Spawana konstrukcja i część gięta

Cze wszystkim

Używam Solidworks 2016 pod W10 w inżynierii mechanicznej, ale nie jestem wielkim specjalistą od konstrukcji spawanych.

Muszę narysować podwozie rurowe w konstrukcji spawanej, mój problem polega na tym, że nie wiem, jak zmusić oprogramowanie do wzięcia pod uwagę, że element w kolorze niebieskim na obrazie nie składa się z 3 zespawanych ze sobą elementów, ale że jest to pojedyncza część uzyskana przez złożenie rury.

Z góry dziękuję za elementy rozwiązania.

chassis.jpg

Witam

W przeciwnym razie wykonaj montaż i upuść spawaną konstrukcję, jest łatwiej, jeśli chcesz mieć rurę z blachy.

Oto jeden z moich tutoriali, jak rozłożyć tubę:

http://www.lynkoa.com/tutos/cao/comment-deplier-un-tube

4 polubienia

Witaj, w przeciwnym razie, kiedy wykonałeś swoje trafienie, musiałeś mieć okno dialogowe i musiałeś utworzyć "grupę". Wybierasz rurę w każdej grupie, ponieważ jej Solidworls je rozróżnia.

W przeciwnym razie możesz skorzystać z opcji @Ac kobry! :)

Cdt

2 polubienia

Przejdź do listy spawanych części, wybierz 3 obiekty, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy "połącz"

Będziesz miał tylko jedno ciało.

Następnie, jeśli chcesz go rozłożyć, musisz go przerysować w zagiętej blachy

5 polubień

Witam

dostępna jest opcja "Scal bryły utworzone za pomocą segmentów łukowych" oraz "Połącz bryły z ukośnym cięciem", które umożliwiają montaż brył spawanych mechanicznie.

Opcje te są dostępne w wersji elementów spawanych mechanicznie.

Zaletą jest to, że łączy długość, aby uzyskać całkowitą długość zakrzywionej.

PS: To jest to samo, co rozwiązanie Barta, bez dodawania funkcji sumatora

Pozdrowienia.

6 polubień

Odpowiedzi Bart & Yves T pasują mi idealnie.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i za reakcję.

1 polubienie

Dziękuję Yves,  nigdy nie myślę o tej opcji! 

1 polubienie

Proszę

Jest to bardzo praktyczne i skraca czas potrzebny na odbudowę dużych zespołów spawanych.

Ponadto zależy to od  każdej grupy, co jest bardzo praktyczne, gdy wykonujesz podwozia do samochodów crossowych lub rajdowych.

1 polubienie