Witam;
Wykonuję zespół części pochodnych (A), które są połączone z inną częścią pochodną (B).
Moje pytanie brzmi, jak mogę zmienić moje złącze (B), aby mocowało się w tym samym miejscu moich części (A) i z każdej strony (patrz zdjęcie)
Z góry dziękuję.
Witam @flavie_michou
Zastanawiam się, czy użycie przez Ciebie utworu pochodnego jest w tym przypadku istotne.
Jak rozumiem Twój obraz, jest to aglomerat kilku kawałków A&B... Dlaczego więc nie zrobić montażu, który pozwoli Ci na znacznie większą swobodę, o ile ma to na celu zarządzanie pokojem B?
Dziękuję, rzeczywiście część B (zazębianie) nie musi mieć pochodnej, ale musi być elastyczna zgodnie z odległościami części A.
Pokoje A mają różne przestrzenie i nie można ich przenosić.
Nie znam Twojego doświadczenia zawodowego ani tego, czy kiedykolwiek korzystałeś z innego oprogramowania. Jednak koncepcja sztywnego i elastycznego nie jest taka sama dla Solidworks, jak na przykład dla Creo.
W Solidworks:
Jeśli masz zespół z ruchomymi komponentami, sztywny oznacza, że wszystko jest względnie stałe (na swoim miejscu), podczas gdy elastyczny oznacza, że części mogą się poruszać... przy jednoczesnym poszanowaniu wcześniej zdefiniowanych ograniczeń.
In Creo:
Część zdefiniowana jako elastyczna w zespole może dynamicznie zmieniać kształt. (i jest to bardzo praktyczne!)
Od 2020 roku (tak mi się wydaje) Solidworks pozwala w niektórych przypadkach na dynamiczną zmianę kształtu, używając odniesień kontekstowych w projektowaniu złożeń od góry do dołu.
Na przykład w przypadku sprężyn: jest tworzony ze skręconej powierzchni wyciągniętej po ścieżce, gdzie długość jest kontrolowana za pomocą odniesienia kontekstowego. Oznacza to, że przy każdej przebudowie sprężyna odkształca się tak, jak powinna.
Jeśli masz dwie płytki i pręt między nimi ze sprężyną (w skrócie amortyzatorem!), ścieżkę skanowania można zdefiniować za pomocą linii między dwiema płytkami. Tak więc, gdy zmienia się odległość płyty, zmienia się całkowita długość.
Jest to miłe, ale wydaje się, że działa dla pojedynczej części w zespole i nie wydaje się być możliwe do uwzględnienia w przypadku kilku części o kilku długościach.
Przykład elastycznego dodawania komponentu - 2023 - Pomoc SOLIDWORKS
Tak więc, w Twoim konkretnym przypadku, rozsądniej jest dokonać różnych konfiguracji pomieszczenia B do odpowiednich wymiarów i wywołać właściwą konfigurację we właściwym miejscu
Witam
W SolidWorks jest tak samo! A przykład, który podajesz ze sprężyną, jest dobrym przykładem i działa dla wszystkich wystąpień komponentu.
Rzeczywiście istnieje pojęcie złożenia ORAZ części elastycznej w SolidWorks.
→ wiele wystąpień tej samej sprężyny w złożeniu, jeśli jest zdefiniowana jako komponent elastyczny, może się odkształcać niezależnie w zależności od kontekstu złożenia.
Aby powrócić do prośby o @flavie_michou :
Czy mógłbyś wyrazić się trochę jaśniej? Możemy się domyślać, który to pokój A, pokój B... ale nie wiemy, czy pracujesz w pliku zespołu (skoro wspomniano o pojęciu pochodnej, może to być wątpliwe), a ze swojej strony nadal staram się zrozumieć, w jaki sposób komponenty powinny być ze sobą połączone.
Czy można udostępnić pliki i schemat ideowy?
W moim wyjaśnieniu zdałem sobie sprawę, że się zgubiłem!
