobić 1 SSD pamięci RAM ++

Zobacz tę stronę

https://www.ebay.fr/sch/i.html?cmd=Blend&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=pc+hp+elitebook+8770w&_sacat=58058

1 stacja dokująca

https://www.ebay.fr/sch/i.html?_odkw=pc+hp+elitebook+8770w&cmd=Blend&_osacat=58058&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=pc+hp+elitebook+8770w+station+d%27acceuil&_sacat=58058

1 ekran 2440w lub + jest lepszy, ale + drogi

https://www.ebay.fr/sch/i.html?_odkw=pc+hp+elitebook+8770w+station+d%27acceuil&cmd=Blend&_osacat=58058&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=ecran+hp+2440w&_sacat=58058

Myślę, że to już dobry początek

@+ ;-)

4 polubienia

Witam

Oto moja stara strona do nauki SW:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/

Jest przeznaczony dla początkujących, ale są też moduły, takie jak spawanie mechaniczne i bardziej zaawansowane samouczki.

Musisz zezwolić na Flash w swoim Internet Explorerze (w szczególności Google Chrome).

W przypadku odnowionych komputerów, oto strona, na której kupiłem swój komputer za 500 € tego lata:

https://www.laptopservice.fr/ordinateur-portable/12884-dell-precision-m6700-16go-500go-3700868424570.html?gclid=CjwKCAjw3cPYBRB7EiwAsrc-uZK1Unk20GPHYOBdxEXIYt9DXu9ClFm5JexC-bXMv6oafv1qp4RZxxoC7u0QAvD_BwE

Bardzo zadowolony z zakupu, komputer wyglądał jak nowy.

4 polubienia

Witajcie Gt22 i Aliende,

Dziękujemy za udział, a także linki do szkoleń. Nie oglądałem twojego Aliende, ponieważ korzystam z iPhone'a, ale na pewno go obejrzę, gdy wrócę do domu.

Z drugiej strony oboje biegacie na laptopie!! Tam..  Jestem zaskoczony, jeśli chodzi o ergonomię, klawiaturę numeryczną, PAD itp. Wprowadzanie wartości liczbowych nie jest trudne. Może jednak to kwestia przyzwyczajenia. 

W każdym razie, jeszcze raz dziękuję wam obojgu. Złożyłem nową prośbę o szkolenie przez CPF, a także o licencję SolidWorks w mojej pracy. Kontynuuję moje badania :-)

Schuss przyjaciele !!

1 polubienie

Opublikowano w zduplikowanym tekście, więc usunięcie tekstu

1 polubienie

Ciekawa strona również z komputerami stacjonarnymi:

https://www.materiel-informatique-occasion.com/stations-de-travail-occasion_147_0_0_0_p1-cX.html

2 polubienia

@ Aliende +1

Tak, zgadzam się z Tobą tutaj i na innych dedykowanych stronach solidworks

wiele osób kupiło w MIO 

które często promuję swoją powagą i jakością sprzętu

Oczywiście po przetestowaniu siebie

@+ ;-)

2 polubienia

Cześć chłopaki,

Dziękuję za Twoją opinię na temat mojego postu. Ale cholera... Nie zostałem ostrzeżony o twojej obecności... Stąd moja spóźniona interwencja. Rzeczywiście, widziałem tę stronę i jestem pewien, że dokonam od nich przejęcia, jeśli to jest mój wybór.

@gt22 mogłem zobaczyć, czytając jeden z twoich postów, że miałeś HP Z400 lub 420, naprawdę nie wiem. Czy jesteś z niego zadowolony?

Możesz dać mi znać charakterystykę swojego sprzętu i uzyskać opinię, proszę e/lub powiedz mi, czy mam rację, czy nie?.

Ponieważ jest to oczywiście preferowane: 

1. Mieć procesor Xeon, a nie Intel.
  2. Działa więcej niż 3 GHz z mniejszą liczbą rdzeni niż więcej rdzeni, ale wolniej
  3. Faworyzuj HPZ zamiast DELL (jeśli chcesz, aby ewoluował później)

Z góry dziękuję zespołowi.

Schuss..!!

