Witam
Usłyszałem o narzędziu SheetMetalManufacturing, które pozwoli mi zaoszczędzić sporo czasu.
Wypróbowałem więc wersję demonstracyjną modułu.
W przypadku niektórych części to działa, a w innych nie.
Chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę, aby uzyskać jak najlepszy wynik i czy ktoś zna elementy, które sprawią, że moduł zawiedzie.
W załączeniu przykładowy plik, w którym chciałbym rozłożyć wszystkie części z blachy. Z plikiem DWG, który jest generowany przez moduł.
Z góry dziękuję.
-0100 2.0.DWG (172.2 KB)
-0100 2.0.SLDPRT (3.9 MB)
Witam @Aurelien_Posson_1
Cieszę się, że mogę powitać Państwa na forum i mam nadzieję, że będą Państwo często przychodzić, abyśmy mogli również skorzystać z Pańskiego/Pani doświadczenia i know-how specyficznego dla Państwa branży
Ładny zestaw jako załącznik Whaouou! 
To narzędzie jest dostępne na WEB 3D tylko wtedy, gdy dobrze zrozumiałem.
To całkowicie nowe oprogramowanie nie ma powodu, aby nie robić tego, co chcesz (o ile jest to blacha), zwłaszcza, że nie jesteś początkującym w branży!
Nie wiem kto na tym forum zna to narzędzie.
Z drugiej strony, czy mógłbyś podać nam przykład tego, co nie działa: może nas oświecić niezależnie od jakiegokolwiek oprogramowania.
Co myślisz?
Pozdrowienia
Witaj Zozo_mp
Tak, rzeczywiście, w projektowanych przez nas maszynach wykonuję dużo prac blacharskich i często na życzenie klienta, więc często nie mam tego samego rozłożonego.
Narzędzie jest częścią katalogu premium MyCadServices zintegrowanego z solidworks.
Chodzi o to, aby wszystkie arkusze blachy części były umieszczone obok siebie w jednym pliku DWG lub DXF.
W tym przypadku na pliku DWG, który załączyłem do mojego wniosku, za każdym razem mam tylko widok mojej części zamiast oddzielnej i rozłożonej blachy, którą powinienem mieć.
Czy ustawiłeś opcje eksportu, aby grupować na jednym pliku?
Witaj sbadenis,
Tak, moduł generuje pojedynczy plik po tej stronie, nie martw się.
Tyle, że na moim DWG zostaje mi zestaw nierozłożonych widoków. 
→ Nie: To narzędzie z pakietu MycadTools...
To jest prawdopodobnie problem, SheetMetalManufacturing ma trudności z pozycjonowaniem widoków 2D.
Myślę, że nakładają się one na siebie.
Będziesz musiał przetestować za pomocą Assembly.
1 polubienie
Cześć Maclane,
Czy uważasz, że problem wynika ze "złożoności" pliku części?
Zastanawiam się, czy problem wynika z tego, że niektóre pliki zostały utworzone ze starszymi wersjami SW, nawet przekonwertowanymi przez zapisanie do nowszej wersji, funkcja blachy ewoluowała i może to stwarzać problemy...
Czy korzystasz z tego modułu regularnie? Czy znasz limity rozmiaru plików, które mogą działać dobrze?
Nie, to mój pierwszy raz, kiedy testuję ten moduł... Przepraszam.
Myślę jednak, znając inne narzędzia pakietu MyCad, że ten ostatni woli pracować ze złożeniem niż z plikiem części.
Ale twój plik jest stosunkowo interesujący, nawet jeśli nadal istnieją pewne zewnętrzne odniesienia do Zablokuj/usuń).
Pozdrowienia.
Cze wszystkim
Używam SheetMetalManufacturing do robienia moich MEP, nigdy nie stanowi to problemu (na razie...).
W przypadku eksportu DXFDWG miałem już "błąd", jeśli arkusz ma błąd podczas rozkładania lub jeśli SW z jakiegoś powodu go nie rozkłada, pozostaje w widoku rzutowym.
