Ograniczyć rolkę krzywkową na krzywce BELL?

Jak zamocować rolkę krzywkową (cylinder) na krzywce dzwonu lub bębna?

Ograniczenie "krzywki" działa tylko w przypadku prostych krzywek tarczowych.... a priori!

came.jpg

Nie zamierzam Ci zbytnio pomagać, poza tym, że pamiętam, że podobne pytanie padło już na tym forum.
Jest trochę stary i pamiętam, że nie było oczywistej odpowiedzi.
Jeśli znajdę 2 minuty, staram się szukać.

Witam @JFCLEMENT

Czy możesz opublikować swój ASM (z funkcją pakowania i przenoszenia)

Krzywki to prawdziwy bałagan, jeśli nie przestrzegasz ścisłych warunków, których pierwszą rzeczą jest posiadanie ciągłego szkicu (w jednym kawałku), a także posiadanie powierzchni styku ścieżki krzywki ściśle prostopadłej do osi środkowej

Druga sprawa dotyczy tego, czy użyć zestawu narzędzi do stworzenia krzywki.

Pozdrowienia

Witam

Naprężenie cylindra/powierzchni

1 polubienie

Dziękujemy za zainteresowanie!

Zespół jest dołączony.....

Co masz  na myśli Zozo, mówiąc o "użyciu lub nie zestawu narzędzi do stworzenia krzywki"?

Franck Ceroux, o to w tym wszystkim chodzi! Z drugiej strony ograniczenie "Cylinder / powierzchnia" ????

Funkcja krzywki nie działa w tym przypadku....

Wypróbowałem również szkic 3D pokazujący zewnętrzną ścieżkę ograniczonego traj.  / powierzchnia cylindra = > też nie działa...

came.zip
1 polubienie

Witam @JFCLEMENT

Oto, jak to może wyglądać (obejrzyj film wykonany z Twoim modelem)

Aby to zadziałało, ścieżka krzywki musi być utworzona za pomocą splajnu, aby nie było żadnych przerw między każdą częścią ścieżki krzywki.

Pozdrowienia

PS; Dzięki @ franck.ceroux za jego sztuczkę ze stycznością z kulą (zamiast cylindra), ponieważ wszyscy wiedzą, że inaczej to nie zadziała.

chemin_de_cam_2020-09-29_20h12_27.mp4
2 polubienia

Witaj @Zozo_mp,

Świetnie, to brzmi ok!

Czy byłoby możliwe przesłanie mi swojego montażu, abym mógł "przeanalizować" sposób wykonania krzywki?!

Z góry dziękuję i DZIĘKUJEMY za poświęcenie czasu.

Szczerze

Witam @JFCLEMENT

Oto krzywka dostosowana do twojego modelu (w przeciwieństwie do filmu demonstracyjnego). Zauważysz, że teraz ścieżka krzywki jest gładka i nie widzisz już żadnych przerw, ponieważ splajn jest ciągły. (zobacz załącznik, aby zapoznać się z porównaniem między tymi dwiema metodami, wyjaśnienie znajduje się na tym obrazku)

Pozwól, że dam mi radę!
W przypadku szkicu funkcji nawijania, szkic musi być wyśrodkowany w stosunku do początku układu współrzędnych, podczas gdy w tym przypadku jest on obecnie zaklinowany na jednym końcu. Logika funkcji nawijania polega na tym, aby zaczynać od środka i jednocześnie nawijać w prawo i w lewo.
W przeciwnym razie albo pojawi się komunikat o błędzie, albo w zależności od kształtu pojawią się wady konstrukcyjne.

Pozdrowienia

chemin_de_came_discontinue_pour_les_contacts_-_2020-09-30_09_53_40-window.jpg

Witam @JFCLEMENT

Spójrz na załączony obrazek, aby zrozumieć podstęp zastosowany do kontaktu między rolką a torem krzywki. Uważaj , kula musi mieć taką samą średnicę jak twój kamyk ;-)

Pozdrowienia

escamotage_axial_guide_from_zz.zip

Zozo_mp,

ŚWIETNIE, dziękuję!

