Wiązania zespołu z zespołem, który zawiera inne zespoły

Witam

Montaż wykonałem w następujący sposób:

Główny montaż (produkt):
     Podzespół1 (produkt)
          - Część 1
          - Część 2
     Podzespół2
          - Część 1
          - Część 2
     Podzespół3
          - Część 1
          - Część 2
     Podzespół4
          - Część 1
          - Część 2

Innymi słowy, mój główny zespół zawiera produkty, które zawierają części. 

Poradzono mi, aby nigdy nie umieszczać akrobacji produktu, ale raczej wszystkie części w jednym produkcie (tutaj moim głównym zespole).

Ułatwia to zarządzanie ograniczeniami.

Nie chciałam stosować się do tej rady, ale myślę, że może niesłusznie... ponieważ chciałem zachować dość syntetyczne drzewo konstrukcyjne.

Z drugiej strony, mam teraz dość dziwne problemy z ograniczeniami. Gdy zmieniam wartość wiązania w podzespole, występują konflikty z wiązaniami w górnym zespole.

Czy może mi Pan/Pani przekazać swoją opinię na temat realizacji montaży obejmujących kilka poziomów produktu?

Czy kiedykolwiek to ćwiczyłeś, a jeśli tak, to jak radziłeś sobie z ograniczeniami? Mogą istnieć aktualizacje, które należy wprowadzać w określonej kolejności, aby nie było konfliktów.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ogólnie rzecz biorąc, w każdym zestawie konstrukcyjnym wykonuje się jeden zespół. Śledzisz to, co jest robione w warsztacie ;)

Z drugiej strony, jeśli masz problemy z ograniczeniami na piętrze powyżej, to prawdopodobnie dlatego, że zmieniłeś długości lub osie Ø. I nagle już nie pasuje.

1 polubienie

Witam

Najczęściej zestawienie materiałów jest odzwierciedleniem tego, co jest produkowane, odniesień do przedmiotów, obrabianych części lub tego, co zostało zakupione. To właśnie kompozycja projektu decyduje o liczbie poziomów w zespole.

Udało nam się zaradzić ograniczeniom :

Projekt ewoluuje wraz z upływem czasu i modyfikacjami, więc nieuchronnie ograniczenia często muszą zostać zdefiniowane na nowo.

Przykłady obejmują dodawanie części międzywarstwowych, (połączenie) ewolucji części obrabianej w zespół spawany mechanicznie itp.

Jak najlepiej zarządzać:

Zawsze najpierw mocuj część " ramy ".

Tjr ograniczają (wybór odniesień) obiektu, który ma być umieszczony na obiekcie (obiektach) w tym położeniu.

O ile to możliwe, polegaj na elementach odniesienia innych niż geometria, np. dla części obrotu wokół osi (X, Y lub Z) wybierz oś dla naprężenia współosiowości, a nie cylindryczną powierzchnię obiektu, (w rzeczywistości oś nie może być modyfikowana, będzie istniała w przeciwieństwie do powierzchni cylindrycznej, która może ulegać zmianom Nbrs, które mogą spowodować powstanie winy za obciążenie.

Należy uważać, aby nie związać go nadmiernie, komponent zespołu nie może mieć więcej niż 3 ograniczeń pozycjonujących.

Publikacje wykorzystują odniesienia do pozycjonowania w każdym komponencie i są bardzo dobrym narzędziem, zwłaszcza jeśli są to elementy takie jak płaszczyzny, linie, punkty, a nie niejawne powierzchnie, krawędzie czy osie funkcyjne.

1 polubienie

Mogę sobie wyobrazić Airbusa projektującego cały samolot w 1 produkcie... Jest to nie do opanowania i nie ma sensu.

Z drugiej strony, lepiej jest związać podzespoły razem na jednym interfejsie.

Jeśli elementy naprawdę muszą się poruszać w tym samym czasie, możesz opcjonalnie przejść przez parametry.

1 polubienie

Najlepiej jest pracować na różnych poziomach