Porady dotyczące symulacji ciężaru obrabianego przedmiotu w tacy?

Witam

Próbuję dowiedzieć się, jak zdeformowana będzie moja taca, gdy moje kawałki znajdą się w środku (80 g na sztukę).

Taca będzie w kartonie, a taca będzie miała grubość 1 mm.

Chciałbym uzyskać poradę, na jakie obowiązkowe wycieczki się zdecydować?

A jak korzystać z Hull Managera?
Czy wykonuję funkcję kadłuba + menedżera kadłuba?
Że kierownik kadłuba?
Że powłoka działa?

Dziękuję za pomoc.

Nosaj

simu_pieces. Krok

Witam

Moim zdaniem problem jest dość złożony, ponieważ trudno jest zamodelować tekturową tacę. Jest to materiał niejednorodny, który ma różne właściwości mechaniczne w zależności od kierunku naprężeń.

1 polubienie

jest to plastikowa taca wykonana z polistyrenu (PS).

Wkładanie wysiłku odpowiadającego Twoim 80-gramowym kawałkom nie stanowi naprawdę problemu:

Rozwiązanie 1: przykładasz odpowiednią siłę do powierzchni każdej komórki (obciążenie rozłożone na całej powierzchni), jest to bardzo proste, ale optymistyczne, chyba że twoje części naprawdę pokrywają całą powierzchnię komórki.

Rozwiązanie 2: Tworzysz "linie separacji" w każdej komórce, aby przyłożyć siłę do powierzchni zajmowanej przez część

Rozwiązanie 3: ładny montaż z tacą + częściami (i zarządzaniem grawitacją dla wszystkich). Biorąc pod uwagę rozmiar twojego modelu, powinno to zostać obliczone dość szybko

Z drugiej strony ważne jest: jak konserwowana jest taca. Postępuj zgodnie z warunkami brzegowymi, które zastosujesz, Twoje wyniki będą zupełnie inne.

Uwaga: Model ma osie symetrii. Możesz więc obliczyć 1/4 modelu, jeśli twoje chwyty tarczy są również symetryczne (lub 1/2, jeśli nie są całkowicie symetryczne)

Nie zapomnij o grawitacji na planszy (na pewno nie bez znaczenia, ponieważ twoje pionki są lekkie, a twoja plansza jest dość duża)

Ułożenie obciążenia rozłożonego na całej powierzchni ogniwa bardzo mi odpowiada i jest bardzo bliskie rzeczywistości.

Tam, gdzie potrzebuję więcej pomocy, jest korzystanie z menedżera kadłuba.

Nawiasem mówiąc, używam już symetrii.

Rozwiązałem swój problem.

Obróciłem mój pokład w powierzchnię, a następnie użyłem menedżera kadłuba.

1 polubienie