Przyglądam się temu bliżej...

I z przyjemnością i pokorą przyjmuję twoje rady dotyczące funkcji nawijania....

Pozdrowienia.

1 polubienie

Zozo_mp,

Przyznaję się, że mam "braki" dotyczące splajnów, a co za tym idzie, jestem na nie trochę uczulony, bo nie wiem, jak to KONTROLOWAĆ!!

Aby zrozumieć, po "ponownej kalibracji" mojego profilu krzywki w środku, jak wspomniano powyżej, użyłeś mojej "tak zwanej idealnej" krzywej składającej się z linii i łuku koła, aby narysować na niej swój splajn, a następnie usunąć moją "idealną" krzywą?

Czy możliwe jest precyzyjne uzyskanie splajnu za pomocą "idealnej" krzywej złożonej z odcinka linii i łuku okręgu bez posiadania krzywej przybliżonej?

Pozdrowienia.

Właśnie "w końcu przeczytałem o splajnach i powiązanych narzędziach, i zrozumiałem, że użyłeś funkcji splajnu "Dopasowany", która tworzy splajn na krzywej prowadzącej, ta sama krzywa prowadząca przechodzi w liniach konstrukcyjnych.

Wielkie dzięki Zozo_mp.

1 polubienie

Witam @JFCLEMENT 

Zadajesz następujące pytanie:

(((( Czy możliwe jest uzyskanie splajnu dokładnie odwzorowującego "idealną" krzywą utworzoną z odcinka linii prostej i łuku okręgu bez posiadania krzywej przybliżonej?  ))).

Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca z kilku powodów.

Proponuję zapoznać się z załączonym dokumentem PDF, a w szczególności z punktem, który odpowiada na Twoje pytanie, ale także na inne ;-).

W przykładzie z oprogramowaniem, który Ci podałem, przekształciłem Twój model w linię konstrukcyjną, a następnie uchwyciłem splajn na tej ścieżce. (a nie na odwrót)
maitriser_les_splines_version_sauvegardee_2020.pdf

Witam

W rzeczywistości wykonałem "dokładnie" tę samą manipulację, to znaczy usunąłem wytłoczenie krzywki z "DOSTOSOWANEGO" splajnu wyśrodkowanego ...

Mówię "dostosowany", ponieważ nie chcę przybliżonego kształtu.

Jeśli mój plan pójdzie zgodnie z planem, a tym samym zostanie przyjęty w CAD/CAM...

I to nie działa!! NIE MOŻNA wykonać wtłaczania!!

Wróćmy więc do punktu wyjścia... Nawet upraszczając kształt krzywki, nie da się przekazać funkcji odgazowanego uzwojenia za pomocą wielowypustu....

Nie rozumiem!

Pozdrowienia.

Hello@JFCLEMENT

Nie ma powodu, aby nie przeprowadzić degauffingu. Z drugiej strony, moim zdaniem, kąty proste nie są uzasadnione dla twojej krzywki, ponieważ twoja rolka jest cylindryczna. Dlatego nie umieściłem kąta prostego w szablonie, który przesłałem Ci jako przykład.

Musisz przestrzegać pewnych zasad, takich jak to, że wymiar jest taki sam jak obwód dla rzutowanego szkicu (patrz 0,05 mm lub 1 do 2 mm mniej! czasami SW sprawia, że jesteśmy kaprysami).

Spróbuj wygenerować plik CNC z pliku, który Ci wysłałem, powinien być normalnie dobry

Pozdrowienia

PS: miła mała uwaga  ;-) ;-)  
Z normalnym splajnem, ale prawidłowo ograniczonym (tutaj ze szkicu o rygorystycznych wymiarach) i.lub przy użyciu metody, którą proponuję w załączonym PDF, będziesz miał idealny kształt, jeśli posłużę się zdrowym rozsądkiem w mechanice.

Ponadto dla krzywki, a zwłaszcza ruchu, który chcesz wykonać, są tylko dwie pozycje, a nawet tylko jedna (zwykle pozycja wysoka lub niska), która wymaga dokładności około 0,05 mm bez uwzględnienia ograniczników.