Jak zamocować rolkę krzywkową (cylinder) na krzywce dzwonu lub bębna?
Ograniczenie "krzywki" działa tylko w przypadku prostych krzywek tarczowych.... a priori!
came.jpg
Jak zamocować rolkę krzywkową (cylinder) na krzywce dzwonu lub bębna?
Ograniczenie "krzywki" działa tylko w przypadku prostych krzywek tarczowych.... a priori!
Nie zamierzam Ci zbytnio pomagać, poza tym, że pamiętam, że podobne pytanie padło już na tym forum.
Jest trochę stary i pamiętam, że nie było oczywistej odpowiedzi.
Jeśli znajdę 2 minuty, staram się szukać.
Witam @JFCLEMENT
Czy możesz opublikować swój ASM (z funkcją pakowania i przenoszenia)
Krzywki to prawdziwy bałagan, jeśli nie przestrzegasz ścisłych warunków, których pierwszą rzeczą jest posiadanie ciągłego szkicu (w jednym kawałku), a także posiadanie powierzchni styku ścieżki krzywki ściśle prostopadłej do osi środkowej
Druga sprawa dotyczy tego, czy użyć zestawu narzędzi do stworzenia krzywki.
Pozdrowienia
Dziękujemy za zainteresowanie!
Zespół jest dołączony.....
Co masz na myśli Zozo, mówiąc o "użyciu lub nie zestawu narzędzi do stworzenia krzywki"?
Franck Ceroux, o to w tym wszystkim chodzi! Z drugiej strony ograniczenie "Cylinder / powierzchnia" ????
Funkcja krzywki nie działa w tym przypadku....
Wypróbowałem również szkic 3D pokazujący zewnętrzną ścieżkę ograniczonego traj. / powierzchnia cylindra = > też nie działa...
Witam @JFCLEMENT
Oto, jak to może wyglądać (obejrzyj film wykonany z Twoim modelem)
Aby to zadziałało, ścieżka krzywki musi być utworzona za pomocą splajnu, aby nie było żadnych przerw między każdą częścią ścieżki krzywki.
Pozdrowienia
PS; Dzięki @ franck.ceroux za jego sztuczkę ze stycznością z kulą (zamiast cylindra), ponieważ wszyscy wiedzą, że inaczej to nie zadziała.
Witaj @Zozo_mp,
Świetnie, to brzmi ok!
Czy byłoby możliwe przesłanie mi swojego montażu, abym mógł "przeanalizować" sposób wykonania krzywki?!
Z góry dziękuję i DZIĘKUJEMY za poświęcenie czasu.
Szczerze
Witam @JFCLEMENT
Oto krzywka dostosowana do twojego modelu (w przeciwieństwie do filmu demonstracyjnego). Zauważysz, że teraz ścieżka krzywki jest gładka i nie widzisz już żadnych przerw, ponieważ splajn jest ciągły. (zobacz załącznik, aby zapoznać się z porównaniem między tymi dwiema metodami, wyjaśnienie znajduje się na tym obrazku)
Pozwól, że dam mi radę!
W przypadku szkicu funkcji nawijania, szkic musi być wyśrodkowany w stosunku do początku układu współrzędnych, podczas gdy w tym przypadku jest on obecnie zaklinowany na jednym końcu. Logika funkcji nawijania polega na tym, aby zaczynać od środka i jednocześnie nawijać w prawo i w lewo.
W przeciwnym razie albo pojawi się komunikat o błędzie, albo w zależności od kształtu pojawią się wady konstrukcyjne.
Pozdrowienia
Witam @JFCLEMENT
Spójrz na załączony obrazek, aby zrozumieć podstęp zastosowany do kontaktu między rolką a torem krzywki. Uważaj , kula musi mieć taką samą średnicę jak twój kamyk ;-)
Pozdrowienia
Zozo_mp,
ŚWIETNIE, dziękuję!
Przyglądam się temu bliżej...
I z przyjemnością i pokorą przyjmuję twoje rady dotyczące funkcji nawijania....
