Konstrukcje spawane w asm - lista części spawanych

Witam
Dlaczego tak się dzieje, że po odznaczeniu " szczegółowej listy spawanych części" na liście w zakładkach nic się nie dzieje, a korpusy części spawanych (i części blaszanych) nadal się pojawiają? (Rysunek w Solidworks 2021)

Dziękuję!

Witam
Myślę, że stworzyłeś to podwozie w objętości, a następnie wstawiłeś listę spawanych części za pomocą wstawiania kątowego, więc korpusy nie są traktowane jako elementy mechanospawane (brak właściwości mechanospawanej)

1 polubienie

Witam
Faktem jest, że nie przeszkadza mi, że nie ma żadnej właściwości, przeszkadza mi to, że te wiersze są w nomenklaturze, gdy opcja nie jest zaznaczona.
Pozdrowienia

Tak, ale niestety oprogramowanie opiera się na właściwościach dla wielu z tych funkcji;
Poniżej znajduje się test, który zrobiłem,
Pokój z
2 Korpus o dużej gęstości
2 różne blachy
3 konstrukcje spawane, z których 2 mają ten sam profil.
Capture_01

Załącznik 1

Załącznik 2

Należy pamiętać, że elementy o tej samej właściwości opisu są objęte niezaznaczoną opcją

Próbując udowodnić,
Zmiana prp arkusza blachy

Wyniki: Dla nomenklatury nie jest zgrupowany (bez zmian dla 2 elementów arkusza blachy)

Reasumując, jeśli nie ma elementu o tej samej właściwości, nie nastąpi zmiana w nomenklaturze

2 polubienia

Osobiście nigdy nie używam tej opcji do montaży, szybko staje się niewykonalna, a przy opcjach dekompozycji lub odlutowania tylko komplikuje procedurę, jeśli mogę tak powiedzieć, artykuł o konstrukcji spawanej, szczegółowa lista dla każdego spawanego zespołu, jest lepiej.

1 polubienie

Dziękuję za te odpowiedzi. Konkretnie rozumiem, że nie ma innego rozwiązania, jak tylko nie robienie listy automatycznie spawanych części, co jest problemem, gdy chcesz wstawić tabelę spawanych części do spawanego mechanicznie...

Czy ktoś ma rozwiązanie, chciałbym zachować szczegółową nomenklaturę bez konieczności ukrywania tych wszystkich bezużytecznych linii!!

W końcu to błąd... Rozwiązany w 2022 roku.

Możesz wykluczyć mechanicznie spawane ciała w pomieszczeniu w oczekiwaniu na przejście do 2022 roku :wink: