Ograniczenie kąta dla realizacji kąta zorientowanego

Witam

W jaki sposób w CATIA możemy wykonać kąt zorientowany ?

Wydaje mi się, że kiedy używam naprężenia kątowego, niezależnie od tego, czy najpierw wybiorę część 1, czy część 2 (gdy chcę kąt między 1 a 2), otrzymuję ten sam kąt.

Teraz, dla naprężenia kątowego, nie mam pożądanego kąta między częścią 2 a częścią 1 (traktowanego jako odniesienie), ale "-" kąt. Stąd moje pytanie, jak możemy zrobić kąt zorientowany, który odpowiada kątowi, który chcemy narysować.

Do wyboru są sektory kątowe (sektor 1, 2, 3 lub 4), ale nie mogłem odwrócić kąta.

Udało mi się majstrować, dodając znak - w formule. Ale wolałem go wyczyścić od początku, określając dokładnie kąt orientacji, jaki chciałem.

Z góry dziękuję za pomysły.

Dobry wieczór, myślę, że rozumiem, ale kopia ekranu ze szkicem w programie Paint, aby pokazać, czego szukasz, byłaby bardziej wymowna.

W przeciwnym razie, gdy catia nie proponuje reprezentacji sektora kątowego, którego chcę, uciekam się do śledzenia, płaszczyzn, powierzchni, którą wstawiam z geometrią, ponieważ orientacja płaszczyzny, powierzchni, płaszczyzny punktu orientacyjnego, nie daje tych samych wyników. Podobnie jak linia prosta utworzona między dwoma punktami, 1, a następnie 2 będzie miała odwrotną orientację, jeśli skonstruujemy ją zaczynając od 2, a następnie 1

Oto zrzut ekranu, aby lepiej wyjaśnić mój problem.

OK. Rozumiem Twoją uwagę, że charakter użytych obiektów (płaszczyzna, linia) może mieć wpływ na orientację kątów.

Z drugiej strony, w moim przypadku wydaje mi się, że wziąłem tylko płaszczyzny punktów orientacyjnych i byłem ostrożny, aby wykonać Constraint (Część1,Część2), aby mieć kąt zorientowany od części 1 do części 2.

Z góry dziękuję, jeśli masz jakieś nowe pomysły.

Witam, jeśli wybierzesz linie, masz szansę uzyskać odpowiedni kąt, jeśli tak nie jest, jak powiedziałem, musisz poszukać innych elementów lub prześledzić jakieś.

1 polubienie

Super. Udało się.

Już zmieniłem ograniczenie kąta. Zrobiłem to w 2 osiach i więcej między dwoma ujęciami.

Następnie technika polega na wcześniejszym zorientowaniu dwóch elementów, które pasują do definicji kąta, który chcesz wykonać.