Pozdrowienia.
Zozo_mp,
Przyznaję się, że mam "braki" dotyczące splajnów, a co za tym idzie, jestem na nie trochę uczulony, bo nie wiem, jak to KONTROLOWAĆ!!
Aby zrozumieć, po "ponownej kalibracji" mojego profilu krzywki w środku, jak wspomniano powyżej, użyłeś mojej "tak zwanej idealnej" krzywej składającej się z linii i łuku koła, aby narysować na niej swój splajn, a następnie usunąć moją "idealną" krzywą?
Czy możliwe jest precyzyjne uzyskanie splajnu za pomocą "idealnej" krzywej złożonej z odcinka linii i łuku okręgu bez posiadania krzywej przybliżonej?
Pozdrowienia.
Właśnie "w końcu przeczytałem o splajnach i powiązanych narzędziach, i zrozumiałem, że użyłeś funkcji splajnu "Dopasowany", która tworzy splajn na krzywej prowadzącej, ta sama krzywa prowadząca przechodzi w liniach konstrukcyjnych.
Wielkie dzięki Zozo_mp.
Witam @JFCLEMENT
Zadajesz następujące pytanie:
(((( Czy możliwe jest uzyskanie splajnu dokładnie odwzorowującego "idealną" krzywą utworzoną z odcinka linii prostej i łuku okręgu bez posiadania krzywej przybliżonej? ))).
Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca z kilku powodów.
Proponuję zapoznać się z załączonym dokumentem PDF, a w szczególności z punktem, który odpowiada na Twoje pytanie, ale także na inne ;-).
W przykładzie z oprogramowaniem, który Ci podałem, przekształciłem Twój model w linię konstrukcyjną, a następnie uchwyciłem splajn na tej ścieżce. (a nie na odwrót)
maitriser_les_splines_version_sauvegardee_2020.pdf
Witam
W rzeczywistości wykonałem "dokładnie" tę samą manipulację, to znaczy usunąłem wytłoczenie krzywki z "DOSTOSOWANEGO" splajnu wyśrodkowanego ...
Mówię "dostosowany", ponieważ nie chcę przybliżonego kształtu.
Jeśli mój plan pójdzie zgodnie z planem, a tym samym zostanie przyjęty w CAD/CAM...
I to nie działa!! NIE MOŻNA wykonać wtłaczania!!
Wróćmy więc do punktu wyjścia... Nawet upraszczając kształt krzywki, nie da się przekazać funkcji odgazowanego uzwojenia za pomocą wielowypustu....
Nie rozumiem!
Pozdrowienia.
Hello@JFCLEMENT
Nie ma powodu, aby nie przeprowadzić degauffingu. Z drugiej strony, moim zdaniem, kąty proste nie są uzasadnione dla twojej krzywki, ponieważ twoja rolka jest cylindryczna. Dlatego nie umieściłem kąta prostego w szablonie, który przesłałem Ci jako przykład.
Musisz przestrzegać pewnych zasad, takich jak to, że wymiar jest taki sam jak obwód dla rzutowanego szkicu (patrz 0,05 mm lub 1 do 2 mm mniej! czasami SW sprawia, że jesteśmy kaprysami).
Spróbuj wygenerować plik CNC z pliku, który Ci wysłałem, powinien być normalnie dobry
Pozdrowienia
PS: miła mała uwaga ;-) ;-)
Z normalnym splajnem, ale prawidłowo ograniczonym (tutaj ze szkicu o rygorystycznych wymiarach) i.lub przy użyciu metody, którą proponuję w załączonym PDF, będziesz miał idealny kształt, jeśli posłużę się zdrowym rozsądkiem w mechanice.
Ponadto dla krzywki, a zwłaszcza ruchu, który chcesz wykonać, są tylko dwie pozycje, a nawet tylko jedna (zwykle pozycja wysoka lub niska), która wymaga dokładności około 0,05 mm bez uwzględnienia ograniczników.