Cze wszystkim
Stoję przed problemem " propagacji " naprężeń części przez kilka zespołów i nie rozumiem, co blokuje elementy.
Dla kontekstu: uczę się samodzielnie przez 9/10 miesięcy (i zaczyna to być problem) w Solidworks po 15 latach w Creo. Czasem robi mi to figle w intencji projektowej, która nie zawsze jest przenoszona na SW.
Mój problem polega na przedstawieniu kabla łączącego 2 złącza na czerwono:
Moja pierwsza próba polegała na stworzeniu podzespołu " kabla " z zielonymi złączami, którego złącze na pierwszym wałku jest całkowicie ograniczone, a następnie złożenie tego S/E " kabla " w moim zestawie głowicowym. Chcąc ustawić łączniki według ograniczeń na dwóch końcach, SW ogranicza pierwszy łącznik, ale nie da się przesunąć drugiego, pojawia się komunikat o błędzie proszący mnie o przerwanie lub ograniczenie łącza. Po co? Czy coś przeoczyłem? Ten drugi złącz nie był nigdzie ograniczony...
Moja druga próba polegała na złożeniu dwóch złączy tam, gdzie powinny być w głowicy, a następnie stworzeniu funkcji S/E (w menu kontekstowym). Fizycznie działało, ale wszystkie ograniczenia się przełamały! Na tym poprzestałem, ale sytuacja nie jest do utrzymania.
Co robię źle w SW, że nie korzystam z tej elastyczności ograniczeń niezależnie od części i poziomu montażu?