Zrozumiałeś wszystko i przeczytałeś moje różne wątki komunikacyjne na stacjach optymalizacyjnych dla SolidWorks

tak xeon, który ma Max giga 

1SSD dla systemu i dziennika

1twardy do przechowywania

1 Maks. baran

1 certyfikowana karta graficzna

Pozwalam sobie tylko na jedną zmianę: nie zawracać sobie głowy dyskiem twardym. To, co mi teraz przeszkadza, to czasy dostępu, więc dane są na dysku SSD.
Technologia ta bardzo się rozwinęła pod względem niezawodności i pojemności, więc nie pozbawiaj się jej.

Zapewnij system kopii zapasowych (maszyna zamontowana w macierzy RAID lub NAS, ale nagle problem z czasem dostępu i utrata korzyści z dysku SSD), jeśli konieczne jest przetworzenie krytycznych plików.

1 polubienie

@ Stefbeno,

Dziękuję za interwencję w wątku.

Odkryłem dysk SSD podczas aktualizacji Crucial na moim starym komputerze DELL. Więc robię kopię zapasową za pomocą ich aplikacji i jest to bardzo szybkie.

Na razie zastanawiam się, który komputer wybrać. Pierwsza z nich wystarczy na start i będzie mi odpowiadać przez pierwsze kilka lat? Gdzie lepiej wziąć drugi bezpośrednio? To jest pytanie? Jeśli chcesz wyrazić siebie i wyrazić swoją opinię, jestem do dyspozycji.

1-HPZ400

2-HPZ800

Na stronie jest HP Elite, który nie jest zły, ale wydaje mi się, że HPZ to "specjalne" CAD. 

Cóż, przeróbmy plusy i minusy lol.

Przyjaciele Schussa.

Teraz musimy zacząć od podstaw:
- Jaki jest Twój maksymalny budżet?
- Czy czujesz się komfortowo, jeśli w maszynie trzeba wprowadzić modyfikacje (twarda/miękka)?

Kryteria na stronie:
- 8 GB pamięci mini
- Procesor:  Xeon
- Karta graficzna: Nivdia Quadro
- System operacyjny: W10

Po co:
- Zaletą wieży w laptopie są możliwe ewolucje: zawsze można dodać pamięć, dysk.
- W7 jest na końcu swojego życia na poziomie M$, przyszłe wersje SW nie będą go obsługiwać.
- Marka bazowa (DELL/HP/Lenovo) nie ma większego znaczenia.

Będę faworyzował dobrą kartę graficzną, jest to kluczowy i drogi element maszyny. Mam Quadro K2000 (2GB pamięci), działa bez zarzutu. Musisz określić swoje zastosowania: proste modelowanie czy realistyczne renderowanie? Z drugiej strony na stronie zapowiadają Quadro 2000 lub 4000 (musisz mieć dokładne odniesienie, Quadro 2000/4000 zaczynają się poważnie starzeć).

Dysk SSD 160GB to za mało, na mojej maszynie 50GB dla W7, 55GB na programy (mam kilka wersji SW i pełnego Inventora), 32GB wymiany (potrzebowałem tego nawet z 16GB RAM, projekt był ogromny).

W zależności od wybranej konfiguracji zaplanuj dodatkowy budżet na wymianę dysku (1 TB SSD: 150 €), pamięć prawie nic nie kosztuje.

Pomyśl o budżecie ekranu: 22/24" to minimum, może się przydać drugi ekran (na razie, biorąc pod uwagę twoją pozycję, nie jest to konieczne).

Nie zapominaj, że do uruchomienia oprogramowania potrzebna jest licencja M$ Office.

2 polubienia

@Stefbono,

Wielkie dzięki za te wszystkie szczegóły.

Na te pytania odpowiem w miarę możliwości. :-)

Zacznijmy od tego, że jestem bardziej zorientowany na wieżę niż laptopa, ponieważ zauważyłeś , że łatwiej jest dodawać elementy, aby poprawić wydajność i/lub pamięć masową. Może to błędne przekonanie z mojej strony, nie wiem. 

Czy czuję się komfortowo z twardym/miękkim komputerem, powiem, że radzę sobie i że z reguły z "procedurą" najbardziej sobie radzę w czasie, gdy sobie radzę. W razie potrzeby mogę uzyskać pomoc od przyjaciela. Widziałem też, że trzeba faworyzować W10, ale nie wiedziałem, że do uruchomienia oprogramowania potrzebny jest Office. Z mojej strony powinien być SW2016, czekam na potwierdzenie udostępnienia licencji pro.

