"Główne" wiązania w solidworks

Witam

Na maszynie, która łączy w sobie kilka ruchów, których ograniczenia są ułożone na kilku różnych poziomach podzespołów, mam ograniczenia, które interesują mnie bardziej niż inne.

Lubię co:
- Odległość wyjściowa pręta cylindra 1
- Odległość wyjściowa pręta cylindra 2
- Kąt korby 1
- Płytka indeksująca w położeniu kątowym 1
...
...

Czy możliwe jest zgrupowanie tych interesujących ograniczeń w jednym miejscu, szybko dostępnym do modyfikacji?

Cel:
- Szybko przenieś maszynę.
- mieć coś w rodzaju "deski rozdzielczej" do ustawiania głównych ruchów.
- Unikanie konieczności definiowania konfiguracji w podzespołach, które będą mnożone w górnym zespole przez wszystkie możliwe kombinacje różnych pozycji.

Z góry dziękuję

- Jeśli ograniczenia są zdefiniowane w podzbiorze, będą dostępne tylko na tym poziomie.
- rozwiązaniem jest umieszczenie siłowników na poziomie ogólnym poprzez ich rozbicie lub uelastycznienie (np. w przypadku siłownika odległość wyjściowa nie jest zdefiniowana w cylindrze, ale na poziomie ogólnego ASM)
- Następnie będzie można pogrupować ograniczenia sterujące w podfolderze folderu Ograniczenia ogólnego ASM.

Jeśli twoja maszyna ma dużo S/E, nie jestem pewien, czy ta metoda jest znacznie bardziej wydajna niż tworzenie konfiguracji: elastyczne asmy ułożone na kilku poziomach szybko stają się kapryśne i zużywają dużo zasobów.

Istnieje narzędzie "pilotażu ograniczeń":

https://www.visiativ-industry.fr/pilote-de-contraintes-solidworks/

Witam max59 i @tous

Zwracam uwagę, że sterownik ograniczeń bardzo szybko ma granice.

Te limity to liczba możliwych działań, które można zaprogramować (powiedziałbym, że mniej niż kilkanaście).

Na dodatek, aktywacja tych pilotowanych ograniczeń nie jest łatwa (by tak powiedzieć M....... Nie jest to jednak regułą.

Co więcej, nie wydaje mi się, aby był on odpowiedni w przypadku @jérome42 .

@Jérome 42

Proponuję skorzystać z funkcji "utwórz folder".

1. Przechodzimy do pierwszego wiązania, które chcemy zastosować i klikamy prawym przyciskiem myszy na to ograniczenie, a tworzy ono podfolder "pod wiązaniami 1" w głównym folderze wiązań. Podfolder, którego nazwę możesz zmienić, klikając go dwukrotnie.
  2. Bierzesz swoje wiązanie i przesuwasz je za pomocą przeciągania, upuszczania w podfolderze "Submates 1".
  3. Oczywiście, możesz przenieść ten podfolder na szczyt drzewa wszystkich wiązań. Z drugiej strony, nie można umieścić tych podfolderów poza głównym folderem wiązań (symbol podwójnego spinacza do papieru - Wiązania http://help.solidworks.com/2019/french/SolidWorks/sldworks/ljc1482511537118.image).

Uważaj, aby nie popełnić błędu podczas tworzenia tego podfolderu , ponieważ masz do dyspozycji dwa miejsca, w których możesz to zrobić.

Czy robisz to w menedżerze funkcji? A to pozwala na tworzenie żądanych grupowań (części, podzespoły, itp.):
 ALE nie możesz przeciągnąć swoich znajomych do tych folderów.

Tylko podfoldery utworzone w obszarze Ograniczenia (podwójne puzony - Koledzy http://help.solidworks.com/2019/french/SolidWorks/sldworks/ljc1482511537118.image) umożliwiają przeciąganie i upuszczanie ograniczeń, które Cię interesują.
Nie masz jednak ograniczeń w tworzeniu podfolderów: jeśli chcesz się w nich odnaleźć, lepiej aktywuj ścieżkę nawigacyjną.
Jeśli masz wersję nowszą niż 2017, masz małe ikony, które dają Ci na ekranie poza menedżerem funkcji wszystkie informacje o zestawach, zestawach s/s, a zwłaszcza ograniczeniach wraz z ich nazwami. W ten sposób bardzo łatwo jest wiedzieć, gdzie jesteś i co jest z czym i do kogo.

Hej Wow!

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi

@zozo_mp
Bez korzystania z folderów to, co proponujesz, przypomina trochę to, co robimy teraz.
Ważne ograniczenia, nazywamy je nazwą, która coś znaczy, piszemy je wielką literą i przenosimy na górę listy ograniczeń. Do nazw dodawane są również niezwykłe wartości. Na przykład distance126 staje się JACK-0-200. Szkoda tylko, że nie możemy zgrupować gdzieś w montażu TOP "skrótów" do tych wszystkich ograniczeń.

@max59
Zacząłem w tym tygodniu, aby wypróbować trochę sterownika ograniczeń, który wygląda dla mnie interesująco. Nie zrobiłem jeszcze testu, ponieważ obecnie jestem na prostej maszynie: czy możemy pogrupować ograniczenia z kilku podpoziomów?

@stefbeno
Trudno jest zorganizować taki projekt.
Każdy podzespół ma swoje specyficzne ruchy, nie ma dla mnie możliwości ponownego montażu siłownika w górnym zespole. Plik badania utraciłby swoją spójność.
Do elastycznych montaży; Zgadzam się, bardzo szybko idzie "na żywo".
Jeśli chodzi o konfiguracje, jest bardzo, bardzo ciężki.
Weźmy przykład samochodu.

Powiedzmy , że otwór maski znajduje się w silniku SE.
2 konfiguracje: drzwi otwarte drzwi zamknięte.

Powiedzmy, że otwór bagażnika znajduje się w tylnym SE.

Załóżmy , że otwór w oknie kierowcy znajduje się w lewych przednich drzwiach SE.

Na górze musisz zrobić konfiguracje:
Maska zamknięta, bagażnik zamknięty, okno zamknięte
Maska zamknięta, bagażnik zamknięty, okno otwarte
Maska zamknięta, bagażnik otwarty, okno zamknięte
Maska zamknięta, bagażnik otwarty, okno otwarte
...
...
Szybko robi się z tego wielki bałagan, tym bardziej, jeśli istnieje kilka poziomów podzbiorów: bardzo czasochłonna łamigłówka.

Dlatego bardzo przydałby mi się dashboard grupujący parametry z różnych podzbiorów.
Jest to również bardzo przydatne do odnalezienia się w pliku z innego biura projektowego, a nawet pliku z naszego biura projektowego, z którym mieliśmy do czynienia jakiś czas temu i o którego organizacji zapomnieliśmy.

Podobnie Zozo_mp , użycie pliku ograniczeń pilota jest moim zdaniem zbyt restrykcyjne dla kilku ruchów