Witam!
Po moim ostatnim pytaniu chciałbym wiedzieć, czy znasz (wystarczająco szybki) sposób na konwersję powierzchni na objętość?
Pozwólcie, że wyjaśnię: mam całą metalową ramę, którą przysłał mi mój klient (w .ifc). Przekonwertowałem go na .sldasm, ale oprogramowanie zbyt mocno się męczy, gdy tylko chcę zrobić cięcie lub inne na tym frameworku. Więc szukam sposobu, aby nie mieć już powierzchni, a tylko objętości, masz wskazówkę? Rozwiązanie?
Z góry dziękuję.
Joss
1 polubienie
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest postawienie diagnozy. W jednej z funkcji treści wielokąta (utworzonych podczas otwierania pliku .ifc) w Menedżerze funkcji (prawe okienko):
- Kliknij prawym przyciskiem myszy
- Importuj diagnostykę (dostępną tylko wtedy, gdy nie wykonano żadnych dodatkowych operacji na 3D. Jeśli dodaliśmy funkcję dodaną, usuwanie materiału,... już się nie pojawia)
- Kliknij "Spróbuj naprawić wszystko"
- Idź i napij się kawy, biorąc pod uwagę rozmiar pliku, lub coś fajnego, biorąc pod uwagę dzisiejszy upał! Najlepiej wyrzucić go przed wyjściem wieczorem
Nawet jeśli funkcja nie przedstawia żadnych błędów (brak żółtego trójkąta na ikonie funkcji powierzchni), mogą wystąpić błędy.
W zależności od jakości pliku daje mniej lub bardziej dobre wyniki.
Po (i myślę, że nie ma to zastosowania w twoim biorąc pod uwagę liczbę twarzy), musisz popracować nad szwami twarzowymi. I powodzenia...
1 polubienie
Haha, próbowałem naprawić tylko jedną z moich 256 wadliwych twarzy i zajęło mi to nie mniej niż 10 minut, uruchomię to wszystko przed wyjściem z pracy ;p
Jutro będę Cię informować!
Cdt
Joss
Czy możesz otworzyć każdy pokój osobno, jeśli możesz, przejdź do powierzchni > grubej powierzchni?
Witam
Musisz spróbować zagęścić powierzchnie, to najłatwiejszy sposób.
Prosty akt pogrubienia powierzchni "przekształca" bryłę powierzchni w bryłę objętościową.
Na wszelki wypadek istnieją inne rozwiązania, ale mniej proste i wymagające znacznie więcej pracy.
Jeśli chodzi o grubość, musisz iść krok po kroku, zaczynając od wystarczająco cienkiej powierzchni, aby uniknąć błędów, ale w rezultacie nadal mieć objętość.
Powodzenia
1 polubienie
@Jose,
Jeśli to jest ciąg dalszy tego pytania: http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/gros-probleme-de-chargement biedny @Joss.G może tam spędzać czas! :/ (spójrz na zdjęcie frameworka)
@Benoit: Oczywiście, ale nie powiedziałam, że da się to zrobić w mgnieniu oka, po prostu powiedziałam, że to najłatwiejsza metoda:)
Następnie istnieje możliwość przekształcenia w objętość, ale jeśli pozostaniemy w tej samej perspektywie, oznacza to przerabianie wszystkich uszkodzonych powierzchni jedna po drugiej, a potem powodzenia.
Nic nie dostajesz za nic ;)
1 polubienie
Witam!
@Benoit, @Jose, tak, to ta sama ramka, co mój problem z ładowaniem!
Próbowałem manipa naprawczego, który, szczerze mówiąc, nie działał... Nie ma dla mnie mowy o naprawianiu każdego legara po kolei, naprawdę nie mam na to czasu...
Otóż po próbie naprawy (za pomocą "Spróbuj naprawić wszystko"), po kilkunastu razy wywaleniu oprogramowania i po odczekaniu około 5-6 godzin na obciążenia, które nigdy nie doszły do skutku, radykalnie zmieniłem swoje rozwiązanie: wywarłem presję na moim kliencie, który nakrzyczał na stolarza i odesłał mi ramę w kilku formatach (.igs, .sat, .step i .dwg), udało mi się wydobyć z niego nowy framework... Wszystko w obszarze powierzchni, ale na powierzchni, która nie powoduje awarii oprogramowania !! Hurra!! (Najlepszy wynik, jaki uzyskałem, pochodził z .dwg).
W każdym razie dziękuję za odpowiedzi, będę wiedział, jak przekonwertować z powierzchni na objętość, ale tylko z małymi częściami, kiedy zaczynasz mieć część budynku na powierzchni, lepiej poszukać innego sposobu, zajmuje to zbyt dużo czasu, aby wziąć każdą część po kolei...
Pozdrowienia
Joss
2 polubienia