Konwertuj catpart na stl

Cze wszystkim

Mam catpart, który chcę wydrukować w 3D, zwykle zapisuję plik w STL i wszystko idzie dobrze.

ale dla części daje mi to bezużyteczny plik, który mogę zadeklarować non rozmaitość przez slicer. Próbowałem naprawić ten stl za pomocą różnych dedykowanych programów, ale deformuje część lub robi we mnie. Wszedłem głębiej w catia w szybkim prototypie modułu obróbki / STL, w którym próbowałem naprawić moją siatkę, ale nie mogę tego zrobić, deformuje również część i pozostawia i usuwa szczegóły, czy znasz samouczek, który mi pomoże, znalazłem już mały samouczek na rzeźbionej stronie, ale bez wyników.

Z góry dziękuję

Witam, ponieważ już dużo podrapałeś po stronie STL, może powinieneś spojrzeć bezpośrednio na swój CATPart.

Być może masz problem już przed konwersją do geometrii CATIA.

Jeśli możesz załączyć swoje pliki.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź, ale czy mógłbyś dać mi kilka pomysłów do zbadania, aby sprawdzić geometrię, której chciałbym się nauczyć.

Wady połączeń powierzchniowych muszą być śledzone.

Tryb bryły/powierzchni:

W tym celu używamy trybów renderowania z krawędziami.

Szukamy tego, co wydaje się dziwne w połączeniu krawędzi lub braku martwych krawędzi.

Szukamy również nakładających się PB (często powstałych w wyniku złej koniunkcji lub symetrii).

Podświetlona identyfikacja musi być aktywna (pomarańczowy kolor twarzy i krawędzi, które są wybierane za pomocą myszy).

Metoda, wybieramy powierzchnię i sprawdzamy, czy pomarańczowy kolor powierzchni zatrzymuje się na krawędziach połączenia (czy wydaje się, że nie jest kontynuowany w materiale), co wskazywałoby, że występuje wada i bardzo małe odstępy w geometrii.

Możesz również użyć sekcji dynamicznej, aby wyszukać możliwe bąbelki.

Powierzchnia, jeśli model został utworzony w GSD i nie został wypełniony.

W narzędziach/opcjach/wyświetlaniu/wizualizacji (sprawdź styl krawędzi powierzchni).

Przełączamy się w tryb szkieletowy i wizualnie wyszukujemy, czy znajdziemy krawędzie (kolory dobrane do stylu krawędzi powierzchni).

Jeśli zostaną znalezione, są to wolne krawędzie (otwory).