Wygląda jak zrzut ekranu z Twojego ostatniego posta.
Może powinniśmy trochę sprawdzić po tej stronie...
Dobranoc.
1 polubienie
Tak, jak mówi @a_eriaud , sprawdź, czy istnieje już płaski wzór konfiguracji każdego pokoju.
Jeśli tak, sprawdź, czy konfiguracja jest już rozwinięta, jeśli nie jest sprawdzany ręcznie rozwinięcie blachy na części, która dobrze się rozkłada.
Jestem w SW2020, więc nie mogę spróbować
Witam
Zrobiłem test i odtwarzam problem z Twoim plikiem, jest problem z aktualizacją widoku na rysunku w konfiguracji config-flatpattern.
Widoki są skojarzone z poprawnymi konfiguracjami, ale nie są aktualizowane.
Są one aktualizowane tylko wtedy, gdy otworzysz 3D z widoku rysunku i przełączysz się z powrotem na płaszczyznę.
Przekazałem to do działu rozwoju, aby zobaczyć, jak możemy obejść ten problem i upewnić się, że oprogramowanie odbuduje widok z powiązaną konfiguracją.
Philippe
3 polubienia
Witam prossignol i wszystkich innych, którzy mi odpowiadają^^
Dziękuję za odpowiedzi.
Patrzę też na swoją stronę, upraszczając plik lub rozkładając tylko część blachy.
Przygotowywałem swoją sztukę we wcześniejszej wersji, aby się nią podzielić.
Zauważyłem też, że jest coś, co jest problematyczne. Wygląd pleksi w dodanym elemencie ma pierwszeństwo, gdy rozkładam bok. Wystarczy go zdjąć, aby prawidłowo rozłożyć arkusz.
Ale wtedy nadal mam problemy, gdzie widzę tylko krawędź mojej blachy i niekoniecznie izoluję od innych ciał.
A jeśli usuniesz cały rozwinięcie blachy i ponownie uruchomisz SheetMetal?
To raczej nie zadziała, ale hej.
W przeciwnym razie @prossignol część Visiativ, która rozwija to oprogramowanie, więc jest mało prawdopodobne, aby obejść ten problem bez modyfikacji oprogramowania.
1 polubienie
Tak, próbowałem sbadenis.
I nawet staram się to robić za każdym razem z obróbką blachy.
Arkusz boczny tylko wydaje się działać, ale w złej orientacji (widać tylko grubość arkusza).
I tak jest w przypadku większości blach.
Tak jak mówisz prossignol, przełączenie na rysunek aktualizuje go dla mnie, ale za każdym razem tylko dla jednej blachy na raz, więc nie mogę poprawnie wyeksportować całości w DWG.
Poszukam trochę więcej, jeśli uda mi się coś osiągnąć.
Próbuję MycadTools i ten moduł jest dla mnie w tej chwili najciekawszy.
Witam
Po przeanalizowaniu problemu dodamy opcję rozwiązania tych szczególnych przypadków, gdy napotkamy problem z rekonstrukcją SOLIDWORKS.
Będzie on wyświetlany w 3D po utworzeniu każdego widoku bryły arkusza blachy w konfiguracji stanu rozwiniętego.
Obecnie testujemy/finalizujemy wersję myCADtools 2023.
Premiera odbędzie się na początku grudnia.
Philippe
3 polubienia
Witam
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję również za uwzględnienie moich uwag 
Później spróbuję ponownie z modułem.
FYI wersja 2023 została właśnie wydana, jeśli nadal jesteś w okresie próbnym:
2 polubienia
Dziękuję @sbadenis jesteś szybszy ode mnie 
Opcja jest tutaj:
Philippe
Dziękuję, przyjrzę się temu uważnie 
Powiedziałbym raczej, że to mój system Windows jest szybszy, ponieważ to on pokazał mi aktualizację.