Porady dotyczące rysowania gwintów

Witam, mam pewne trudności z wątkami. 

Przede wszystkim chciałbym wiedzieć, czy załączone ujęcia są poprawne do czytania kolegów z produkcji. Oba elementy mogą dobrze do siebie pasować? A czy brakuje jakichś informacji? Jeśli tak, to które (z wyjątkiem tolerancji).

Mam też trochę kłopotów z czymkolwiek gwintującym się na cal. Na przykład 1/2 cala na 28 tpi. Muszę usunąć materiał w wersji 12.7 w solidworks, a następnie wykonać gwint? Jakich typów specyfikacji gwintów będę mógł używać w Solidworks, aby móc je wykonać? 

Dziękuję!

essais.pdf

Zamiast tego należy użyć kreatora wiercenia, aby dotknąć części 2. Rzeczywiście, możesz wybierać bezpośrednio z otworów G1/2", które automatycznie określają średnicę otworu i tworzą reprezentację gwintu na rysunku.

W przypadku gwintu męskiego jest nieco bardziej subtelny. Musisz wybrać krawędź cylindra, a następnie wstawić/adnotację/reprezentację gwintu, a otworzy się menedżer funkcji i zaoferuje wspólne gwinty (iso, metryczne, a także itp.). Z drugiej strony, po stronie rysunkowej, jest to bardziej skomplikowane, ponieważ nie wstawia automatycznie rozmiaru gwintu. Od Ciebie zależy, czy wstawisz go za pomocą obiektu szablonu.

8 polubień

Po pierwsze, czy pełne modelowanie gwintów jest przydatne?
Istnieje standardowa symbolika wątków, mogę tylko odesłać Cię do Twojego "poradnika rysownika", zwanego również "Chevalier" od nazwiska jego autora, lub jego odpowiednika, na ten temat.

Co do reszty (użycie SW), @ronathan odpowiedział Ci bardzo dobrze

5 polubień

Ach, ten święty Rycerz! ;)

1 polubienie

Witam

Więc to jest teoretyczna reprezentacja wątków, to nie ja to mówię.

@+.

AR

capture_decran_2020-11-06_092806.jpg
2 polubienia