Konwertowanie Autocad 3D na Solidworks

Witam

Pracuję dla firmy zajmującej się przemysłową uzdatnianiem powietrza i dziś rozpoczynamy dość duży projekt, a nasz klient przesłał nam plany swojego budynku w .dwg formacie, pod autocad 3D.

Niestety, w ogóle nie wiem, jak korzystać z 3D Autocada, więc szukam możliwości zaimportowania planów budynków do solidworks (lub wyeksportowania z autocada), aby móc je odczytać w Solidworks (najlepiej poprzez możliwość ich modyfikacji).

Bawiłem się cały ranek, przeprowadziłem wiele badań na różnych forach CAD, które istnieją, ale naprawdę nie jestem pewien wyników, a wersje różnych użytkowników całkowicie się różnią.

Oto, co zrobiłem:

Z Solidworks zaimportowałem plik .dwg w postaci "Krzywe i objętości 3D" Niestety za pierwszym razem solidworks uległ awarii po 10 minutach po niewłaściwej obsłudze z mojej strony. Jednak po 10 minutach powstało kilkadziesiąt plików części i zespołów (.sldprt i .sldasm) w folderze, w którym znajdował się mój plan .dwg. Otworzyłem niektóre z tych części i odpowiadały one częściom mojego budynku (balustrady, schody itp.) i były użyteczne (modyfikowalne) w solidworks.

W tamtym czasie doszedłem do wniosku, że postąpiłem słusznie, więc ponownie rozpocząłem import. Zaczęło się dziś o 10 rano i nadal się nie skończyło. Obecnie mam ponad 1600 plików z częściami i zespołami (lista wciąż rośnie), 3h30 czekania i rower, który nigdy nie rozgrzał się tak bardzo.

Moje pytania to:

Czy postąpiłem słusznie?

Czy to normalne, że import trwa tak długo? (Plik .dwg waży prawie 40MB) (mój budynek ma powierzchnię około 2000 m², wysokość 13 m lub kubaturę ponad 26000 m³, a mój klient miał wielką przyjemność reprezentować każde krzesło, każdą maszynę, każdy ekran komputerowy w każdym pomieszczeniu).

Czy istnieje prostsza (i przede wszystkim szybsza) metoda wykonania tego przelewu?

Jeśli komuś kiedykolwiek udało się przekonwertować swój plik 3D w ten sposób, czy może mi powiedzieć, czy na końcu tworzony jest ogólny montaż, czy po prostu skończę z 3000 plików części na rękach (co uczyniłoby mnie znacznie lepszym, biorąc pod uwagę, że wkrótce straciłem pół dnia).

Dziękuję bardzo!

Joss.

Wygląda na to, że jest na dobrej drodze...

Jeśli system nadal tworzy części, to bardzo dobry znak!

Jeśli SolidWorks nie ulegnie awarii przed końcem, otrzymamy złożenie, które składa się z części, a nawet podzespołów.

Pod koniec konwersji (gdy zobaczysz całe 3D na ekranie), Twoje oczekiwanie może się nie skończyć! Konieczne będzie nagrywanie, ponieważ pomimo tego, że pliki są tworzone, nie wszystko zostanie zapisane.

Kiedy wszystko zostanie stworzone i nagrane, będziesz musiał przejść przez proces czyszczenia: usuń krzesła, ekspresy do kawy, projektantów wraz z ich filiżankami,... lub nawet użyj konfiguracji Speedpack, aby mieć tylko obraz niektórych elementów (zawsze w celu rozjaśnienia przy jednoczesnej ochronie środowiska).

Do późniejszych otworów można użyć trybu "złożony montaż" lub "zarządzanie dużymi projektami"

Jeśli chodzi o oszczędność czasu na tego rodzaju manipulacje, poza posiadaniem komputera (takiego jak laptop), aby zrobić to w zamaskowanym czasie, nie możesz tego zrobić...

6 polubień

Witam

Jak na dość duży budynek, soliworks osiąga swój limit.

Albo zrób to samo na mocniejszej stacji roboczej, albo podziel oryginalny plik dwg, aby przenieść go na kilka części.

Proszę bardzo, nie ma + do zrobienia.

Przepraszam

3 polubienia

Witam

Na plikach, które można było przekonwertować w SolidWorks (przed awarią!), był komponent użyteczny (funkcje, wymiary...), ponieważ mówisz o możliwości modyfikacji w możliwym oprogramowaniu. Jeśli kupujesz tylko importowane ciała, może nie warto iść dalej. Nie wiem, jak bardzo jesteś wymagający, jeśli chodzi o powrót do zdrowia. Prawdopodobnie nie będziesz pracować nad całym zakładem! Nie?

W każdym razie powodzenia.

Pozdrowienia

5 polubień

Witam

Myślę, że SolidWorks będzie czuł się bardziej komfortowo z neutralnymi formatami, takimi jak STEP lub IGES, jeśli klient może je dostarczyć!

Ale rzeczywiście, w przypadku tak dużego zgromadzenia może to również zająć trochę czasu.

