Spawana konstrukcja i zestawienie materiałów

Witam 

W konstrukcji spawanej chciałbym zapobiec dysocjacji tej samej części w nomenklaturze po usunięciu materiału.

Pozwól, że wyjaśnię, obecnie mam 11 sztuk o długości 2774mm jak poniżej 

Po zakończeniu usuwania materiału oddziela moje dwie części, przechodzę od 11 do 9.

Czy możliwe jest usunięcie materiału z części spawanych bez rozdzielania ich w zestawieniu materiałowym?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1 polubienie

Dlaczego nie usunąć tego materiału w górnym zespole lub w najgorszym przypadku poprzez wstawienie dodatkowego łącznika.

5 polubień

sbadenis, wypróbowałem twoje rozwiązanie, ale to nie rozwiązuje mojego problemu, rozdziela się pomimo manipulacji...

Witam

Myślę, że rozwiązanie sbadenis działa. Konstrukcję spawaną należy umieścić w zespole, ale bez usuwania materiału i przeprowadzić ją w zespole bez edycji konstrukcji spawanej i nie propagować usuwania materiału do części. 

3 polubienia

Witam

Możesz utworzyć zestawienie materiałów, które zostanie automatycznie utworzone na podstawie konfiguracji Zapas spoiny, przełączając funkcję usuwania w stan usuwania

w konfiguracji Materiał spawalniczy, ale nie w konfiguracji Materiał do obróbki.

Tak więc będziecie mieli wszystkie swoje identyczne ciała w swojej nomenklaturze.

2 polubienia

Witam

Rzeczywiście, to działa, jednak to, czego szukamy jako rozwiązania, to to, że nieprzycięte części + częściowo przycięte są zgrupowane razem. (W rzeczywistości podczas produkcji części będą miały dokładnie takie same natężenia przepływu).
Jednak te powyżej i poniżej wytłaczania będą nowymi częściami, ponieważ nie będą miały tego samego przepływu.

Przywiązany.

piece.zip
2 polubienia

SKOCH Jestem w 2015 roku, nie mogę otworzyć twojego pliku.

Próbowałem to zrobić na własną rękę, ale nic się nie zmienia w mojej nomenklaturze. 

Cze wszystkim

W końcu udało nam się otworzyć Twój plik za pomocą narzędzia SolidWorks 2018 Cloud

Kiedy otworzyłem plik części, zauważyłem, że funkcja konstrukcji spawanej nie jest używana w taki sam sposób, jak my.

Posiadamy bibliotekę profili dla naszych części, dzięki czemu możemy łatwiej zmieniać profile
Następnie mamy szkic do usunięcia materiału.

W Twoim pliku, o ile się nie mylę, jest to po prostu moduł "konstrukcji spawanej", który jest otwierany, a następnie wykonywana jest ekstruzja.

Wreszcie na rysunku, w nomenklaturze widzimy 20 części mierzących ten sam wymiar
Podczas gdy musielibyśmy zobaczyć 15 sztuk o długości 200, 5 o długości 52,33 i ostatnie 5 o długości 49,84.

Nie wiem, czy nasza potrzeba została zrozumiana, czy to my nie zrozumieliśmy Twoich odpowiedzi. Chciałem tylko podsumować to, co zrozumieliśmy z naszej strony.

capture.jpg
1 polubienie