Konwersja powierzchni na arkusz blachy

Witam

Chcę zamodelować lej prostokątny/nachylony prostokątny.

Zacząłem od "zszycia" czterech płaskich powierzchni mojej części, a następnie przekształciłem je w blachę za pomocą funkcji "Konwertuj na blachę". Część została utworzona dobrze, ale błędy składania uniemożliwiają utworzenie spłaszczenia.

Dwa rogi mojego kawałka są wspólne dla dwóch fałd, nie mogę stworzyć żadnych nacięć ani cięć, aby umożliwić zagięcia.

Z góry dziękuję za pomoc.

tremie-surfacetole.png

Witam @ fmaisonneuve

Kiedy to przeczytałem: (( Zacząłem od "zszycia" czterech płaskich powierzchni mojej części,  a następnie przeliczyłem je na blachę za pomocą funkcji "Konwertuj na blachę").

Mówię sobie, po co to upraszczać, skoro można to skomplikować. 

Osobiście i zgodnie z tradycją zawodową wykonałbym dwie fałdy naszkicowane z płaskiej blachy z nacięciami na szkicu.

Proponuję jednak, aby przyjrzał się Pan temu, co proponuje nasz kolega @jsavoyat (którego pozdrawiam).

Ten temat lejów samowyładowczych jest regularnie omawiany; Wyszukiwanie na tym forum da Ci wiele sprytnych sposobów na kontynuowanie.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam, czy byłeś na stronie "content central" Myślę, że znajdziesz to, czego szukasz, po prostu zmieniając ostateczny profil zamiatającego szefa na prostokąt, a nie na zaokrąglenie, jak proponowano na stronie:

https://www.3dcontentcentral.fr/download-model.aspx?catalogid=7599&id=380864

Witam

Solidworks nie rozumie tego rodzaju części arkusza blachy, aby działała, musiałaby usunąć okrągły materiał na skrzyżowaniu zagięć, aby część mogła się rozłożyć.

2 polubienia

Cześć koledzy,

Myślę, że nie zauważyłeś poprzecznego zagięcia między dwoma skrzydłami, które nadal to komplikuje.

1 polubienie

Cze wszystkim

Oto metoda w stylu taty, tak jak wtedy, gdy nie było automatycznych fałd i wyrafinowanego żucia.

Nie znając kątów, zrobiłem to w mgnieniu oka, bo w zasadzie nic to nie zmienia ;-)

Pozdrowienia

tole_de_tremie_vue_1.jpg

Aby wykonać ten rodzaj bunkra, najłatwiejszym sposobem jest często narysowanie objętości, a następnie narysowanie części blaszanych na żywo na ścianach.

Ponadto w razie potrzeby bardzo łatwo jest zmienić wymiary leja samowyładowczego, modyfikując objętość i następujące po nim części blaszane.

2 polubienia

Dobry wieczór

Całkowicie się z @sbadenis zgadzam
W rzeczywistości daje to (patrz załącznik)

deuxieme_plis_-_tole_de_tremie_vue_1.zip
2 polubienia

Próbowałem przeprojektować wielobryłową część blaszaną. Mogę wszystko modelować i wszystko jest konfigurowalne, ale podczas konwersji powierzchnia/blacha nadal występuje błąd.

hopper-squellete.sldprt

Witam

oto mały samouczek pokazujący, jak wykonałem część w trzech funkcjach w SolidWorks 2016. Element i samouczek znajdują się w dołączonym zamku błyskawicznym. Wszystko, co musisz zrobić, to dostosować żeberka do swoich potrzeb...

tuto_tremie.zip
1 polubienie