Ograniczanie szkicu powtórzeń kołowych

Witam

Obecnie używam SW18.

Mój problem polega na tym, że nie mogę ograniczyć mojego szkicu, gdy wykonuję okrągłe powtórzenie. Rzeczywiście, kiedy uruchamiam funkcję "okrągłego powtarzania", nie mogę wybrać punktu początkowego części. Funkcja powtarzania automatycznie wybiera punkt na środku pomieszczenia, który nie jest ograniczony. Wynikiem jest więc nieograniczony szkic.

Czy masz rozwiązanie?

Dziękuję  

Witam

Oczywiście SW bierze początek domyślnego szkicu, o ile nie wybrałeś elementów do powtórzenia i dopiero wtedy możesz zmienić punkt obrotu.

Zrobiłem test, wybierając punkt, a następnie elementy , ale i tak umieszcza początek.

Tak więc w przypadku tej funkcji radzę bardziej zejść na sam dół i wybrać swoje jednostki do powtórzenia, a następnie wybrać środek swojego powtórzenia. (Elementy, które mają być powtarzane, można również wybrać przed rozpoczęciem powtarzania, prościej jak "wybierz ciąg".)

Z osobistego punktu widzenia wolę próby na poziomie utworu, a nie szkicu, ale to jest mój osobisty wybór.

3 polubienia

Witam

Errata DSL

Kolejny mały problem, gdy wybierasz elementy, a następnie powtarzasz, umieszcza kropkę na niebiesko i mówisz do siebie "ba wszystko, co musisz zrobić, to wybrać mój nowy środek", i ba nie, musisz kliknąć ponownie w niebieskie pole (nawet jeśli już jest) i tam możesz zmienić punkt. (Patrz Do Supp)

1 polubienie

Dziękuję za szybką odpowiedź,

Tylko że nadal nie mogę całkowicie ograniczyć mojego szkicu, nawet jeśli zastosuję się do twoich rad.

Mój powtarzający się szkic pozostaje w kolorze niebieskim:(

Moim zdaniem SW nie pozwala na całkowite ograniczenie szkicu za pomocą cyklicznego powtórzenia. Przyszły rozwój...

Myślę, że moja pierwsza odpowiedź była nadal aktualna; Musisz wybrać środek jednego z powtórzeń i tam utworzyć ograniczenie koincydencji ze szkicem o średnicy 100 i powtórzyć operację po raz drugi, tak aby powtórzenie było całkowicie ograniczone. Mogli już znaleźć rozwiązanie, które rozwiązałoby problem...

3 polubienia

Dlaczego nie umieścić pionowej linii konstrukcyjnej z ograniczeniem koincydencji na osi swojego okrągłego powtórzenia wielkiego koła

i twórz zbieżności z konstrukcją uderzenia i osią swojego pierwotnego powtórzenia 

@+

Witam

Czy wypróbowałeś już narzędzie "Całkowicie ograniczone szkicowanie"?

W domu działa to całkiem nieźle.

2 polubienia

To prawda, że to działa, ale problem polega na tym, że w przypadku powtórzeń kołowych, jeśli masz zmianę średnicy powtórzenia, modyfikacja jest bardziej irytująca, ponieważ ta funkcja tworzy wymiar poziomy i pionowy w stosunku do początku części

img_20200219_105628.jpg
1 polubienie

W twoim przypadku, jeśli przesuniesz jedno z okręgów lekko na niebiesko, czy masz punkt, który również się porusza?

Jeśli tak, musisz po prostu ograniczyć ten punkt.

Dla mnie jest duży problem z wyborem tego punktu (jeśli skupiamy się na początku)

2 polubienia

Ah również, jeśli twoja część ma mieć rodzinę części lub tylko wariant, zrób dziurę w 1, a następnie okrągłe powtórzenie funkcji, będzie to łatwiejsze do zarządzania i bardziej czytelne w drzewie.

5 polubień

Ac Cobra, też pomyślałem, ale na razie z mojej strony bierze pod uwagę okrągłe powtórzenie.

Mogę zmienić odległość od środka, a otwory dobrze się układają.

Ze swojej strony robię bardziej jak Fuz3D, powtórzenia z funkcją.

1 polubienie

Należy dodać:

Pionowa lub pozioma linia konstrukcyjna do ustalenia dowolnego wymiaru narożnika

@+

Doskonale, metoda FUZ3D działa doskonale (przesuń środek okręgu i ogranicz niebieską kropkę w początku). Nawet jeśli w szkicu znajduje się kilka kształtów, wynik jest całkowicie ograniczony.

Dziękuję.

1 polubienie

Głosy SW są nieprzeniknione :)