Konwergencja siatki: całkowita energia odkształcenia

Witam

Używam Solidworks Premium 2023 SP5.0 do symulacji metodą elementów skończonych. Aby zapewnić poprawność obliczeń, jestem przyzwyczajony do tworzenia zbieżności siatki energii odkształcenia w innym oprogramowaniu (Abaqus). Idea jest następująca:

1. Obliczenia rozpoczynam od dowolnej siatki i patrzę na całkowitą energię odkształcenia modelu
  2. Wznawiam obliczenia z drobniejszą siatką i ponownie patrzę na energię odkształcenia.
    → Jeśli ta ostatnia nie zmniejszyła się znacząco, siatka jest wystarczająco drobna
    →Jeśli energia znacznie spadnie, kontynuuję dopracowywanie siatki, aż się zbiegnie.

Moje pytanie jest następujące, na solidworks w wynikach można wyświetlić ENERGY (Total strain energy), ale o ile się nie mylę, odpowiada ona sumie energii odkształcenia w każdym elemencie a nie dla całego modelu. Chciałbym więc mieć ten sam rozmiar, ale dla całego mojego modelu.
Czy możliwe jest uzyskanie całkowitej energii odkształcenia dla całego modelu na solidworks?

Witaj Clement.merlin,
Być może mam ten link, który znalazłem, aby znaleźć twoje rozwiązanie=>Komponenty deformacji - 2021 - Pomoc SOLIDWORKS
Do zobaczenia.
Miłego dnia.
@+.
AR.