Konwersja plików 3D

Witam

W firmie, w której pracuję, mamy sporo problemów związanych z konwersją plików 3D pomiędzy Catia a Solidworks

Zwykle format STEP został stworzony, aby umożliwić łatwą komunikację między różnymi programami 3D, ale w naszym przypadku jest to bardzo skomplikowane

Wykonujemy moduły dla klientów na solidworks, które wysyłamy do naszych klientów w STEP, aby mogli je zintegrować ze swoimi narzędziami, a kiedy wyślą je do nas, wtedy robi się bałagan!! Pliki są bardzo ciężkie, bardzo wolno się otwierają, aby nad nimi pracować, a wiele razy brakuje w nich plików

Czy ktoś zna jakieś oprogramowanie do konwersji plików 3D

Dziękuję

1 polubienie

Tak, istnieją bramki konwersji między CATIA a SolidWorks, na przykład DataKit.

Zapraszam do odwiedzenia ich strony internetowej http://www.datakit.com/fr/ np.

1 polubienie

Dokładniej, w tej chwili próbujemy przetestować Datakit, ale to oprogramowanie szybko staje się bardzo drogie, jeśli chcesz dodać opcje konwersji plików

Czy znasz inne oprogramowanie lub rozwiązanie?

Witam

problem CATIA, nawet jeśli przejdziemy na STEP, ma tendencję do przekształcania się na powierzchnię

a idealnym formatem dla powierzchni jest IGES

Zdecydowanie zaleca się, aby nie odzyskiwać pliku, który został już przekonwertowany, ponieważ każda konwersja wiąże się ze stratami

Chodzi o to, aby przygotować model ze wspólnym punktem odniesienia dla 2 programów

Po ustawieniu modelu w kroku wystarczy go wstawić (lub związać) w tym punkcie

W ten sposób każde oprogramowanie działa z własnymi danymi

zasada działania BLOKÓW lub XREFÓW w programie AUTOCAD

to jest to, co robiłem, gdy używałem innego oprogramowania do projektu

Pozdrowienia

1 polubienie

Bernardzie, kiedy mówisz o punktach odniesienia, co dokładnie masz na myśli?

Jestem bardzo zainteresowany Twoim pomysłem i chcę zobaczyć, czy możemy go zastosować w naszym środowisku

Z góry dziękuję

Antoine, jeśli chodzi o inne oprogramowanie, oczywiście istnieje inne Uwaga na temat solidworks dodatek "catiaV5 solidworks translator", który pozwala otworzyć na Solidworks catpart i catproduct ... Dodatki, które nie pozwalają na eksport w formacie CATIA i które nie są darmowe.

1 polubienie

Witaj Antoine,

Jako oprogramowanie do konwersji masz również 3D_Evolution, wydane przez CoreTechnologie. Umożliwia konwersje do B-rep, ale także konwersje z historią budowy (w tym cechy, szkice, struktura zespołu, PMI...).  

Jeśli chodzi o problem "plików, które są zbyt ciężkie, aby je obsługiwać", istnieje 3D_Evolution moduł UPRIFY, który pozwala na zmniejszenie ilości danych CAD poprzez konwersję tylko zewnętrznej obwiedni części lub złożenia.

Nie wiem, czy to jest to, czego szukasz, ale poniższy film pokazuje, jak działa ten moduł:

http://www.youtube.com/watch?v=4UMyY6kZvog&list=UUpRj8hAkqG9v4FKcrycGXng

Witam

Proste wyjaśnienie dla tych, którzy uważają, że bramki konwersacyjne są zbyt drogie (2 do 3 K€):

- dlaczego nie kupić Catia

- Dlaczego nie marnować godzin na zszywanie powierzchni i odzyskiwanie plików.

Krótko mówiąc, tak, jest to oprogramowanie tworzone przez profesjonalistów dla profesjonalistów.

I nie są one bezinteresowne jako takie.

Ale o ile się nie mylę, kiedy pracujesz w środowisku Catia, to albo dla aeronautyki, kosmosu, albo motoryzacji; produkty (samoloty, samochody i satelity), które nie są darmowe....

1 polubienie

Witam

Dysponujemy rozwiązaniami do konwersji 3D pomiędzy Solidworks i Catia. Więcej informacji znajdziesz tutaj lub kontaktując się ze mną pod numerem 06 68 80 58 02.

Pozdrowienia

Wincenty SZYMON

Współpraca z oprogramowaniem CAD

Witaj Antoine,

Oczywiście mam nadzieję, że od tego czasu udało Ci się znaleźć rozwiązanie, ale na wszelki wypadek zajrzyj na http://3djuump.com stronę.

3D Juump może rozwiązać część problemów z konwersją plików. Otwiera pliki Catia (V4 i V5), Solidworks (.sldprt, .sldasm) i STEP.

3D Juump może służyć jako brama do wymiany informacji z klientami. Rzeczywiście, oprogramowanie umożliwia eksport do otwartych formatów (COLLADA, FBX, VRML i OBJ), które można łatwo odczytać.

Oferuje również wewnętrzny format, który pozwoli zoptymalizować kompresję i wysyłanie plików pocztą e-mail. Z drugiej strony, w takim przypadku Twój klient będzie musiał być wyposażony w oprogramowanie.

Jedno wyjaśnienie jest jednak takie, że 3D Juump przekształca powierzchnie w trójkąty, gdy tylko zostaną zaimportowane. Możesz jednak działać na podstawie błędu liny.

Jeśli masz dodatkowe pytania, zespół 3D Juump i ja pozostajemy do Twojej dyspozycji na stronie.

Sandrine – Zespół Juump 3D

Cóż, dzięki ZW3D możesz otwierać pliki catia i zapisywać je, aby później otworzyć je w solidworks.

Działa jako dobra brama.

Można go znaleźć pod następującym adresem: http://www.zw3d.fr/ 

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

Miałem nawet klienta, który chciał otworzyć V5 swoim oprogramowaniem, nie mógł, ale ja z moim ZW3D udało mi się!

Bizard między 2 programami DS!

jeśli chcesz uzyskać listę formatów w imporcie / eksporcie ZW3D, przejdź pod ten link: http://zw3d.fr/zw3d/zw3d_2014_comparatif.asp

A +