Naprężenie współosiowe, styczne

Witam, mam problem z 2 długim cylindrem. Zrobiłem wiązanie koncentryczne dla 2 długich cylindrów, aby umieścić duże wiązanie styczne, działa dla 1., ale dla drugiego nie działa "wiązanie styczne nadmiernie ograniczyłoby zespół"

capture.png

Witam

Dlaczego Styczna? Czy nie jest to raczej współosiowość?

W przeciwnym razie narysuj osie, a następnie kollineary.

Niech moc będzie z wami.

3 polubienia

Witam

Mówisz o tym problemie w dziedzinie montażu lub w symulacji.

Uwaga ogólna

Kiedy masz otwór i oś, musisz umieścić naprężenie współosiowe, a nie styczne. LUB powiedz nam, dlaczego koncentryczny.

Jeśli masz ten komunikat, prawdopodobnie oznacza to, że masz już ograniczenie dotyczące swojego kodu PIN. Usuń więc jeden z dwóch (pierwszy często nie jest właściwy, ponieważ czujesz potrzebę włożenia innego).

Pokaż obraz swojego drzewa kreacji, będzie to prostsze lub umieść swój zestaw w pliku ZIP, abyśmy mogli go obejrzeć.

Pozdrowienia

3 polubienia

Cześć @OBI WAN

Czekam! Ale mam nadzieję, że ograniczeniem nie jest trzymanie pręta na dnie otworu. W takim przypadku odcięty koniec wrzeciona musi być styczny do powierzchni dużego cylindra. A SW wcale tego nie lubi. tego rodzaju ograniczenie :-)

4 polubienia

Witam

Dlaczego nie sprawisz, że pojawią się tymczasowe osie i nie użyjesz ich do związania swoich elementów razem?  

2 polubienia

Naprężenie współosiowe ma pokrywać się z 2 cylindrami, a styczna ma w rzeczywistości zablokować je na dużym cylindrze. Tak więc dla pierwszego to działa, ale nie dla drugiego.

capture.png

Musisz wybrać dwie krawędzie, tę na końcu wrzeciona i tę na otworze przelotowym

Zwróć uwagę, że możesz to również zrobić w punkcie, jeśli nie chcesz, aby kołek wystawał z drugiej strony

Po prostu nie!

contrainte_de_tangence.jpg
1 polubienie

W takim przypadku

Duży cylinder rysuje szkic, który byłby osią małego cylindra w miejscu.

W złożeniu zwiąż koniec tego szkicu z powierzchnią  małego walca.

Niech Moc będzie z wami.

obiwan.jpg

Zozo_mp wybrałem już krawędzie kołka i otwór, dla 1. pasuje ale dla drugiego pinu nie. Zapnę zespół, spróbuję nałożyć wiązanie styczne na 2-gi, to nie zadziała.

assemblage.rar

Można się do tego zabrać na trzy sposoby i we wszystkich trzech przypadkach działa to doskonale

Krawędź na krawędzi

Krawędź na płaszczyźnie lub płaszczyźnie pionowej musi być płaszczyzną nachyloną

Punkt na sworzniu i  styczność z cylindrem piszczela

Punkt i oś środkowa kości piszczelowej z wymiarem

Itd... Itd

contrainte_de_tangence_3_facons_de_faire.jpg
1 polubienie

Jak już powiedziano,

Szkoda tworzyć 10 różnych tematów na pytania, które mogłyby dotyczyć tylko jednego i tego samego tematu...

2 polubienia

Najprostszy wydaje mi się, jak już powiedziałem (dla mnie)

polega na ukazaniu osi i związaniu ich odległością

oś sworznia końcowego na osi goleni odległość x do powtórzenia na wszystkich pinach

Po współosiowości

takich jak odpowiedź @Zozo i @OBI WAN

@+ ;-)

2 polubienia

Paf Pif Pufa

Wynika to ze sposobu, w jaki budujesz wszystkie swoje elementy, co jest co najmniej niekonwencjonalne. Lubisz komplikować sobie życie :-)

1°) W przypadku kości piszczelowej, zamiast tworzyć szkic z okręgiem i wytłoczeniem na żądaną długość, tworzy się cienką funkcję wokół osi (nawet nie obrót, który byłby drugą możliwością.

2°) W przypadku  otworów ukośnych wykonuje się je za pomocą narzędzia Usuwanie materiału - Revolution (w ten sposób nie jest to wielka sprawa, ale dobrze, ponieważ narzędzie Drilling Assistant działa w ten sposób), zamiast robić otwór z płaszczyzny.

Z mojego punktu widzenia to nie 2-gi wywołuje poruszenie, ale 1-szy z twoją szczupłą rewolucją. Z drugiej strony, nie wiem, dlaczego taki sposób robienia rzeczy przełamuje ograniczenia.

Którą wersję oprogramowania posiadasz?

@ Wszystkie

Często możemy dyskutować, jak to zrobić, ale na pewno dlatego, że od dziecka zajmuję się obróbką przewodów w warsztacie i zawsze buduję swoje części z demontażem, tak jak robiłaby to maszyna (jak monter lub frezarka), stąd bardzo często szkice z planów. Używam tylko obrotów do osi (jak tokarka).

Z drugiej strony w przypadku produkcji addytywnej całkowicie zmieniłem swoją metodę, ale to już inny temat :-)  :-)

1 polubienie

Dzięki za odpowiedź, postaram się to, co mówisz. Posiadam solidworks 2014.

Brak treningu, naprawdę się męczę

Powinieneś nawet być w stanie zobaczyć osie otworów

pasek narzędzi na samej górze

Wyświetl/Pokaż ukryj/oś  (i temperaturę osi w razie potrzeby)

i zobaczysz wszystkie swoje siekiery

po wyświetleniu swoich osi 

Będziesz musiał po prostu zrobić zbiegi okoliczności

oś wrzeciona liniowego / otwór na sworzeń osi liniowej na goleni

Po punktach końcowych

i c zamknięte

@+ ;-)

1 polubienie

@GT

problem nie polega na współosiowości, niezależnie od metody, ale na styczności: Krawędź => Krawędź lub Krawędź = > powierzchnia, aby zablokować poślizg wrzeciona.

PB wynika tylko ze sposobu, w jaki wykonano duży cylinder.

W przeciwnym razie wypróbowałem cztery metody i wszystkie działają normalnie, jeśli zbudujesz duży cylinder (piszczel) poprawnie.

W swoim sposobie montażu kilkakrotnie nadmiernie ograniczył te części (jak dwie płaszczyzny, aby uniknąć obrotu), ale nie wyszło to stamtąd, nawet po oczyszczeniu.

Jego brak treningu jest handicapem !szczególnie dla pinów w piszczelach to handicap :-)

Aby wszystko ograniczyć, użyłem osi tymczasowych, płaszczyzn w częściach i stangentyzowałem powierzchnię części udowej z krawędzią wrzeciona i działa to bardzo dobrze.

assemblage.jpg
2 polubienia

@Zozo Wiem, że przeczytałem twój wątek odpowiedzi ;-)

ale jest to prawdą, wyświetlając osie każdej funkcji

Jest to prostsze dla każdego

Mówiąc zbiegiem okoliczności

i bok po odległości od punktów końcowych

przynajmniej tak mi się wydaje ;-)

@+ ;-)

Próbowałem techniki ac_cobra, robiąc to, udało mi się schować cylinder, ale podczas symulacji pojawił się problem. Więc przejrzę twoje komentarze i złożę je ponownie, będę cię informować w poniedziałek.