Witam
Na SW15 mam problem z ograniczeniami: podczas procesu projektowania trzeba tworzyć, a następnie niszczyć ograniczenia. Wiązania te pozostają w drzewie modelu i są wyświetlane tak, jakby zostały usunięte, z tą różnicą, że nie można ich ponownie uaktywnić.
Poniżej znajdują się 2 zrzuty ekranu przedstawiające ten sam obszar drzewa:

Witam
Z której wersji korzystasz?
Witaj Ac Cobra, to jest standardowa wersja z 2015 roku
Dobry wieczór Stef
Dzieje się tak, gdy druga część, z którą była związana, została usunięta. W rezultacie nie można go ponownie aktywować, ponieważ drugi element już nie istnieje.
Następnie możliwe jest trwałe usunięcie wiązania osieroconego (z drugiej części).
Pozdrowienia
1 polubienie
Chciałem wiedzieć, pod którym Sp, klikając na ? następnie o SOLIDWORKS... I tam jest to wskazane.
@Ac Cobra: Rzeczywiście, twoje pytanie mnie zaskoczyło, jestem w SP5.
@Zozo: Nie rozumiem natomiast, dlaczego to ograniczenie pozostaje. Zazwyczaj, gdy zniszczysz komponent, ograniczenie znika. Tutaj mam dziesiątki ograniczeń, które pojawiają się niepotrzebnie, ponieważ dodatkowo czasami pojawiają się konfiguracje, nie mogę po prostu zniszczyć ograniczeń zbiorczo tylko na podstawie ich stanu.
@Stefbeno
Jeśli dobrze rozumiem, jest to funkcja, która pozwala odzyskać wszystkie ograniczenia, jeśli odłożysz część z powrotem (reaktywna).
Dzięki temu, gdy część została usunięta przez niezdarność, w przypadku nieco złożonych złożeń nie trzeba ponownie wykonywać wszystkich wiązań. Wyobraźmy sobie część z 3 ograniczeniami, która zostałaby użyta piętnaście razy lub więcej w ASM. Ponadto, jeśli inne części są powiązane z tą częścią, widać sens odzyskania wszystkich wiązań
Uwaga @stef: kilka dni temu wskazałem na tym forum, jak masowo usuwać (za pomocą bardzo prostego manipu) i definitywnie te zbędne ograniczenia. (Na razie nie mogę znaleźć linku).
Możliwe, że to jest to, co opisujesz, ale musi być możliwe do dezaktywacji.
Widziałem twoją metodę na masowe usuwanie ograniczeń, ale jak czasami mam configi, zastanawiam się, jak to się zachowa.
@Stefbeno
Nie patrzyłem, jak usunąć tę funkcję.
Z drugiej strony nie do końca zgadzam się z tobą co do twojej uwagi na temat konfiguracji.
Rzeczywiście, jeśli trwale usuniesz (a nie przez funkcję usuwania menedżera funkcji) część, nie reaguje ona już na logikę konfiguracji (przynajmniej tak jak zrozumiałem tę funkcję. Tak więc definitywne usunięcie części odpowiada innej logice, wydaje mi się, konfiguracjach.
Ale nigdy nie używam configów, więc nie byłbym dobrą radą w temacie :-)
Z drugiej strony, w przypadku konfiguracji bez trwałego usunięcia powinieneś zajrzeć do pomocy online, co mówią na ten temat
Cze wszystkim
Wiązania nie są niszczone w tym samym czasie, co część, ponieważ po zniszczeniu pojawia się okno potwierdzenia i w większości przypadków klikasz "OK", nie martwiąc się o to, co jest zaznaczone.
W opcjach tego okna znajduje się opcja "Usunięte funkcje potomne", jeśli nie jest zaznaczona, ograniczenia nie zostaną usunięte.

3 polubienia
Na dodatek okno to nie wyświetlało się już na moim komputerze (a zresztą kolega już nie zwracał na nie uwagi).
1 polubienie
Brawo @Pierre S ;-) ;-)
Proste i gustowne rozwiązanie, które wykorzystuje przewidzianą w tym celu funkcję.
Do zapamiętania, przynajmniej dla mnie.