Co masz na myśli mówiąc o "funkcji kontroli grubości na części z tworzywa sztucznego"?
W przeciwnym razie, jak mówi Fred, funkcja nadal istnieje w SW2013, ale ta funkcja pokaże Ci tylko obszary zawarte (wewnątrz lub poza nimi) limitów, które zdefiniujesz wcześniej.
Będziesz wtedy musiał przeanalizować siebie, mierząc wskazane obszary.
Jeśli myślisz o funkcji, która ocenia twoje grubości za pomocą wartości liczbowej na ekranie w jednej operacji, powiedziałbym, że nie!
Tak znam te problemy, projektuję też części samochodowe z wtryskiwanego plastiku ;)
Z drugiej strony, stała grubość nie jest obowiązkiem, ponieważ możesz grać na wariacjach ep, aby ułatwić, zmodyfikować, ukierunkować, "kontrolować" swoje przepływy.
Wydaje mi się, że funkcja jest częścią podstawowego oprogramowania i jest, jak @Cédric mówi, w pasku narzędzi "Oceń". Jeśli nikogo nie ma, ten pasek musi być spersonalizowany.
Nie wiem, czy może Cię to zainteresować, ale CoreTechnologie opracowało moduł kontroli grubości ze słynnym producentem OEM pracującym nad samochodowymi częściami z tworzyw sztucznych, dzięki czemu projektanci sami kontrolują jakość swoich dzieł, zwłaszcza problemy ze zlewem itp.
moduł ten można zintegrować z przeglądarką 3D_Analyzer, która może odczytywać wiele natywnych i neutralnych formatów CAD, w tym oczywiście oprogramowanie.
W rezultacie bardzo szybko można kontrolować jakość projektów i udostępniać wyniki tych analiz, jak widać na poniższym filmie. Analizy mogą być również przeprowadzane masowo automatycznie.
Jest to prawie to samo narzędzie, co analiza grubości SW.
Szkoda, bo Jose ma SW u podstawy!
@ Jose:
Czy masz jakieś inne oprogramowanie do projektowania? Lub, jeśli masz własny dział metrologii, wiem, że oprogramowanie metra (niektóre nie wszystkie) może analizować ep...
Analiza apieru w SolidWorks jest w rzeczywistości częścią modułu Narzędzia. który jest obecny w module pro, więc rzeczywiście w wersji standardowej go nie mamy.