Z tego co wiem: w Creo mogę zmienić dowolny wymiar na " elastyczny " według Twoich potrzeb. Natomiast w Solidworks zależy to od wcześniej wybranych/zadeklarowanych wiązań
Bardzo dziękuję za informację, z drugiej strony mam wrażenie, że sprężynami można sterować tylko za pomocą osi, poza tym że w moim przypadku oczka są zakrzywione
Tak, pracuję nad montażem. Kawałek B składa się z 3 charnonów z każdej strony, których końce będą częścią kawałków A
Myślę, że można by osiągnąć zamierzony rezultat budując pierwsze złącze w kontekście montażu.
Bardzo trudno będzie wyjaśnić tę metodę na piśmie, dlatego prosiłem o udostępnianie plików CAD, ale i tak spróbujmy:
- Zbuduj łącznik w oparciu o samą geometrię odniesienia zbudowaną z elementów kontekstu zespołu (geometria części A)
Użyto wymiarowania długości ścieżki, aby umożliwić odpowiednie skręcanie geometrii
Wstaw nową instancję łącznika i ustaw ją jako część elastyczną. Zostanie wyświetlony monit o zastąpienie odwołań zewnętrznych łącznika.
dziękuję bardzo, właśnie utworzyłem plik testowy z nadzieją, że może być prostszy (test A to po prostu cylinder, którego nie mogę wysłać, ponieważ jest ograniczony do dwóch części )
test A B.SLDASM (700.5 KB)
Test B.SLDPRT (905.8 KB)
??
Bez kompletnego montażu trudno jest zrozumieć, w jaki sposób części są ze sobą powiązane...
Czy poniższy zestaw wykazuje pożądane zachowanie?
Część 2.SLDPRT (128.6 KB)
Assem1.SLDASM (199.8 KB)
O tak, to świetnie! Czy możesz mi wyjaśnić, jak to zrobiłeś? Bardzo dziękuję
-
cylindry i zespół Assem1 są wykonywane jako pierwsze.
Walec posiada elementy niezbędne do jego ustawienia w zespole → spójrz na szkic, który został użyty do wytłoczenia, oprócz okręgu zaplanowałem linie konstrukcyjne, które wystają poza okrąg. Punkty końcowe linii konstrukcyjnych znajdujących się poza okręgiem są odniesieniami naprężeń koincydencji w zespole.
Zawiera również plany referencyjne, które zostaną wykorzystane przy budowie części Part2. -
Część Część 2 jest budowana w kontekście montażu.
Pozwolę Ci przestudiować jego budowę, wiedząc, że przedrostek " -> " w drzewie konstrukcyjnym wskazuje, że funkcja/szkic odwołuje się do elementu zewnętrznego. -
Ostatnim krokiem jest przekształcenie części w elastyczną (kliknij prawym przyciskiem myszy komponent w drzewie, a następnie kliknij opcję Uczyń część elastyczną
Następnie zostaniesz poproszony o ponowne zdefiniowanie elementów zewnętrznych, do których istnieją odwołania, zgodnie z kontekstem.
Zostanie to wykonane dla wszystkich wystąpień komponentu umieszczonego w złożeniu.
PRZESTROGA: Uelastycznienie części lub podzespołu wpływa na wydajność.
Mam nadzieję, że udało mi się ci pomóc... Powodzenia i powodzenia!
Jeśli jest to dla Ciebie w porządku, zamknij temat, wybierając najbardziej odpowiednią odpowiedź.
Witam Silver_Surfer, przepraszam za spóźnioną odpowiedź, niestety nie znajduję, jak wykonać funkcję elastycznej części. ( to działa, gdy dodaję część w twoim zespole, ale nie w moim! Z drugiej strony pomysł jest świetny, może się regularnie przydawać!
Jaką część próbujesz wstawić do swojego zespołu?
Czy możesz dostarczyć zrzuty ekranu?
Witam
Za pomocą prawego przycisku myszy na komponent i ikonę " uczyń elastycznym "/" usztawiaj ".
" Uczynienie elastycznym " to status, coś więcej niż funkcja.
Niekoniecznie. Wszystko zależy od wersji pliku i " pomocników ". Zdjęcie jako dodatek to zawsze dobry pomysł.
W jakiej wersji jest twój plik?