Umocuj pasek zębaty na kole pasowym i łożysku i zobacz mvt

Witam

Projektuję drukarkę 3D pod solidworks 2014 i mam problemy z napędami każdej osi. Muszę narysować kombinację łożyska (680zz), paska zębatego (gt2) i koła pasowego (gt2 20zębów). Udaje mi się narysować łożysko, koło pasowe i użyć koła pasowego/łańcucha w zespołach do połączenia koła pasowego z łożyskiem (testuję, a 2 obracają się w tym samym czasie). Skorzystałem z okazji, aby stworzyć część paska, którą wytłoczyłem za pomocą cienkiego piasty funkcyjnej i narysowałem zęby zgodnie z profilem pasów gt2. Problem z czym się spotykam polega na tym, że w montażu nie ma możliwości posiadania paska, który obraca się wokół mojego łożyska i koła pasowego, pewnie trzeba by to zrobić inaczej ale nie widzę. To mój pierwszy problem.

Drugi, nadal związany z tym, jest taki, że mój pasek nie jest zamknięty, jest otwarty, ponieważ aktywuje płytę ślizgową (narysowałem go jako zamknięty, ponieważ jest to łatwiejsze z relacją koło pasowe / łańcuch w solidworks). Jak więc stworzyć otwarty pasek zębaty, który porusza się/obraca wokół moich kół pasowych/łożyska?

Chciałbym zaznaczyć, że chciałbym, aby odbywało się to dzięki ograniczeniom, aby móc zobaczyć na żywo w montażu, bez przechodzenia przez symulację. Mam też możliwość rysowania na solidworks 2015, jeśli to ułatwia sprawę (widziałem na przykład automatyczną rekonstrukcję jak tutaj na łańcuchu: https://www.youtube.com/watch?v=KrEIHjZ3Qgs)

Aby zobaczyć 1. szkic mojego rysunku: http://benjynet.free.fr/ assemblage-log_64.exe

Z góry dziękujemy,

Ben

1 polubienie

Witam

Aby odpowiedzieć na pierwszy problem, rowek jest (sztywną) częścią, a nie zespołem, który będzie podążał ścieżką szkicu, aby symulować ruch koła pasowego/paska.
Możesz więc tylko symulować ruch koła pasowego silnika.
Na linii już to zrobiłem, ponieważ był to montaż, który podążał za trajektorią szkiców/wiązań.
Ale jeśli chodzi o pasek, będę Cię informował, wypróbuję go od razu.

Pozdrowienia

do ruchu tacy. Utwórz wiązanie mechaniczne dla siebie:

Zakładka naprężeń mechanicznych / zębatka i zębnik.

A co do twojego rolloveru, nie jestem przekonany do tego systemu.
Lepiej byłoby założyć inne koło zębate (takie samo jak to w twoim silniku). Twoja oś może mieć tylko łożysko kulkowe, jeśli zrobisz wszystko dobrze.

Ale aby wrócić do twojego problemu, musiałbyś stworzyć zespół, aby stworzyć swój pasek.
Dsl Nie mam dziś zbyt wiele czasu, aby ci bardziej pomóc.
Postaram się później.
Miłego dnia.

Cześć rvillar,

Już dziękuję za oglądanie. Jak zobaczyłem, że w najnowszych wersjach soliworks łańcuchy aktualizują się dynamicznie (patrz film na youtube) pomyślałem, że musi być coś identycznego dla pasków, ale nie mogłem tego znaleźć. Aby zapewnić ruch tarczy, tak, zainstalowałem połączenie zębatkowe między moim zębnikiem a gniazdem LM8UU, a obracanie zębnika napędza moją tarczę w tłumaczeniu. Cóż, powiedziałbym, że to tylko po to, aby sprawdzić działanie, ponieważ rzeczywiście, solidworks jest bardziej poświęcony statyce (chociaż w najnowszych wersjach, takich jak 2016, simu jest szczerze mówiąc bardzo szczegółowe).

To, co byłoby fajne, to możliwość zrobienia otwartego paska, który sam się odbudowuje, gdy przesuwam talerz. Ponieważ pasek jest kupowany na metry i musi być utknięty w mojej metalowej części pod tacą pośrodku.

Co do łożyska to nic nie wymyśliłem, ta drukarka 3D wywodzi się z Prusy i3.

1 polubienie

Obejrzyj ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/animation-corde-cable-sous-solidworks

co pozwoli Ci zarządzać ruchami Twojego pokładu za pomocą koła pasowego

Na przykładzie jest to lina, ale może to być pas, to kif kif

to jest zasada działania ....; -)

@+

1 polubienie

O mój drogi, to nie jest złe, ale cholera, to praca dla czegoś, co i tak mogłoby istnieć gotowe w solidworks. Mają narzędzie do koła pasowego/pasa z możliwością tworzenia paska w kawałkach i nie mają zintegrowanego sposobu symulacji ruchu pasa, gdy koła pasowe obracają się prawidłowo. To dziwne, prawda?

1 polubienie

Dowiedziałem się, jak to zrobić. Wyślę ci to w zipie w ciągu dnia, ponieważ tam pracuję. Do zobaczenia wkrótce
PS: moja firma aktualizuje oprogramowanie do wersji Solidworks 2016.

Czy muszę przełączyć się na wersję 2016, czy wystarczy moja wersja z 2014 roku? W przeciwnym razie mam rok 2015 na studiach, który mogę odzyskać.

1 polubienie

Oto, co mam dla ciebie.
Mam nadzieję, że to Ci odpowiada.
Musisz tylko zmienić strony, których potrzebujesz i będzie dobrze.

Dobra robota i powodzenia.

PS: proszę kliknąć pod moją odpowiedzią "ta odpowiedź rozwiązała mój problem".

benjynet.zip

Ok, pracuję tam, oglądam dziś wieczorem, kiedy wrócę do domu, ale jeśli to znajdziesz, uszczęśliwisz wielu ludzi!

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Praca GT22 jest bardzo dobra i bardziej zaawansowana.
Jeśli masz czas, spójrz na to, co zrobił, ale będziesz potrzebować maszyny godnej tej nazwy, aby nie rozbić wszystkiego.
Powodzenia.

1 polubienie

Rvillar, to, co zrobiłeś, jest już tym, co ustawiłem z dodaniem paska w postaci kawałka z zębami. Sztuczka polega teraz na tym, aby pasek obracał się wokół kół pasowych, ponieważ na razie jest zamocowany :) Więc nie mogę umieścić twojego postu w rozdzielczości.

I właśnie o to mi chodziło, jak to zrobić? GT22 zaproponowało rozwiązanie, zastanawiam się, czy na pewno się nadaje...

1 polubienie

fakt, że dzięki mojej metodzie działa za każdym razem

i wciąż dość szybko

@+ ;-)

1 polubienie

Witaj benjynet i GT22,

Benjynet, dla mojego małego montażu poruszają się tylko zęby couroie i wprawiają w ruch koła łańcuchowe. Ale rozwiązanie gt22 też jest bardzo dobre. To dużo pracy, ale to zasługa ^^.
Klasa A+