Witam
Pracuję dla firmy zajmującej się przemysłową uzdatnianiem powietrza i dziś rozpoczynamy dość duży projekt, a nasz klient przesłał nam plany swojego budynku w .dwg formacie, pod autocad 3D.
Niestety, w ogóle nie wiem, jak korzystać z 3D Autocada, więc szukam możliwości zaimportowania planów budynków do solidworks (lub wyeksportowania z autocada), aby móc je odczytać w Solidworks (najlepiej poprzez możliwość ich modyfikacji).
Bawiłem się cały ranek, przeprowadziłem wiele badań na różnych forach CAD, które istnieją, ale naprawdę nie jestem pewien wyników, a wersje różnych użytkowników całkowicie się różnią.
Oto, co zrobiłem:
Z Solidworks zaimportowałem plik .dwg w postaci "Krzywe i objętości 3D" Niestety za pierwszym razem solidworks uległ awarii po 10 minutach po niewłaściwej obsłudze z mojej strony. Jednak po 10 minutach powstało kilkadziesiąt plików części i zespołów (.sldprt i .sldasm) w folderze, w którym znajdował się mój plan .dwg. Otworzyłem niektóre z tych części i odpowiadały one częściom mojego budynku (balustrady, schody itp.) i były użyteczne (modyfikowalne) w solidworks.
W tamtym czasie doszedłem do wniosku, że postąpiłem słusznie, więc ponownie rozpocząłem import. Zaczęło się dziś o 10 rano i nadal się nie skończyło. Obecnie mam ponad 1600 plików z częściami i zespołami (lista wciąż rośnie), 3h30 czekania i rower, który nigdy nie rozgrzał się tak bardzo.
Moje pytania to:
Czy postąpiłem słusznie?
Czy to normalne, że import trwa tak długo? (Plik .dwg waży prawie 40MB) (mój budynek ma powierzchnię około 2000 m², wysokość 13 m lub kubaturę ponad 26000 m³, a mój klient miał wielką przyjemność reprezentować każde krzesło, każdą maszynę, każdy ekran komputerowy w każdym pomieszczeniu).
Czy istnieje prostsza (i przede wszystkim szybsza) metoda wykonania tego przelewu?
Jeśli komuś kiedykolwiek udało się przekonwertować swój plik 3D w ten sposób, czy może mi powiedzieć, czy na końcu tworzony jest ogólny montaż, czy po prostu skończę z 3000 plików części na rękach (co uczyniłoby mnie znacznie lepszym, biorąc pod uwagę, że wkrótce straciłem pół dnia).
Dziękuję bardzo!
Joss.