Wiązanie części w kontekście, pozostawiając płaszczyznę wyśrodkowaną (SOLIDWORKS)

Witam, muszę edytować część w kontekście (związać ją szerokością z innymi częściami w złożeniu), ponieważ chcę, aby szerokość automatycznie dostosowywała się do wymiaru  innych części, na razie jest w porządku, ale chciałbym również, aby jej płaszczyzna pozostała wyśrodkowana.

problem polega na tym, że kiedy ograniczam prawą linię, ogranicza ona również lewą (patrz na zdjęciu), to, co chciałbym, to ograniczyć współliniowość prawej linii ORAZ lewej linii również z lewym panelem. Chciałbym, aby płaszczyzna środkowa (punkt początkowy) przesunęła się w tym momencie do środka. 

Jedynym sposobem, jaki znalazłem, aby ograniczyć moje 2 linie , jest usunięcie zbieżności z moim punktem początkowym. Ale sprawia mi to wiele problemów z rozpoznawaniem innych funkcji i czasami plan staje się całkowicie  niezsynchronizowany z moim pokojem.

Czy istnieje sposób na ograniczenie 2 linii w kontekście i automatyczne dostosowanie (przesunięcie) płaszczyzny w środku prostokąta?

capture.jpg

Musisz stworzyć szary środkowy plan 2 pokoi

i że twój początek jest ograniczony do środkowej płaszczyzny

@+

2 polubienia

Witam

Mała wskazówka oprócz propozycji GT22 (z czego cieszę się)

Oceniasz swój prostokąt, wskazując, że są to wymiary, które są kontrolowane. Tak więc wymiar zmienia się sam, a dużą zaletą jest automatyczna aktualizacja nowego wymiaru w Twoim MEP, gdy tylko otworzysz MEP swojego prostokąta.

Dodatkowo w MEP wymuszam, aby wymiary pilotowane miały ten sam kolor co wymiary niepilotowane, tak aby nie były ani widoczne, ani znane.

Trzeba powiedzieć, że nigdy nie wprowadzam modyfikacji do MEP, ale zawsze na podstawie szkiców lub modelu 3D, więc mam pewność, że 3D jest zawsze wzorcem.

Pozdrowienia

1 polubienie

DZIĘKUJĘ BARDZO!

1 polubienie