Jeśli chodzi o markę, byłem bardziej zorientowany na modele HPZ, ponieważ były one już skonfigurowane do CAD. Tylko po to, aby skupić się na wydajności i nie zastanawiać się, czy wybrany sprzęt jest zalecany do robienia CAD. DELL, mam stary (XPS420), który "podkręciłem" do maksimum w Crucial (SSD i RAM), ale opinie podzielone, ponieważ płyta główna jest dedykowana i oczywiście nie można jej modyfikować (Trochę ekskluzywny DELL do aktualizacji , z drugiej strony niezniszczalny). Jeśli chodzi o LENOVO (telefon komórkowy mojej córki), nie mam mu nic do zarzucenia. Więc jestem zafiksowany na HPZ, ponieważ nie chcę wysokowydajnego komputera typu "do gier". Moja wiedza na temat sprzętu komputerowego jest ograniczona.

Model Z800 witryny oferuje kartę referencyjną Nvidia Quadro 4000 VCQ4000-PB z 2 GB pamięci GDDR5. Nie udało mi się uzyskać referencji modelu Z400. Pojęcie Swap do mnie nie przemawia, ale poświęcę trochę czasu, aby zobaczyć, o czym mówisz.

Posiadanie dwóch ekranów może być znacznym komfortem, ale być może dokonam tego zakupu nieco później i na początku korzystam z mojego 20-calowego DELL. Dysk SSD. Potwierdzam, że jest szybki i rozumiem zapotrzebowanie na tego typu produkt. Wtedy ten komputer będzie dedykowany tylko CAD. Mój DELL zajmie się resztą.

Jestem nowy w CAD i chcę podejść do tego na poważnie. Na razie nie jestem w punkcie, w którym chcę uzyskać realistyczne renderowanie. Wolę inwestować w używany komputer o "wysokiej wydajności" niż w "przeciętny" nowy. Nie chciałabym w ciągu 3 lat dojść do końca mojej maszyny i ciągle czekać na leczenie oraz regularnie radzić sobie z zawieszaniem się systemu. Szukam więc dobrego kompromisu na początek, nawet jeśli oznacza to późniejsze myślenie na większą skalę. 

Mam projekt zrobienia Ac Cobra 427 z planów, aby dostać w swoje ręce SW. Dość powiedzieć, że miałbym do czynienia z różnymi przypadkami i myślę, że to pozwoli mi odkryć różne cechy SW. Co może być lepszego niż praca nad projektem, w którym pasja do tego samochodu i oprogramowanie programowe są w parze.

Schuss i ja z niecierpliwością czekamy na Twoją lekturę.

Zalecenia dotyczące maszyny/oprogramowania SW: Wymagania systemowe

/!\ W przypadku pakietu Office Office365 nie jest odpowiedni.

Marka: DELL Precision to stacje CAD w taki sam sposób jak HP Z. Obecnie, w biurze, jesteśmy na HP, ponieważ to jest to, co sprzedaje nasz dostawca oprogramowania, zanim mieliśmy DELL, Fujitsu.
To bardziej karta graficzna decyduje o orientacji gracza lub CAD. W przypadku CAD płyta musi obsługiwać OpenGL. Najlepszym sposobem jest sprawdzenie na stronie oprogramowania, czy karta jest certyfikowana: karty graficzne

Biorąc pod uwagę Twoje potrzeby, przejście na dysk SSD jest tylko komfortem, ale nie niezbędnym. Biorąc pod uwagę dodatkowe koszty, pominąłbym to, aby faworyzować kartę graficzną. Z drugiej strony nadal potrzebujesz 1 TB pamięci masowej, którą należy podzielić na partycje (30/70) w celu ochrony danych, biorąc pod uwagę problemy związane z półrocznymi aktualizacjami W10.

Ta maszyna (789 € na stronie sugerowanej przez Aliende: Z420/SSD256/16GB/Quadro K2000) wydaje mi się fajna, wystarczy dodać dysk (50 €: LDLC WD Blue 1 TB).