3 polubienia

Poprzednie odpowiedzi są dobre

Myślę, że jedną rzeczą jest usunięcie z pliku AutoCAD wszystkiego, czego nie potrzebujesz do swojej pracy

Można było również przenieść tylko powierzchnie

myślę, że to tylko bałagan, którego potrzebujesz

(nie potrzebujesz jego lampy podłogowej ani siedzenia  , aby robić to, co musisz) ;-)

@+ ;-)

3 polubienia

Jak @Gt22 mówi, zagnieżdżaj oryginalny plik tak bardzo, jak to możliwe, aby mieć jak najmniej do zaimportowania.

Wszystko, co jest dla ciebie bezużyteczne, usuń to. Rozjaśnij rysunek i powinien minąć.

Informuj nas na bieżąco.

Powodzenia na przyszłość.

Do zobaczenia znów!

3 polubienia

Jeśli chodzi o montaż kanałów powietrznych, myślę, że ważne są tylko konstrukcje

więc staraj się utrzymać na autokradzie, że konstrukcja budynku

Usuwanie wszystkich innych niepotrzebnych części

Myślę, że możemy testować autocrad przez kilka dni

@+ ;-)

2 polubienia

Witam ponownie,

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, częściowo mnie uspokoili: nie zrobiłem (całkowicie) nic.

Benoit.lf, mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z Twoim opisem ;)

Bart, nie sądzę, aby można było kwestionować moc stacji roboczej, mam szczęście, że posiadam najnowszą wersję zarówno oprogramowania, jak i stację roboczą zmontowaną specjalnie dla solidworks 2014. Jednak twój pomysł na podzielenie .dwg jest dobrym pomysłem, któremu zamierzam się przyjrzeć, aby sprawdzić, czy jest to wykonalne.

JMSAVOYAT, zamierzam pracować nad całą fabryką, to projekt, który będzie rozłożony na kolejne lata! Z drugiej strony przyznam, że nie wykorzystałem wystarczająco części stworzonych przed krachem, nie mogę powiedzieć, czy są one w pełni użyteczne pod względem funkcji, wymiarów... Moim zadaniem będzie zaimplementowanie sieci mojego autorstwa w budynku, bez dotykania budynku, więc nie muszę modulować importowanych części, będą mi potrzebne tylko jako odniesienie do wdrożenia, mam nadzieję, że to wystarczy?

gt22, Nie opanowując w ogóle Autocada 3D, nie mogę sobie pozwolić na usunięcie wszystkich elementów, które mi się nie przydadzą, po prostu dlatego, że nie wiem, jak to zrobić (zgodnie z zasadami sztuki, aby konwersja po zmianach odbyła się bez żadnych problemów) i że zajmie mi to nieokreśloną ilość czasu...

Myślę, że skłaniam się ku rozwiązaniu Lucasa Prieura, jeśli mój transfer nie działa tak, jak powinien, formaty .igs, .step i .sat to formaty, które często pojawiają się w odpowiedziach użytkowników na różnych forach, z którymi konsultowałem się na temat transferu z oprogramowania na oprogramowanie.

Jeszcze raz dziękuję za szybkie odpowiedzi

3 polubienia

Nie wydaje mi się, żeby to było takie skomplikowane, żeby usunąć elementy, które integrują konstrukcję

Myślę, że jeśli otworzysz swój zespół w AutoCAD

Klikasz na swoje podstawowe struktury, a one znajdują ci pliki do wykorzystania, a tym samym do konwersji

@+ ;-)

Aby posortować plik autocad, musisz mieć możliwość ukrycia widoczności niektórych warstw (krzesło, suszarka do ręczników i inne kubki...).

Ukrywasz widoczność, aby zachować swoją strukturę i to, co Cię interesuje, a następnie kopiujesz i wklejasz nowy plik autocad.

Stamtąd twój komputer powinien łatwo się z niego wydostać.

W każdym razie powodzenia, ponieważ import jest zawsze powolny w delikatnych ilościach, aby wiedzieć, czy będzie można go wykorzystać...

Witam

Rzeczywiście, myślę też, że podobnie jak @cisco86et @gt22, musisz odznaczyć lub usunąć niektóre warstwy podczas importowania, aby zaimportować tylko te warstwy, których potrzebujesz.

Najpierw otwierałem plik DWG w programie Autocad (jeśli masz wersję) lub Draftsight (darmowy, więc łatwo jest uzyskać wersję) i analizowałem warstwy, aby zrozumieć, jak zbudowany jest plik DWG.

Następnie wykonałbym import do SolidWorks.

@+

1 polubienie

Witam

Istnieje również możliwość wyeksportowania pliku w formacie . SAT pod Autocad i otwórz go w tej formie pod SW, z drugiej strony będziesz miał asm z wieloma plikami części!

a dla mnie, otwierając plik DWG bezpośrednio za pomocą opcji "Krzywe i objętości 3D", tworzysz element z zaimportowanymi bryłami!

Jeśli nie chcesz mieć pewnych części, zapisujesz plik DWG pod inną nazwą, w której usuwasz elementy, które Cię nie interesują.

Chris

1 polubienie

Witam, wiesz, że nie jestem specjalistą od autocad, ale mój brat zrobił w tej chwili samouczek na ten temat na http://www.alphorm.com/tutoriel/formation-en-ligne-autocad-2016-les-fondamentaux  i myślę, że dobrze się rozwija. Mam nadzieję, że Tobie też to pomoże.

@dalmacedenis

Chodzi o to, aby przekonwertować Autocrad 3D na Solidworks ;-)

@+ ;-)