Ogranicz kąt obrotu za pomocą stałej przeszkody

Witam

Zacząłem pracę nad Solidworks i stanąłem przed problemem estetycznym. Szafka, którą projektuję, ma kilka uchylnych tac, chcę mieć pewność, że oś pierwszej tacy zatrzyma się, gdy dotrze do sufitu. Podobnie jest z ostatnią tarczą, chcę, aby zatrzymała się, gdy uderzy o podłogę.

Oto ilustracja mojego problemu:

http://imageshack.com/a/img21/561/avu4.jpg

Próbowałem ograniczyć kąt bezpośrednio z menu ograniczeń kąta, ale nie mogę tego zrobić.

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.

1- Możesz ręcznie obrócić tacę z wykrywaniem kolissji z szafką.

Następnie, gdy wiążesz swoje elementy, masz ograniczenie minimalnego kąta granicznego (np.).

Możesz powtórzyć operację z drugą tarczą i masz drugie ograniczenie obrotu.

2- W przeciwnym razie narysujesz szkic ze środkiem obrotu oraz wymiarami blatów i szafki. Z okręgiem i 2 liniami szkicu masz maksymalny kąt, który następnie przenosisz do swoich ograniczeń granicznych. (patrz zdjęcie)

2014-03-23_pivot.jpg
6 polubień

Skłaniałbym się również ku funkcji ruchu z wykrywaniem kolizji (jeśli się nie mylę, jest kilka opcji, zatrzymaj się na kolizji, zaznacz części...)

3 polubienia

Witam

Wydaje mi się, że możemy ograniczyć kąt obrotu na każdym czopie. Ale poza tym rozwiązania moich kolegów są bardzo dobre

3 polubienia

Cześć @ dhia

Oprócz powyższych odpowiedzi

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-les-constraints-de-pivot (w języku angielskim)

Masz kilka opcji 

1. Naprężenie Kąt obrotu
  2. Zatrzymaj się na kolission z sygnałem dźwiękowym na zespole

Uważaj, aby umieścić je na 1. poziomie montażu

@+ ;-)

3 polubienia

Zobacz załączone zdjęcia Ograniczenie kąta i parametryzacja przesuwu 

Na stronie samouczka

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-les-contraintes-de-pivot

@+ ;-)

capture_limite_dangle_contrainte_de_pivot.png

Czy wasze tablice są niezależne, czy zawsze są równoległe?

Jeśli jest to drugi przypadek, należy umieścić ograniczenie kąta, ograniczając wartości na pojedynczym talerzu i ograniczenie równoległości między tym talerzem a innymi.

Jeśli jest to pierwszy przypadek, nie widzę żadnego ograniczenia, które naprawdę pozwoliłoby nam go zamodelować.

Detekcja koliozji i narzędzie, które pozwoli Ci znaleźć maksymalne kąty

Jest to jednak zasobożerne, po znalezieniu tych kątów lepiej jest użyć zaawansowanych ograniczeń kąta (co pozwala ograniczyć obrót między tymi dwoma kątami)

5 polubień

Witam

Można stosować naprężenia graniczne (w zaawansowanych wiązaniach):

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_Limit_Mates_SWassy.htm

Musisz tylko być ostrożny przy wprowadzaniu liczb, aby przestrzegać kolejności: maksimum (2.) przed aktualną pozycją (1.).

Dziękuję za odpowiedzi. 

Dzięki Tobie zaczynam widzieć trochę jaśniej.

Pascal położył palec na tym, co blokuje. Rzeczywiście, tace są zawsze równoległe, pozwalają na to pręty łączące je.

Myślę, że mam dwa rozwiązania, które mogę szybko zrealizować:

1 - Wykrywanie kolizji. Ogólny konsensus jest za tym rozwiązaniem, podobnie jak ja, ponieważ jest to dokładnie to, co chcę zasymulować. Chociaż zasoby komputera to luksus, na który nie mogę sobie pozwolić (32-bitowy Win XP, 2 GB pamięci RAM, dwurdzeniowy 2,56 GHz).

2 - Ogranicz kąty obrotu prętów. Rozumiem, że ograniczenie kątów w menu obrotu naprężeń mechanicznych wymaga określenia dwóch powierzchni, które tworzą kąt obrotu.

Oto ilustracja łodyg:

http://imageshack.com/a/img19/8392/0i9g.png

Czy mogę użyć jednej powierzchni pręta, a drugiej tacy, aby wyznaczyć granice?

@Gt22, zamierzam postępować zgodnie z samouczkiem, muszę już przyswoić zachowanie pivotów z geometrycznego punktu widzenia.

@opie27, chcę dowiedzieć się więcej o sztuczce szkicowania. Zespoły, które zamierzam stworzyć, są proste mechanicznie, ale wymagają znajomości kątów obrotu każdej osi. Więc moje pytanie brzmi: po wykonaniu szkicu, jak mierzysz kąt utworzony przez linie konstrukcyjne? ( Czy powinienem użyć narzędzia pomiarowego ) ?

Dziękuję za pomoc.

Na moim obrazie zamieniłem wartość kąta na tekst.

Ale rysując linię poziomą i linię do przecięcia okręgu i szafki, po prostu bierzesz wartość wymiaru narożnika, a następnie przenosisz ją do swoich wiązań.

Jeśli wszystkie deski są połączone, gdy przesuniesz 1 z nich, pozostałe pójdą za tobą.

Więc jeśli wykonujesz manipulację, aby uzyskać maksymalne kąty w 2 kierunkach obrotu, musisz po prostu nałożyć ograniczenie kąta na 1 talerz.

Będzie to symulować ruch zakłóceń wysokiej i niskiej płyty.

1 polubienie

@ dhia przyjrzyj się dobrze samouczkowi, a zrozumiesz wszystko

Nie ma nic więcej do dodania

Masz swój montaż

Detektor kolizji z tykaniem Sygnał dźwiękowy obudzi Cię, gdy tylko taca dotknie innego elementu

Więc będziesz miał albo swoje boki, albo swoje kąty

To od Ciebie zależy, czy ustawisz te limity w opcjach przestawnych

@+ ;-)

Sztuczka Opiep27 polega  na pomiarze kątów granicznych.

W przeciwnym razie zostanie utworzone ograniczenie zbieżności między blachą górną a powierzchnią, która będzie służyć jako ogranicznik.

Mierzysz kąt.

Usuniesz ograniczenie

Robisz to samo na dole dla drugiego kąta.

Tworzy się wiązanie kąta granicznego między plateau a płaszczyzną poziomą.

Normalnie to tyle ;)

3 polubienia

Witam

Odpowiedź  opiep27 dla mnie jest właściwą odpowiedzią, ponieważ masz wszystko, czego potrzebujesz, aby ograniczyć kąt obrotu!!