Ograniczenia części w kilku zespołach?

Cze wszystkim

Stoję przed problemem " propagacji " naprężeń części przez kilka zespołów i nie rozumiem, co blokuje elementy.

Dla kontekstu: uczę się samodzielnie przez 9/10 miesięcy (i zaczyna to być problem) w Solidworks po 15 latach w Creo. Czasem robi mi to figle w intencji projektowej, która nie zawsze jest przenoszona na SW.

Mój problem polega na przedstawieniu kabla łączącego 2 złącza na czerwono:

Moja pierwsza próba polegała na stworzeniu podzespołu " kabla " z zielonymi złączami, którego złącze na pierwszym wałku jest całkowicie ograniczone, a następnie złożenie tego S/E " kabla " w moim zestawie głowicowym. Chcąc ustawić łączniki według ograniczeń na dwóch końcach, SW ogranicza pierwszy łącznik, ale nie da się przesunąć drugiego, pojawia się komunikat o błędzie proszący mnie o przerwanie lub ograniczenie łącza. Po co? Czy coś przeoczyłem? Ten drugi złącz nie był nigdzie ograniczony...

Moja druga próba polegała na złożeniu dwóch złączy tam, gdzie powinny być w głowicy, a następnie stworzeniu funkcji S/E (w menu kontekstowym). Fizycznie działało, ale wszystkie ograniczenia się przełamały! Na tym poprzestałem, ale sytuacja nie jest do utrzymania.

Co robię źle w SW, że nie korzystam z tej elastyczności ograniczeń niezależnie od części i poziomu montażu?

Cześć @Nicolas_PECHBERTY

Z tego, co rozumiem i rozumuję w Solidworks, masz co najmniej trzy aspekty zajęte niezależnie od tego, jakiego ASM robisz.

Pierwsza hipoteza, że masz pięć pokoi
a) Szare pole po lewej
b) zielony elektroniczny gramofon
c) zielony łącznik po lewej stronie
d kabel
e) zielone złącze po prawej stronie.

Niezależnie od tego, jak się za to podejdziesz, musisz traktować kabel jak 4-milimetrowy kawałek okrągły, wykonany ze stali, całkowicie sztywny (jak drut lub drut fortepianowy). Po każdym połączeniu jest tworzony plan.
Gdy kabel jest już wykonany, boki muszą dobrze pasować do części żeńskiej.
Oznacza to, że musisz znać wymiary 3D złączy podłączonych do gramofonów. Kabel automatycznie dostosowuje się, zmieniając wymiary pokazane na załączonym rysunku.

Zwróć uwagę, że mamy kabel Master Es-Cable (witaj @DoubleL) i jeśli on przez to przejdzie, da ci lepszą wskazówkę dotyczącą konstrukcji, zwłaszcza jeśli pracujesz na 3 płaszczyznach, a nie na dwóch, jak w moim przykładzie, zrobionych w pośpiechu.

Uważaj, jeśli masz kilka ASM-ów z tym samym kablem, musisz znaleźć regułę nazewnictwa dla każdego globalnego ASM.

Pozdrowienia