Ograniczenie podążające za trajektorią

Witam

Solidworks 2012

Próbuję ograniczyć podążanie za trajektorią dwóch sztuk (patrz zdjęcie)

Mój problem polega na tym, że chciałbym to zrobić za pomocą cylindrycznego elementu i tam nie mogę znaleźć rozwiązania

Masz napiwek?

estrade_pivotante.jpg
1 polubienie

Witam

Nie bardzo rozumiem, która część ma być z którą ograniczona, ale czy ograniczenie między płaszczyzną a punktem jest wystarczające? Wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć punkt na jednym z nich, a następnie związać 2 strony w zbieżności.

W przeciwnym razie wymagane będzie badanie ruchu.

Nie miałem na myśli "płaszczyzny i punktu", ale "krawędź i punkt", a przy okazji może to być również krawędź i oś lub krawędź i wierzchołek.

Element, który ma zostać związany, jest w kolorze czerwonym, a zamocowany w kolorze szarym

Trajektoria ma kształt fasoli

estrade_pivotante_2.jpg

Mam już ten styl powtórki dla wyzwania LINKOA (patrz przykład w załączeniu)

Przyznaję, nie jest super.

Chodzi o to, aby stworzyć część "trajektorii" z powtórzeniem, które idzie dobrze (w funkcjach części znajdują się wszystkie niezbędne narzędzia do powtarzania , w przeciwieństwie do raczej ograniczonych funkcji powtarzania złożenia)

Wstaw tę część do swojego zespołu i wykonaj powtórzenie sterowane funkcjami.

Pamiętaj, aby ukryć część o "trajektorii" i wykluczyć ją z zestawienia komponentów w zespole

fle_kapla-1.zip

Witam

Rozwiązanie ograniczenia typu "Trajektoria" może zadziałać. Nie będzie jednak możliwe ograniczenie ugięcia w kształcie "fasoli", a ograniczenia, które należy dodać, aby zorientować część, mogą nie być łatwe do znalezienia bez nadmiernego ograniczenia zespołu.

Dlaczego nie skorzystać z zaawansowanego ograniczenia "AngleLimit" z maksymalnymi i minimalnymi wymiarami kąta?

To pomysł jak każdy inny!

Pozdrowienia

3 polubienia

Z plikiem jest lepiej!

assemblage1.zip
2 polubienia

To może być rozwiązanie, ale nie mogę obrócić czerwonego kawałka w fasoli

Zasada, którą staram się stosować:

Obrotowa platforma z przesunięciem (fasolą) jej osi obrotu

Umieściłem przegląd do wizualizacji

principe_estrade.jpg

Jeśli dobrze rozumiem, platforma jest w 2 ciałach? Mała czerwona kropka reprezentowała oś obrotu?

Jednym z rozwiązań (ale czasami takim, które nie działa dla SolidWorks i powoduje błędy) jest utworzenie:

1) stukość między zewnętrzną powierzchnią osi czerwonej a zewnętrzną powierzchnią ziarna

2) odległość graniczna między osią (mogą być wyświetlane z literą T na klawiaturze) platformy a jedną z osi końca fasoli: 0 mm w mini i X w maksimum (X oznacza skok)

3) Oczywiście zbieżność między twarzą a wysokością!

Czy to tak działa?

Należy również zauważyć, że dla tego typu wiązania, SolidWorks czasami reaguje losowo, część jest dość swobodna, czasami może natychmiast znaleźć się w przeciwnej pozycji!

1 polubienie