Konwertuj obraz do formatu DXF

Witam koleżanki i koledzy,

Dostałem od kolegi dwa zdjęcia do wykonania DXF-a do wycinania wzorów, ale po kilku godzinach nie mam nic rozstrzygającego.

Zamieszczam zdjęcia na wypadek, gdyby ktoś miał więcej szczęścia niż ja  
dsc_0274.jpg
dsc_0275.jpg

Zależy to w dużej mierze od jakości zdjęcia, jeśli to możliwe, rób te same zdjęcia z jednym lub kilkoma arkuszami przyklejonymi do tylnej części. To powinno znacznie ułatwić zadanie. Ponieważ w przypadku zdjęć, między odbiciami i gradientami kolorów, staje się to skomplikowane.

3 polubienia

Witam 

Szybko zrób to za pomocą Inkscape (ścieżka / wektoryzacja obrazu rastrowego),  jeśli masz W10, jest on dostępny w sklepie Microsoft.

Powinienem poświęcić na to więcej czasu (więcej mijania) i jeśli to możliwe, mieć lepszą jakość obrazu.

rysunek.dxf
2 polubienia

@sbadenis, to pierwsza rzecz, którą mu powiedziałam, kiedy otrzymałam zdjęcia, ale problem w tym, że zdjęcia zostały zrobione w prywatnym domu na Korsyce, a jesteśmy w Alzacji :-(

@franck.ceroux, miałem mniej więcej taki sam wynik z innymi programami 

1 polubienie

Używanie Gimpa (bezpłatnego) do podkreślenia kontrastu:

https://formation-logiciel-libre.com/gimp-detourage-par-contraste-avec-un-masque-de-calque/

Następnie za pomocą innego oprogramowania, aby odzyskać profil.

W przeciwnym razie dostaniesz zapłatę za wycieczkę na Korsykę, ale oczywiście bierzesz własny aparat!

5 polubień

Lub wybierz obraz mniej więcej zbliżony do zdjęć i już zwektoryzowany lub w formacie dxf:

https://www.google.com/search?q=image+dxf+fleur&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=SAFYM2veNjBM3M%252CgAJmA6z9HbhWRM%252C_%253BhaZsYNFOMegIYM%252CdIrgxP1Hc78btM%252C_%253BxqKy3uFE-iduHM%252CFVa7HRGa0zBt4M%252C_%253BA-7qkaMX6TCiWM%252C6R0ZJycLwzAVAM%252C_%253BsPeEns9J1iksCM%252Cka4Lbbru2dL4_M%252C_%253BAfUnmJ63cw3K1M%252CRegsHkxqX9x7QM%252C_%253BdCPk2cM-UM4CCM%252CeoI_Lnz9oMmYmM%252C_%253BfjlCaRW4xR3t9M%252CKgLOFStrHm3QEM%252C_%253B5wbtJSkI4k7AZM%252CM4cET8HIDHT7dM%252C_%253By8eDJJrDzAUfJM%252CfYbO-QIKnIEs9M%252C_%253Bf-1YE0beL5JPsM%252CiazqpxXVxaGyfM%252C_%253BLV9V9yAIJbR8FM%252CRegsHkxqX9x7QM%252C_%253BuDuSruk-HgjcoM%252CZTsqnR3vpPL3uM%252C_%253BE-0Z0jdab5tT_M%252CO7lbn9WvJMeQTM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kTWGpZQgAlOa4G1TGzfYXBVd9T_qw&sa=X&ved=2ahUKEwjx-vmbwKT0AhVM4YUKHbcFDuoQ9QF6BAgWEAE#imgrc=haZsYNFOMegIYM

Hello@tous

moze nie jest to właściwa metoda, ale przy tej jakości obrazu i chyba że jesteś ekspertem lub korzystasz z narzędzia CIA ;)  myślę, że będziesz musiał przerysować (załącznik w SW18), biorąc pod uwagę, że wzór jest powtarzalny, nie może być tak skomplikowany, jak się wydaje, 

dsc_0275.zip
6 polubień

Możesz spróbować za pomocą funkcji "autotrace" Solidworks, aby włączyć ją w dodatkach

3 polubienia

Witam

Próbowałem uchwycić obraz i ponownie zdefiniować wypełnienie na.

Jak wspomniano wcześniej, jakość zdjęcia nie pozwala na prawidłowe przycięcie obrazu (ani za pomocą Autotrace, ani za pomocą innego oprogramowania), ale nie jest to najbardziej restrykcyjna rzecz.

Zależy to od narzędzia tnącego (plazma, laser, woda itp.), Istnieją warunki odległości między dwoma obszarami (na przykład dla naszej plazmy potrzebujemy 3 mm), ale w tym bukiecie puste przestrzenie są czasami bardzo blisko.

Kolejnym ograniczeniem jest to, że splajn nie jest rozpoznawany do konwersji naszej plazmy na dxf . Dxf ext został poprawnie przetłumaczony, jednak maszyna odmawia przetworzenia tego skoku, który właśnie został podzielony na dużą liczbę małych skoków. Musisz więc zaplanować przerysowanie za pomocą okręgów, dopasowań, linii prostych. 

Powodzenia

Lou

2 polubienia